Περισσότερο από όσο αρχικά προβλεπόταν θα διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της συμφωνίας μεταξύ της Enel Green Power Hellas και της Macquarie αν δεν υπάρξει κάποιος άλλος αιφνιδιασμός των Ιταλών.
Το μεγάλο deal που συζητείται διεξοδικά τους τελευταίους μήνες και προβαλλόταν ως κλεισμένο, φαίνεται να έχει παγώσει προσωρινά με υπαιτιότητα της νέας διοίκησης της Ιταλικής εταιρείας αλλά και αστερίσκων που φαίνεται να έχουν μπει από την πλευρά των επενδυτών.
Εδώ και λίγες εβδομάδες στο τιμόνι του Ιταλικού κολοσσού βρίσκεται ο κ. Φλάβιο Κατάνεο, ένα δοκιμασμένο στέλεχος της ενεργειακής και σιδηροδρομικής αγοράς, ο οποίος ενημερώνεται και αξιολογεί τις στρατηγικές αποφάσεις του προκατόχου του που ανακοινώθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο και είχαν ξεκινήσει να υλοποιούνται.
Το σχέδιο εξυγίανσης και περιορισμού της διεθνούς ανάπτυξης του ομίλου έχει προβλέψει ένα διαφορετικό μοντέλο παραμονής σε Ελλάδα και Αυστραλία, δύο κατά τα άλλα διαφορετικές χώρες στην ένταση και τους ρυθμούς ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Οι Ιταλοί, έχουν επιλέξει μια σαρωτική αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου τους, την οποία είχε κατευθύνει ο τέως διευθύνων σύμβουλος Φραντσέσκο Σταράτσε, λίγο πριν την αποστράτευσή του από την εταιρεία.
Στόχος ήταν να εξυπηρετήσει τις αυξημένες και απαιτητικές ανάγκες σε cash flow της εταιρείας που θα υποστηρίξουν το γιγαντιαίο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 37 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη 75 GW εγκατεστημένης ισχύος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έως το 2025.
Στην νέα στρατηγική περιλαμβάνονταν 6 γεωγραφικές περιοχές (ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Βραζιλία, Χιλή, Κολομβία) ενώ για την Αυστραλία και την Ελλάδα, επιλέχθηκε ένα συνεργατικό μοντέλο ανάπτυξης με πώληση του 50% των μετοχών (Stewardship).
Πριν το Πάσχα υπήρχαν πληροφορίες ότι το Αυστραλιανό fund Macquarie, το οποίο αρχικά είχε εμπλακεί και στην αγορά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, που βρίσκεται καθ΄οδόν για deal με την First Sentier ήταν ο επικρατέστερος μνηστήρας.
Όμως το μοντέλο πώλησης που έχει επιλέξει η μητρική εταιρεία, προβάλλει ως ένας επιπλέον λόγος της δυστοκίας που παρατηρείται στις διαπραγματεύσεις καθώς φαίνεται να επηρεάζει και τον πήχη του τιμήματος. Κάποιες πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί αναφέρουν ότι η Enel περιλαμβάνει και όρο στη συμφωνία που προβλέπει option για επαναγορά των μετοχών.
Υπενθυμίζεται ότι η Εnel στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης και της εξόδου από μη στρατηγικά assets έχει αποφασίσει να πουλήσει και την Enel Ρουμανίας έχοντας εξασφαλίσει συμφωνία με την ΔΕΗ που είναι σε εξέλιξη. Επί του παρόντος δεν υπάρχουν πληροφορίες που να δείχνουν κάποια ανατροπή στα όσα έχουν συμφωνηθεί.
Η Enel Green Power Hellas αποτελεί ένα αξιόμαχο πολυεθνικό παίκτη της εγχώριας αγοράς ενέργειας, έχοντας αναπτύξει ένα χαρτοφυλάκιο από σταθμούς ΑΠΕ συνολικής ισχύος 482 MW. Από αυτά αιολικά είναι 368 MW, φωτοβολταϊκά 163 MW και μικρά υδροηλεκτρικά 19 MW. Με την ολοκλήρωση του μεγάλου φωτοβολταϊκού στην Κοζάνη αναμένεται να αυξήσει φέτος την εγκατεστημένη ισχύ στα 550 MW, ενώ το υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο προσεγγίζει τα 1,5 GW.
Διαβάστε ακόμη
Tο εντυπωσιακό ράλι στις τραπεζικές μετοχές – Πώς φθάσαμε σε αποδόσεις έως και 95%
Η Ελλάδα στο επίκεντρο των Ευρωπαίων business angels (pics)
Φορολογικές δηλώσεις 2023: Οι παγίδες για όσους άλλαξαν κατοικία πέρυσι
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ