Με το βλέμμα στραμμένο στη Μόσχα και στο ενδεχόμενο να κλείσουν ή να περιοριστούν οι ροές φυσικού αερίου το προσεχές Φθινόπωρο βρίσκεται η Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, η χώρα μας προετοιμάζεται εντατικά για την επόμενη μέρα, εξαντλώντας όλα τα εναλλακτικά σενάρια ώστε να μην επηρεαστεί το ηλεκτρικό σύστημα και αυτό το νόημα είχε και η σημερινή έκτακτη σύσκεψη της επιτροπής διαχείρισης κρίσεων.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε λιγότερη δυσμενή θέση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας. Ωστόσο η στάση του Κρεμλίνου, το οποίο συνεχίζει να πιέζει τη δύση μέσω της διατάραξης της συνεχούς ροής καυσίμων, καθιστά και την χώρα μας σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής, η ασφαλής ηλεκτροδότηση της χώρας μπορεί να εξασφαλιστεί από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ με την προσθήκη και της Πτολεμαίδας 5, η οποία προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία από το Σεπτέμβριο, με ορίζοντα λειτουργίας πιθανότατα έως το 2028.

Αυτό προϋποθέτει ότι οι αυλές των μονάδων θα έχουν επάρκεια λιγνίτη κάτι που φαίνεται να επιτυγχάνεται από την πλευρά της ΔΕΗ.

Σε ότι αφορά το φυσικό αέριο οι εκπρόσωποι των ηλεκτροπαραγωγών που συμμετείχαν στην σύσκεψη (ΔΕΗ, Mυτιληναίος, Elpedison, Ήρων), δήλωσαν «ετοιμοπόλεμοι» ώστε να προχωρήσουν εφόσον παραστεί ανάγκη σε μετατροπή των μονάδων τους σε ντίζελ.

Προβληματισμό γεννούν οι αυξημένες εξαγωγές που το τελευταίο διάστημα υπολογίζονται σε 1500 MW την ώρα, ποσότητες απαγορευτικές σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού.

Επιπλέον ανησυχία υπάρχει και για τις προμήθειες LNG. Όπως αναφέρθηκε στην σύσκεψη, ο ΔΕΣΦΑ καταβάλλει προσπάθεια ώστε να υπάρχει επάρκεια σε υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Ρεβυθούσα. Ωστόσο πιθανό stop από τη Ρωσία στις εξαγωγές προς τις χώρες της ΕΕ, θα εκτινάξει τις τιμές και θα διαταράξει την ομαλή τροφοδοσία στην αγορά κάτι που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους.

Σκρέκας: Εξετάζουμε και τα δυσμενέστερα σενάρια για την επάρκεια εφοδιασμού

Η Κυβέρνηση έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την επάρκεια εφοδιασμού και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη σημερινή συνεδρίαση, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει ικανοποιητικά στα σενάρια μείωσης της τροφοδοσίας από τη Ρωσία, δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων, προκειμένου να αξιολογηθούν όλα τα σενάρια – ακόμα και τα πλέον δυσμενή – προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια εφοδιασμού της χώρας, σε περίπτωση μείωσης ή και διακοπής της τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Ειδικότερα ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας συμπέρανε, στο τέλος της συνεδρίασης, ότι «προετοιμαζόμαστε συστηματικά για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας, εξετάζοντας και τα δυσμενέστερα σενάρια. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει από τους μικρότερους κινδύνους σε όλη την Ευρώπη από άποψη επάρκειας εφοδιασμού, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει διαθέσιμο LNG».

Ειδικότερα:

Η χωρητικότητα του τερματικού σταθμού στη Ρεβυθούσα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Κατέπλευσε, σε χρόνο ρεκόρ, το ειδικό δεξαμενόπλοιο που αυξάνει την αποθηκευτική ικανότητα του σταθμού κατά 145.000 κυβικά μέτρα.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας και οι υπόλοιπες εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο, βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους προμηθευτές τους προκειμένου να εξασφαλίσουν επιπλέον φορτία LNG, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ συνεχίζουν να λειτουργούν με τη σημερινή τους παραγωγική δυναμικότητα και δεν παρουσιάζουν ελλείψεις.

Η χώρα μας, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συνεργασίας, καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να παράσχει ποσότητες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, υπό την προϋπόθεση κάλυψης της εγχώριας κατανάλωσης φυσικού αερίου.

Σε ετοιμότητα είναι οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν τώρα με καύσιμο φυσικό αέριο και, σε περίπτωση που χρειαστεί τον χειμώνα, θα έχουν τη δυνατότητα εναλλαγής καυσίμου και λειτουργίας με diesel.

Τα αποθέματα νερού για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων είναι ικανοποιητικά.

Στη συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 4 Ιουλίου, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Αθανάσιος Πετραλιάς, o Πρόεδρος της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης και Β Αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, Δημήτρης Φούρλαρης, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Ιωάννης Κοπανάκης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κωνσταντίνος Ξιφαράς, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Elpedison, Νικόλαος Ζαχαριάδης, ο Γενικός Διευθυντής του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου της Mytilineos, Ντίνος Μπενρουμπής και ο Γενικός Διευθυντής της ΗΡΩΝ, Λουκάς Δημητρίου.

Διαβάστε ακόμη:

Morgan Stanley: Πιθανή η αναβάθμιση από την Fitch Ratings στις 8 Ιουλίου – Κλειδί το NGEU 

Ξαναγράφεται η εμπορική πολιτική στη λιανική του ρεύματος

Η Novartis, η ταραχή στα κανάλια, η Grivalia στους Πεταλιούς και η περιπέτεια του Ευθυμιάδη