Στην κύρια φάση των εργασιών της πρώτης φάσης ανάπτυξης έχει εισέλθει το mega project του Ελληνικού, καθώς πλέον στήνονται νέα βασικά εργοτάξια για την υλοποίηση του.
Την περασμένη Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, δόθηκε η έγκριση από το ΥΠΕΝ για την Τεχνική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΤΕ.ΠΕ.Μ) που αφορά την εγκατάσταση και λειτουργία εργοταξιακών εγκαταστάσεων στο χώρο Ε3, ενώ παράλληλα εξασφαλίστηκε το «πράσινο» για τον χαρακτηρισμό ως «κτηρίων ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης» για τρία από τα σχεδιαζόμενα εμπορικά κέντρα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την υποβληθείσα ΤΕ.ΠΕ.Μ., προβλέπεται η δημιουργία εργοταξιακού χώρου, που χωροθετείται κεντροβαρικά του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγ. Κοσμά, πλησίον του πρώην κτιρίου Ανατολικού αερολιμένα (διατηρητέο κτίριο Saarinen), σε έκταση συνολικού εμβαδού 21,1 στρεμμάτων.
Σημειώνεται ότι ο εν λόγω εργοταξιακός χώρος Ε3, σε συνδυασμό με τους εργοταξιακούς χώρους Ε1 και Ε2, θα εξυπηρετήσει την κατασκευή της 1ης Φάσης των έργων υποδομής, τα σημαντικότερα από τα οποία είναι η υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος, οι γέφυρες του ρέματος Τραχώνων, η υπόγεια διάβαση Vouliagmenis Mall, η αερογέφυρα (Flyover) της Λεωφόρου Ποσειδώνος, η επέκταση των γραμμών του τραμ, το εσωτερικό οδικό δίκτυο και το δίκτυο κίνησης πεζών και ποδηλάτων, τα δίκτυα κοινής ωφέλειας, έργα αποχέτευσης και Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων, λιμενικά έργα, έργα διαμόρφωσης της παραλίας του Αγίου Κοσμά, κ.λπ.
Στον εργοταξιακό χώρο Ε3 , προβλέπεται να εγκατασταθούν μεταξύ άλλων:
- Γραφεία εργοδότη («Ελληνικό Α.Ε.») 2100m²
- Χώροι στάθμευσης 276 οχημάτων προσωπικού
- Γραφεία αναδόχου
- Γραφεία Ποιότητας / Υγείας και Ασφάλειας Περιβάλλοντος: 30m²
- Γραφεία τοπογράφων 100m²
- Γραφεία μηχανικών 192m²
- Γραφεία διοίκησης έργου 250m²
- Χώρος πρώτων βοηθειών 14m²
- Χώρος Εργαστηρίων 122m²
- Αποθήκες συνολικής κάλυψης 800m²
- Δεξαμενές λυμάτων αστικού τύπου
- Χώρος προσωρινής συλλογής αποβλήτων (στο διάδρομο του πρώην ανατολικού αερολιμένα).
Τα εμπορικά κέντρα στο παραλιακό μέτωπο
Παράλληλα, με απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ν. Ταγαρά προχωρά ο χαρακτηρισμός ως κτηρίων ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης τριών διωρόφων κτηρίων με εμπορικά καταστήματα, καταστήματα παροχής υπηρεσιών και χώρους αναψυχής με έναν υπόγειο όροφο βοηθητικών χρήσεων το καθένα στη ζώνη εκμετάλλευσης ΠΜ-Α1.3 της ζώνης ανάπτυξης ΠΜ-Α1 του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά.
Η ζώνη ανάπτυξης ΠΜ‐Α1 επιφάνειας 334.854,75 τ.μ., οριοθετείται στο παραλιακό μέτωπο και θα αποτελεί την Γειτονιά της Μαρίνας Αγίου Κοσμά, στην οποία προβλέπεται χρήση Τουρισμού-Αναψυχής υπερτοπικού επιπέδου. Πρόκειται ουσιαστικά για μια περιοχή με αμιγώς τουριστικά χαρακτηριστικά και συνδυασμένες συνοδευτικές χρήσεις αναψυχής και εμπορίου. Στο σύνολο της έκτασης της εν λόγω ζώνης, προβλέπονται χρήσεις ξενοδοχειακές, εμπορικές, αναψυχής, ναυταθλητικές, ενώ ξεχωρίζει το εμβληματικό Ξενοδοχείο της Μαρίνας.
Τα κτήρια ειδικού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού θα περιλαμβάνουν εμπορικά καταστήματα, καταστήματα παροχής υπηρεσιών και χώρους αναψυχής με έναν υπόγειο όροφο βοηθητικών χρήσεων το καθένα, με διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, υπέργειες και υπόγειες ζεύξεις κ.α. Στο πλαίσιο αυτό, χορηγείται παρέκκλιση ως προς την επιτρεπόμενη κατ’ όγκον εκμετάλλευση των συγκεκριμένων κτιριακών ενοτήτων με ύψος χορηγούμενης παρέκκλισης 29,51%, και συνολικό πραγματοποιούμενο όγκο 164.020,37m³.
Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει ανακοινώσει η Lamda Development, από τις αρχές Νοεμβρίου, παράλληλα με τις άλλες εργασίες βρίσκεται σε εξέλιξη μία από τις μεγαλύτερες μεταφυτεύσεις δέντρων στο Ελληνικό. Σε συνεργασία με εξειδικευμένες εταιρείες τεχνικών έργων πρασίνου και με Ελληνικά φυτώρια, δημιουργούνται προσωρινοί χώροι στους οποίους θα φιλοξενηθούν περισσότερα από 2.000 δέντρα κατά τη διάρκεια της κατασκευής. Τα δέντρα αυτά θα μεταφυτευθούν στο Μητροπολιτικό Πάρκο και στους κοινόχρηστους χώρους της νέας πράσινης πόλης.
Διαβάστε ακόμη:
Εύα Καϊλή: Προσωρινά κρατούμενη στις φυλακές του Σαιν-Ζιλ – Οι κατηγορίες που τη βαρύνουν
ΔΕΗ: Επιστολή τελεσίγραφο στις ενεργοβόρες βιομηχανίες για νέες ταρίφες από αρχές του έτους