Δημόσιος… καυγάς ξέσπασε στη Γερμανία μεταξύ του Πράσινου υπουργού Οικονομίας και Κλιματικής Προστασίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ και του φιλελεύθερου υπουργού Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, με αφορμή το περιεχόμενο των προτάσεων που ανακοίνωσε ο πρώτος για τις επιδοτήσεις στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος για τη βαριά βιομηχανία της χώρας και δη, τις πλέον ενεργοβόρες μονάδες.
Το θέμα έχει και ευρωπαϊκές διαστάσεις, καθώς θα τροφοδοτήσει εκ νέου τον εκνευρισμό των έτερων κρατών μελών της ΕΕ για τα γενναιόδωρα προστατευτικά μέτρα στο ενεργειακό μέτωπο που έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί το Βερολίνο φέρνοντας και πάλι σε δύσκολη θέση τον Όλαφ Σολτς.
Το νέο πακέτο
Σύμφωνα με τις πολυαναμενόμενες προτάσεις που παρουσίασε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, ένα πολύ μεγάλο μέρος της βιομηχανίας της χώρας θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε επιδοτούμενο ηλεκτρικό ρεύμα με την τιμή να διαμορφώνεται στα 6 σεντς ανά κιλοβατώρα. Οι επιδοτήσεις δε, αυτές θα δοθούν μέχρι το 2030!
Βέβαια, η επιδοτούμενη τιμή των 6 σεντς θα αφορά μόνο τις πλέον ενεργοβόρες βιομηχανίες και θα συνοδεύεται με ένα κόφτη στο 80% της κατανάλωσης, με στόχο να πιέσει τις εταιρείες να διατηρήσουν τα μέτρα εξοικονόμησης. Επίσης υποτίθεται ότι σε βάθος χρόνου οι τιμές θα πέσουν για όλο το βιομηχανικό κλάδο καθώς θα υλοποιηθούν τα νέα project ΑΠΕ που θα διασφαλίσουν φτηνότερο και… καθαρότερο ρεύμα. Όμως, και πάλι ο συνολικός λογαριασμός για τα κρατικά ταμεία θα είναι υψηλός.
Το κόστος του σχεδίου υπολογίζεται στα 25 με 30 δισ. ευρώ (με βάση τις τωρινές τιμές της αγοράς) και έχει σαν στόχο να στηρίξει ζωτικούς για την οικονομία κλάδους και παράλληλα να ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να δρομολογήσουν νέες επενδύσεις σε τομείς που θεωρούνται κομβικής σημασίας για την ανεξαρτησία της Γερμανίας και της ΕΕ συνολικά από την Κίνα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η κατασκευή ημιαγωγών και ηλιακών πάνελ.
Παράγοντας-κλειδί στάθηκαν και τα νέα δεδομένα που δημιούργησε το πράσινο πακέτο Μπάιντεν στις ΗΠΑ, που επίσης άνοιξαν το δρόμο για σημαντικές αμερικανικές επιδοτήσεις κυρίως στον πράσινο πεδίο, με τους Γερμανούς και τους Ευρωπαίους ευρύτερα να θεωρούν ότι θίγουν την ανταγωνιστικότητα των δικών τους επιχειρήσεων. Με δεδομένα λοιπόν τα στοιχεία του ανταγωνισμού και υπό την σκιά της πίεσης που συνεχίζει να δημιουργεί ο πόλεμος στον ενεργειακό τομέα, το υπουργείο Οικονομίας έκρινε απαραίτητο την έγκριση επίσης υψηλών επιδοτήσεων για τις τιμές ρεύματος του βιομηχανικού τομέα.
Περιστέρια εναντίον γερακιών
Βέβαια, ο μετριοπαθής, προερχόμενος από το κόμμα των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ, υπολόγιζε χωρίς τον Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος ως γνήσιο δημοσιονομικό γεράκι έσπευσε να αντιδράσει. Μάλιστα, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε… ξερά ότι ο προϋπολογισμός δεν έχει περιθώρια για τα μέτρα αυτά και πως δεν υπάρχει επίσης η δυνατότητα να επαναδρομολογηθούν κονδύλια από άλλους τομείς.
Τα χρήματα των επιδοτήσεων υπολογίζονταν να καλυφθούν στο μεγαλύτερο μέρος τους από τα κονδύλια που έχουν συσσωρευτεί για τη στήριξη της γερμανικής οικονομίας από τις συνέπειες της πανδημίας, ήτοι το περίφημο ταμείο των 200 δισ. ευρώ. Όμως, ο ηγέτης των Φιλελευθέρων διαφωνεί κάθετα διασταυρώνοντας τα ξίφη του με τον Χάμπεκ για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες (είχε προηγηθεί ο καυγάς για την πρόθεση του Χάμπεκ να απαγορευτούν οι νέοι καυστήρες ορυκτών καυσίμων από την επόμενη χρονιά).
Σε άρθρο του που είχε δημοσιευτεί την περασμένη Τρίτη, στην Handelsblatt, ο υπουργός Οικονομικών είχε προειδοποιήσει πως μια τέτοια κίνηση που θα ευνοούσε την συνέχιση των άμεσων κρατικών επιδοτήσεων θα ήταν οικονομικά ασύμφορη και θα ερχόταν σε σύγκρουση με τις αρχές της αγοράς.
Παρέμβαση Σολτς
Η διαφορά, αυτή τη φορά, στη νέα διαμάχη Χάμπεκ-Λίντνερ (που εκπροσωπούν τα δύο αντίθετα πολιτικά άκρα στον κυβερνητικό συνασπισμό) είναι πως η παρέμβαση της Καγκελαρίας φαίνεται να γέρνει τη ζυγαριά προς την πλευρά του δεύτερου.
Εκπρόσωπος του Όλαφ Σολτς υποστήριξε πως ο Καγκελάριος «πιστεύει σε τιμές ηλεκτρικού ρεύματος που μπορούν να καλυφθούν από τη βιομηχανία και τα νοικοκυριά χωρίς να είναι μόνιμα επιδοτούμενες», υιοθετώντας ουσιαστικά τη γραμμή Λίντνερ πως δεν είναι δυνατόν το κράτος να επιδοτεί με τόσα χρήματα και για τόσο μεγάλο διάστημα το ηλεκτρικό ρεύμα.
Πιθανότατα η Καγκελαρία έχει υπόψη της και τις έντονες διαμαρτυρίες της Ευρώπης. Ο Σολτς είχε γίνει αποδέκτης της δυσφορίας πολλών κρατών μελών στα ευρωπαϊκά φόρουμ, όταν είχε δημοσιοποιήσει το περίφημο πακέτο στήριξης των 200 δισ. και πιθανότατα γνωρίζει ότι τα νέα μέτρα δεν θα έχουν ευνοϊκότερη υποδοχή. Μάλιστα, στη σύνοδο της Πράγας, τον περασμένο Οκτώβριο, η δήλωση του πως «μπορούμε να το κάνουμε, διότι είμαστε οικονομικά ισχυροί» είχε προκαλέσει εύλογες αντιδράσεις.
Σημειώτεον πως οι αποφάσεις των κυβερνήσεων της ΕΕ για τα πακέτα επιδοτήσεων πρέπει να λαμβάνουν την έγκριση της Κομισιόν, όμως η όλη διαδικασία έχει αποδυναμωθεί και χαλαρώσει τα τελευταία χρόνια, καθώς η πανδημία και η ενεργειακή κρίση οδήγησαν όλες τις χώρες να ανοίξουν τα… σεντούκια μοιράζοντας επιδοτήσεις και βοηθήματα, με βάση και τις δυνατότητες τους.
Διαβάστε ακόμη
Ρεύμα: Επεκτείνονται οι κρυφές χρεώσεις και στα τέλη διανομής του νυχτερινού τιμολογίου
Ποια μέτρα για τα ακίνητα εξετάζουν τα πολιτικά κόμματα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ