Παρά το τείχος προστασίας που έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να υψώσουν οι αρχές, το Τατόι δεν απέφυγε τις τραγικές απώλειες.
Κάποια κειμήλια φυγαδεύτηκαν κι ενόσω οι φλόγες τύλιγαν τον ιστορικό πυρήνα του κτήματος διανοίχθηκαν εσπευσμένως ζώνες αντιπυρικής προστασίας.
Στην αρχή του καλοκαιριού, σύμφωνα με την ΕΛΛΕΤ είχε επίσης καθαριστεί ολόγυρα το δάσος, όμως τα χειρότερα δεν αποφεύχθηκαν, με αποτέλεσμα την απώλεια δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων δάσους και την απώλεια τοπίων απαράμιλλης ομορφιάς.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια ιστορικών κτήρίων, το Διευθυντήριο, το κτήριο του προσωπικού του κτήματος και το φυλάκιο με την κωνική σκεπή, καθώς και κειμηλίων -2 κοντέινερ με αντικείμενα από τα κτήρια του κτήματος- τα οποία χάθηκαν προτού αποτυπωθούν, καταγραφούν ή αναγνωσθούν: ένα ακόμη αναπλήρωτο μέγα κενό για την εθνική ιστορία και αυτογνωσία.
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) ήταν η πρώτη και ίσως η μόνη που προ της φωτιάς είχε επικροτήσει το σημαντικό έργο συντήρησης και οργάνωσης του χώρου που επιτελούσε πρόσφατα στο Τατόι το Υπουργείο Πολιτισμού. «Δεν παίρνομε πίσω τα λόγια μας, αλλά οφείλομε να ομολογήσομε πως δεν γνωρίζαμε τα πάντα, όπως πιθανώς εξακολουθούμε να μην τα γνωρίζομε».
Η ΕΛΛΕΤ ήταν επίσης η πρώτη, αν όχι η μόνη, που υπέδειξε προ δύο ετών (παραπέμποντας σε μελέτη της υποβληθείσα σε όλες τις κυβερνήσεις μετά το 2014!), αποτελεσματικό και σύγχρονο σχήμα διοίκησης για το Τατόι, με βάση τη συνεργασία και συμμετοχή του δημοσίου, του ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας των πολιτών, κάτι που είχε δημόσια αποδεχθεί και επικροτήσει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.
Η μη πραγμάτωσή του, καταλήγει η ΕΛΕΤ δεν ανήκει αποκλειστικά στις ευθύνες του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά στο σύνολο της κυβερνήσεως, καθώς και των προηγουμένων που μέχρι ενός σημείου φέρουν ευθύνη για την καθυστέρηση και συνεπώς την τωρινή καταστροφή.