Ο κορμός ενός δέντρου αποκαλύπτει πολλές πληροφορίες, από την ηλικία, μέχρι τις περιβαλλοντικές συνθήκες στις οποίες αναπτύχθηκε ο οργανισμός και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε. Μαρτυρά, όμως, ένα ακόμα μυστικό: Αυτό της μείωσης των εκπομπών θερμοκηπίου. Τουλάχιστον αυτό ελπίζουν επιστήμονες από τον Καναδά, έπειτα από την τυχαία ανακάλυψη ενός κορμού δέντρου ηλικίας σχεδόν 4.000 ετών.

Ήταν το 2013 όταν ομάδα ερευνητών σε μία προσπάθεια να αποδείξει την αποτελεσματικότητα μίας ιδέας, έθαψε περίπου 35 τόνους ξυλείας σε περιοχή του Κεμπέκ. Στόχος του εγχειρήματος ήταν να διαπιστωθεί κατά πόσο η ταφή του ξύλου μπορεί να συγκρατήσει τόνους διοξειδίου του άνθρακα που σε αντίθετη περίπτωση θα απελευθερώνονταν στο περιβάλλον με την αποσύνθεση του ξύλου. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, οι επιστήμονες εντόπισαν τον κορμό ενός ανατολικού κόκκινου κέδρου, ο οποίος βρισκόταν κάτω από το έδαφος για 3.775 χρόνια και ήταν σχεδόν τέλεια διατηρημένος.

Μελετώντας το ξύλο, μήκους 78 εκατοστών, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι όλο αυτό το διάστημα είχε απελευθερωθεί μόλις το 5% του διοξειδίου του άνθρακα.

«Θυμάμαι να στέκομαι εκεί και να το κοιτάζω», αναφέρει στο Science News ο επικεφαλής της μελέτης και περιβαλλοντολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, Νινγκ Ζενγκ. «Ουάου, πρέπει πραγματικά να συνεχίσουμε το πείραμά μας; Τα στοιχεία είναι ήδη εδώ, και καλύτερα από ό,τι θα μπορούσαμε να κάνουμε εμείς», πρόσθεσε ενθουσιασμένος.

Πράματι, οι επιστήμονες βρήκαν μπροστά τους τις αποδείξεις που αναζητούσαν, καθώς ο κορμός που βρέθηκε κάτω από μόλις δύο μέτρα αργιλικού εδάφους είχε συγκρατήσει τουλάχιστον το 95% του άνθρακα, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Science.

Παρότι είναι γνωστό πως η έλλειψη οξυγόνου επιβραδύνει την αποσύνθεση, αυτό που διερωτήθηκαν οι ειδικοί είναι αν είναι δυνατό να μεταφερθεί αυτή η φυσική μέθοδος σε μεγάλη κλίματα. Αν για παράδειγμα το 4,5% της παγκόσμιας βιομάζας θαβόταν κάτω από το έδαφος, θα μπορούσαν να δεσμευτούν 10 γιγατόνοι διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς;

Βέβαια, η θεωρία από την πράξη απέχει παρασάγγας, ενώ ακόμα και το κόστος μίας τέτοιας πρακτικής μπορεί να αποδειχθεί υπέρογκος. Την ίδια στιγμή, μία τέτοια ιδέα θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή για την παράνομη υλοτομία, αν και οι ειδικοί προτείνουν την ταφή μη βιώσιμου ξύλου, όπως δέντρα με ασθένειες ή υπολείμματα ξύλου.

Ο Ζενγκ, επισημαίνει ότι για να αποφευχθούν ζητήματα όπως τα παραπάνω, πρέπει να θάβονται μόνο ξύλα που δεν είναι αξιοποιήσιμα, όπως υπολείμματα ξύλου που μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα για πυρκαγιές, καθώς όπως εξηγεί μπορούν να συγκρατήσουν ακόμα και έως δύο γιγατόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Η ταφή «στην πραγματικότητα βοηθά στην επίλυση προβλημάτων».

Όλα αυτά τα στιγμή που ο καθένας μπορεί να συμβάλλει στις προσπάθειες γύρω από τη μείωση των εκπομπών θερμοκηπίου, με στόχο τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της. Ανάμεσα σε αυτές οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η αποτελεσματική ανακύκλωση, η χρήση βιώσιμων προϊόντων, η αντιστάθμιση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, τα λιγότερα πλαστικά, η δενδροφύτευση, η αλλαγή καθημερινών συνηθειών….

Παρότι μερίδα ειδικών εκτιμά ότι μόνο η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου δεν είναι αρκετή για να περιοριστεί το φαινόμενο της υπερθέρμανσης, οι επιστήμονες συνεχίζουν να αναζητούν τρόπους για να «αιχμαλωτιστεί» το διοξείδιο του άνθρακα και να μην διοχετευτεί στη φύση.

Photo: Pixabay

Διαβάστε ακόμη

Ποσοστό στον Αστέρα Βουλιαγμένης αποκτά ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου

Κίνα: Σταθερή ανάπτυξη για τα logistics στo 9μηνο του 2024

Roller Coaster με τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Από μειώσεις 36% έως αυξήσεις 48%

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ