Ενισχύει περαιτέρω την παρουσία του στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ ο ισπανικός όμιλος Elmya, μέσω της Elmya Greece και της σειράς θυγατρικών βραχιόνων της τους οποίους έχει ιδρύσει τα τελευταία χρόνια.
Στο πλαίσιο αυτό εξασφάλισε από τη ΡΑΕ μέσω των εταιρειών Elmya Greece 4 και Elmya Greece 5 δύο άδειες αποθήκευσης με συσσωρευτές συνολικής ισχύος 197,92 MW.
Ειδικότερα, οι σχετικές αιτήσεις υπεβλήθησαν στη ΡΑΕ το Νοέμβριο του 2022 και με αποφάσεις της Αρχής στις 6 Απριλίου 2023 προβλέπεται:
– Χορήγηση Άδειας Αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέγιστης ισχύος έγχυσης 148,44 MW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 148,44 MW, στη θέση «Ζάρκο», της Δημοτικής Ενότητας Φαρκαδόνας, του Δήμου Φαρκαδόνας, της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της εταιρείας «Elmya Greece 5».
Το έργο προβλέπεται να έχει εγκατεστημένη χωρητικότητα 317,94 MW και εγγυημένη (ωφέλιμη) χωρητικότητα 296,88 MW.
-Χορήγηση Άδειας Αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέγιστης ισχύος έγχυσης 49,48 MW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 49,48 MW, στη θέση «Κυρτώνη», της Δημοτικής Ενότητας Αταλάντης, του Δήμου Λοκρών, της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, της εταιρείας «Elmya Greece 4».
Το έργο προβλέπεται να έχει εγκατεστημένη χωρητικότητα 105,98 MW και ωφέλιμη (εγγυημένη χωρητικότητα 98,96 MW.
Όπως αναφέρεται στις άδειες και για τα δύο έργα η υλοποίησή τους θα εξασφαλιστεί μέσω τραπεζικής χρηματοδότησης.
Η παρουσία στην Ελλάδα και στον κόσμο
Η Elmya S.A. είναι ένας από τους σημαντικούς, αλλά και παλαιότερους, παίκτες των ΑΠΕ στην Ιβηρική Χερσόνησο και όχι μόνο.
Η ισπανική εταιρεία, με έδρα στη Σεβίλλη, που έχει διαδρομή 55 ετών στην ενεργειακή αγορά, δραστηριοποιείται εκτός από την Ισπανία, στην Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μεξικό, το Περού, τη Χιλή, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, την Αργεντινή και βέβαια την Ελλάδα. Στο χαρτοφυλάκιό του περιλαμβάνονται έργα (κυρίως φωτοβολταϊκά) εγκατεστημένης ισχύος άνω των 2 GW.
Μέχρι σήμερα έχει κατασκευάσει περισσότερα από 100 φ/β projects όλων των μεγεθών με μεγαλύτερο στο Άμπου Ντάμπι ισχύος 350 MW, που ολοκλήρωσε το 2018.
Η εταιρεία δημιούργησε το πρώτο της φωτοβολταϊκό εργοστάσιο το 2004, ενώ το 2011, έχτισε το πρώτο εκτός Ισπανίας έργο, εγκαινιάζοντας τη διεθνή παρουσία της.
Το πρώτο βήμα της στις ελληνικές ΑΠΕ, το έκανε με ένα project για φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 220 MW στο Ζέλι, των Καμένων Βούρλων Φθιώτιδας, το οποίο στη συνέχεια φέρεται να μεταβιβάστηκε.
Ωστόσο από πέρυσι εξασφάλισε το «πράσινο» της ΡΑΕ για νέα μεγάλα φωτοβολταϊκά έργα. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται τέσσερις βεβαιώσεις παραγωγού για φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 325,5 MW. Τα δύο εξ αυτών αφορούν τις ίδιες περιοχές για τις οποίες εξασφαλίστηκαν και οι άδειες αποθήκευσης.
Πρόκειται συγκεκριμένα για,
– Φωτοβολταϊκό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 175 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 175 MW στη θέση Ζάρκος, της Δημοτικής Ενότητας Φαρκαδόνας Τρικάλων, της εταιρείας «Emlya Greece 5».
– Φωτοβολταϊκό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 75 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 75 MW στη θέση Χράνη, της Δημοτικής Ενότητας Ελαφίνας,Κατερίνης, Κορινού, του Δήμου Κατερίνης Πιερίας, της εταιρείας «Emlya Greece 5».
-Φωτοβολταϊκό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 50 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 50 MW στη θέση Κυρτώνη, της Δημοτικής Ενότητας Αταλάντης, του Δήμου Λοκρών Φθιώτιδας, της εταιρείας «Elmya Greece 4».
– Φωτοβολταϊκό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 25.5 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 25.5 MW στη θέση Χαλκιδική, της Δημοτικής Ενότητας Βασιλικών, Καλλικράτειας, του Δήμου Θέρμης-Νέας Προποντίδας, στην περιοχή Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, της εταιρείας «Elmya Greece 4».
Τα σχέδια του ισπανικού ομίλου για την Ελλάδα φαίνεται ότι είναι εξαιρετικά φιλόδοξα με στόχο να εισέλθει σε όλο το φάσμα της αγοράς των ΑΠΕ και στη χώρα μας.
Διαβάστε ακόμη:
Το αντίο στον «κ. Γιώργο», Νικολάκη… πιπέρι, το blue chip του Μανώλη και οι δυο που δεν χωράνε μαζί
Κλείνει το Ε9 και ανοίγει… ο ΕΝΦΙΑ του 2023
Τα σημεία – κλειδιά του σχεδίου για «πάγωμα» των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια