«Φρέσκος άνεμος» πνέει στην Ελλάκτωρ, εκτός από το εσωτερικό του Ομίλου και στον κλάδο των ΑΠΕ, ειδικότερα δε στην περιοχή των Ιωαννίνων.
Τούτο καθώς η Ελλάκτωρ εξασφάλισε από τη ΡΑΕ το «πράσινο φως» για τέσσερις βεβαιώσεις παραγωγού συνολικής ισχύος 123,2 MW, οι οποίες εδράζονται μεν σε δύο υφιστάμενες που εκδόθηκαν πολύ πρόσφατα φέτος, αλλά τώρα «σπάνε» σε τέσσερις, μοιράζοντας αντίστοιχα και την ανάπτυξη των αιολικών πάρκων.
Συγκεκριμένα, οι τέσσερις νέες βεβαιώσεις παραγωγού αφορούν περιοχές των Δήμων Πωγωνίου και Ζίτσας, όπου ο Όμιλος έχει αναπτύξει ήδη τα αιολικά πάρκα Κασιδιάρης I & II, ισχύος 50 MW & 39,6 MW αντίστοιχα και είναι εγκατεστημένα στο όρος Κασιδιάρης.
Το ζήτημα των αιολικών στα Ιωάννινα αποτελεί μια από τις σημαντικές εκκρεμότητες προς επίλυση για τη νέα διοίκηση του Ομίλου, λόγω των έντονων τοπικών αντιδράσεων, σύμφωνα με όσα είχαν αναφερθεί στην ενημέρωση των αναλυτών κατά την παρουσίαση των τελευταίων οικονομικών αποτελεσμάτων.
Με βάση τις νέες άδειες έχουμε το «σπάσιμο» δύο πάρκων ισχύος 71,4MW και 52,2 MW σε τέσσερα τα οποία θα είναι ισχύος αφενός 50,4MW και 21MW και αφετέρου 39,6MW και 12,6 MW, αντίστοιχα.
Για το project θα χρησιμοποιηθεί ο ίδιος αριθμός ανεμογεννητριών, δύο τύπων, ισχύος 3,6 MW έκαστη με διάμετρο πτερωτής 136m και ισχύος 4,2MW έκαστη με διάμετρο πτερωτής 150m.
Προτεραιότητα στη «νέα εποχή» του Ομίλου
Σε κάθε περίπτωση, ο κλάδος των ΑΠΕ αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες της νέας μετοχικής και διοικητικής ηγεσίας της Ελλάκτωρ, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία και ενόψει της αναμενόμενης ραγδαίας ανάπτυξης της αγοράς. Η Ελλάκτωρ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη, -μετά την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή-, εταιρεία ανανεώσιμης ενέργειας στη χώρα, με εγκατεστημένη βάση 491 MW και επιπλέον 88 MW σε εξέλιξη, ενώ ο στόχος που είχε τεθεί ήταν τα 579 MW μέχρι το 2022. Στόχος ο οποίος ήδη θεωρείται υπερβάσιμος, με βάση και τις 4 νέες άδειες με τον πήχη να τοποθετείται πλέον άνω των 650MW.
Ένα ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί βέβαια η στρατηγική συμφωνία συνεργασίας με την πορτογαλική EDPR, τον δεύτερο μεγαλύτερο όμιλο ΑΠΕ στην Ευρώπη, για την από κοινού ανάπτυξη 900MW αιολικής ενέργειας, με την επένδυση να υπερβαίνει το 1 δις ευρώ.
Είναι, πάντως, χαρακτηριστικό ότι από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 120,5 εκατ. ευρώ, που αποφασίστηκε πρόσφατα, τα 20,5 εκατ. θα χρηματοδοτήσουν τον κλάδο των ΑΠΕ προκειμένου να επιταχυνθεί το επενδυτικό πρόγραμμα του Ομίλου.
Με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα για τη χρήση του 2020, ο κλάδος των ΑΠΕ, σε αντίθεση με αυτούς της Κατασκευής και των Παραχωρήσεων, κατέγραψε σημαντική βελτίωση με το EBITDA να διαμορφώνεται σε 73 εκατ. ευρώ έναντι 50 εκατ. ευρώ το 2019, σημειώνοντας αύξηση κατά 47%, -και παρά την έκτακτη εισφορά ύψους 2,5 εκατ.-, ως αποτέλεσμα της αυξημένης εγκατεστημένης ισχύος και μη επηρεαζόμενο από την πανδημική κρίση.