Ανεβάζει τον πήχη για τα δύο μεγάλα έργα που θα διαδραματίσουν στρατηγικό ρόλο όσον αφορά το στόχο για το «πρασίνισμα» του Πρίνου η Energrean.
Όπως προκύπτει από τη χθεσινή τοποθέτηση της Κατερίνας Σάρδη, Διευθύνουσας Συμβούλου και Country Manager για την Energean στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του 25ου Συνεδρίου «Ενέργεια και Ανάπτυξη» του ΙΕΝΕ, οι δύο μεγάλες αυτές επενδύσεις, συνολικού ύψους άνω των 500 εκατ. ευρώ, πέραν της μετεξέλιξης του Πρίνου, μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στον περιορισμό των βαρών που έχει επωμιστεί ο βιομηχανικός τομέας από το κόστος των ρύπων.
Συγκεκριμένα η κα Σάρδη ανέδειξε τη σημασία της επένδυσης στην αποθήκευση CO2 για τη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της χώρας.
«Είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε ως χώρα η σύλληψη και η αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα, καθώς ο βιομηχανικός μας ιστός επιβαρύνεται όλο και περισσότερο από το αυξανόμενο κόστος των ρύπων», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι projects όπως αυτό του Πρίνου, το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει από το 2025, θα δημιουργήσουν ένα νέο πρότυπο βιομηχανικής δραστηριότητας συνολικά για τη Μεσόγειο, θα αναπτύξουν τεχνογνωσία και προστιθέμενη αξία, θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, ενώ θα έχουν προφανή οφέλη τόσο για το περιβάλλον όσο και για την απασχόληση.
Πρόκειται για μια υποδομή διακράτησης και αποθήκευσης των ρύπων (Carbon Capture and Storage) από τον Πρίνο αλλά και άλλες βιομηχανίες της χώρας.
Όπως εξήγησε, «κάτω από τον Πρίνο θέλουμε να αναπτύξουμε μια αποθήκη άνθρακα, που ξεκίνησε ως μικρό μέγεθος για να είμαστε λειτουργικοί το 2025, αλλά μπορεί να χωρέσει το 50% των τρεχουσών εκπομπών από τη βιομηχανία. Αυτό σημαίνει ότι θα εξοικονομηθούν 6 δις ευρώ μόνο από την αποθήκευση των ρύπων και τη μη έκλυσή τους στο περιβάλλον».
Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα, τόνισε ότι έχει δρομολογηθεί σχετική μελέτη που θα ξεκινήσει στις αρχές του 2022, ενώ παράλληλα θα εξασφαλιστούν οι απαραίτητες άδειες με την προοπτική από το 2024 «να βάλουμε τις πρώτες ποσότητες CO2 σε αυτή τη δεξαμενή», όπως είπε.
Σχετικά με τη μονάδα παραγωγής καθαρού υδρογόνου, ανέφερε ότι θα είναι δυναμικότητας 40 εκατ. τόνων (0,4 TWh), και ότι θα χρησιμοποιηθεί μια τεχνολογική πατέντα για τη συμπίεση των ουσιών με αποτελεσματικότητα 99% και άρα ακόμη υψηλότερη από το μπλε υδρογόνο που έχει 90%.
Η ίδια τόνισε ότι οι επενδύσεις αυτές εντάσσονται στη στρατηγική ενεργειακής μετάβασης που ακολουθεί η Energean και η οποία έχει βραβευθεί με πανευρωπαϊκές διακρίσεις. Ήδη ο όμιλος μειώνει σταθερά το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα με στόχο την υποχώρηση της ενεργειακής έντασης κατά 85% σε σχέση με το 2019 και σε επίπεδα κάτω από το μισό του διεθνούς μέσου όρου για τη βιομηχανία υδρογονανθράκων, κάτι που αποδεικνύει πως η συγκεκριμένη βιομηχανία έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στην πορεία προς καθαρότερες μορφές ενέργειας και στην προσπάθεια επίτευξης των στόχων για το κλίμα.
Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία μετά από συμφωνία με τη ΔΕΗ έχει εξασφαλίσει την ηλεκτροδότηση των εγκαταστάσεων της με ενέργεια παραγόμενη 100% από ΑΠΕ, μια εξέλιξη που μείωσε κατά περισσότερο από 30.000 τόνους ετησίως (ή κατά 45%) τους εκπεμπόμενους ρύπους διοξειδίου του άνθρακα.