Αντίστροφα ξεκινά να μετρά η συμφωνία για την πώληση μέρος του χαρτοφυλακίου της Enel Green Power Hellas, σε ξένο επενδυτικό fund, με την διατήρηση του μάνατζμεντ από την πλευρά της Ιταλικής εταιρείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες αυτές τις μέρες υποβάλλονται οι δεσμευτικές προσφορές των υποψηφίων και αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με στόχο να υπάρξει συμφωνία μέχρι τα μέσα Απριλίου χωρίς να αποκλείεται και μικρή μετάθεση του χρονοδιαγράμματος.
Στην τελική κούρσα έχουν μπει το Αυστραλιανό fund Macquarie, το οποίο η αγορά θεωρεί το μεγάλο φαβορί της διαδικασίας ενώ στο παιχνίδι φαίνεται να παραμένει και η KKR.
Από τον περασμένο Σεπτέμβριο η μητρική εταιρεία ανακοίνωσε μια σαρωτική αναδιάρθρωση των διεθνών δραστηριοτήτων, επιλέγοντας τη στρατηγική παραμονής στην Ελλάδα και την Αυστραλία αλλά σε σύμπραξη με ιδιώτη επενδυτή, ακολουθώντας ένα συνεργατικό μοντέλο, το λεγόμενο Stewardship.
Στόχος είναι η μεταβίβαση του 50% των μετοχών χωρίς ωστόσο να αποκλείεται το ποσοστό αυτό να αυξηθεί ανάλογα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Η ελληνική θυγατρική ακολουθεί βίο παράλληλο με την αντίστοιχη εταιρεία της Αυστραλίας, η οποία όμως βρίσκεται ένα βήμα πιο μπροστά. Η θυγατρική του Ιταλικού ομίλου είναι στο τελικό στάδιο της συμφωνίας με εταιρεία ασιατικών συμφερόντων, η οποία προγραμματίζεται να υπογραφεί μέσα στις επόμενες μέρες.
Για την περίοδο 2023-2025, ο Ιταλικός όμιλος σχεδιάζει να επενδύσει συνολικά περίπου 37 δισ. ευρώ, το 60% των οποίων για την υποστήριξη της ολοκληρωμένης εμπορικής στρατηγικής (παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, πελάτες και υπηρεσίες) και το 40% για την ανάπτυξη των δικτύων, προκειμένου να υποστηρίξουν τον ρόλο τους ως καταλύτες της ενεργειακής μετάβασης.
Το σχέδιο της Enel όπως επιβεβαίωσε η εταιρεία και κατά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2022 είναι μέχρι το 2025, στις έξι χώρες του «πυρήνα» των δραστηριοτήτων της, ο όμιλος να πουλήσει περίπου το 80% του όγκου ηλεκτρικής ενέργειας βάσει συμβάσεων σταθερής τιμής.
Η εταιρεία αναμένει επίσης να φτάσει το 100% των πωλήσεων σε συμβάσεις σταθερής τιμής μέσα από τη δική της παραγωγή και τις μακροπρόθεσμες συμφωνίες πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs), από τις οποίες περίπου το 90% αναμένεται να καλύπτεται από καθαρές πηγές ενέργειας.
Μέχρι το 2025, ο Όμιλος σχεδιάζει να προσθέσει περίπου 21 GW εγκατεστημένης ισχύος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (εκ των οποίων περίπου 19 GW σε χώρες του πυρήνα της). Σχεδιάζει επίσης ενίσχυση, ανάπτυξη και ψηφιοποίηση δικτύων για να καταστεί δυνατή η ενεργειακή μετάβαση.
Ο Όμιλος προβλέπει περαιτέρω εξορθολογισμό της δομής του, με την έξοδο από ορισμένες επιχειρήσεις και γεωγραφικές περιοχές που δεν ευθυγραμμίζονται πλέον με τη στρατηγική του, προκειμένου να επαναπροσδιορίσει τη δομή του.
Ως αποτέλεσμα των προαναφερθέντων στρατηγικών ενεργειών, τα τακτικά EBITDA του ομίλου αναμένεται να φτάσουν τα 22,2-22,8 δισ. ευρώ το 2025, έναντι 19,7 δισ. ευρώ το 2022.
Διαβάστε ακόμη
Ολα όσα κάνουν το Petrus ένα εμβληματικό, “διαστημικό” κρασί με “αστρονομική” τιμή
Οι επενδύσεις δεν σταματούν: Tρία νέα 5άστερα resorts στην Ελλάδα από την One&Only (pics)