Ένα βήμα πίσω κάνει η κυβέρνηση στα θέματα εταιρικής διακυβέρνησης των ΕΛΠΕ, τροποποιώντας την απόφαση των μετόχων για το διορισμό των μελών του διοικητικού συμβουλίου από την Γενική Συνέλευση.
Χθες, κατά την έκτακτη ΓΣ των Πετρελαίων, η οποία αναβλήθηκε για τις 28 Μαΐου, το ΤΑΙΠΕΔ που είναι μέτοχος της εταιρείας με ποσοστό 35,4% αποφάσισε να προτείνει ως εναλλακτική λύση τον διορισμό από το Δημόσιο των 2/5 του ΔΣ όπως άλλωστε προβλέπει ο νόμος. Πρόκειται για έναν πολιτικό ελιγμό, που επιδιώκει να κατευνάσει τα οξυμένα πνεύματα των τελευταίων εβδομάδων και τους υψηλούς τόνους που σήκωσε η αντιπολίτευση και οι εργαζόμενοι μιλώντας για ξεπούλημα των ΕΛΠΕ στον ιδιώτη μέτοχο.
Είναι όμως φανερό ότι η περίπτωση των ΕΛΠΕ δεν είναι η μόνη που θα κληθεί να επιλύσει το Δημόσιο, καθώς τους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης θα κληθούν να ενσωματώσουν και οι υπόλοιπες κρατικές εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο.
Σε πρώτη φάση είχε συμφωνηθεί μεταξύ των μετόχων (του ομίλου Λάτση που ελέγχει το 45,47% και του Δημοσίου, που κατέχει μέσω του ΤΑΙΠΕΔ το 35,4%) και ανακοινώθηκε προ ημερών από τη διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων ότι η εκλογή όλων των μελών του διοικητικού συμβουλίου θα γινόταν από τη γενική συνέλευση. Αυτόματα αυτή η επιλογή έκλεινε το δρόμο και για την συμμετοχή των εργαζομένων στο ΔΣ, η οποία όπως έχει ανακοινωθεί στο εξής, θα περιοριστεί στις θυγατρικές των ΕΛΠΕ.
Το κύμα των αντιδράσεων ήταν πολύ μεγάλο κυρίως από την αντιπολίτευση, καθώς ο νέος σχεδιασμός ανατρέπει τη συμφωνία μετόχων του 2003, όπου το Δημόσιο όριζε τα 7 από τα 13 μέλη του Δ.Σ. Αυτός είναι και ο λόγος που αποφασίστηκε να μετριαστεί ο αντίκτυπος των επικείμενων αλλαγών, με το ΤΑΙΠΕΔ να προτείνει να εκλέγεται από το δημόσιο μόνο το 40% των μελών του διοικητικού συμβουλίου, χωρίς να συμμετέχει στην ψηφοφορία για την εκλογή των υπολοίπων μελών.
Αν και η πρόταση του Δημοσίου συζητήθηκε, στο διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ την Δευτέρα, υποβλήθηκε στα ΕΛΠΕ το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, ενώ η συνέλευση ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη 19 Μάιου, οδηγώντας σε αναβολή με σκοπό να ενημερωθούν οι επενδυτές για την αλλαγή πλεύσης.
Σύμφωνα με την πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ, η οποία έχει και την σύμφωνη γνώμη του ομίλου Λάτση τo Δημόσιο θα έχει το δικαίωμα να διορίζει 4 από τα 11 Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου εφόσον διατηρεί τουλάχιστον το 35% των μετά ψήφου μετοχών της Εταιρείας. Εφόσον η συμμετοχή του δημοσίου στην εταιρεία πέσει κάτω από το 35% τότε ο τρόπος εκλογής του Δ.Σ. μπορεί να μεταβληθεί.
Κύκλοι των ΕΛΠΕ υπογράμμιζαν χθες πως και οι δύο επιλογές εκλογής του Δ.Σ. είναι σύμφωνες με το νόμο περί Εταιρικής Διακυβέρνησης και δε δημιουργούν κανένα θέμα αλλαγής στον προγραμματισμένο εταιρικό μετασχηματισμό του ομίλου.