Είναι αδιαμφησβήτητο γεγονός ότι οι παγετώνες λιώνουν. Κάποιοι πιο γρήγορα, άλλοι πιο αργά. Αλλά, το αποτέλεσμα μένει το ίδιο: Η παγοκάλυψη σταδιακά συρρικνώνεται, με τους επιστήμονες να εκπέμπουν για μία ακόμα φορά σήμα κινδύνου για λήψη άμεσων μέτρων σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με τη NASA η Ανταρκτική χάνει μάζα πάγου με μέσο ρυθμό περίπου 150 δισ. τόνων ετησίως και η Γροιλανδία χάνει περίπου 270 δισ. τόνους ετησίως εντείνοντας με αυτόν τον τρόπο την άνοδο της στάθμης των υδάτων. Ωστόσο, το φαινόμενο δεν παρατηρείται μόνο σε απομακρυσμένες περιοχές, αλλά και στην Ευρώπη, καθώς σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Copernicus το 2022 έλιωσε περισσότερος πάγος στις Άλπεις από ποτέ, υπολογίζοντας ότι χάθηκαν περίπου 5 κυβικά χιλιόμετρα πάγου.

Τώρα, ανησυχητικές είναι οι ενδείξεις από το Πεδεμόντιο στην Ιταλία και συγκεκριμένα από το Μόντε Ρόζα στα σύνορα με την Ελβετία, καθώς στο δεύτερο ψηλότερο βουνό των Άλπεων και τις δυτικής Ευρώπης ο παγετώνας Φλούα έχει εξαφανιστεί.

Μπορεί τον 19ο αιώνα να είχε έκταση όσο 112 γήπεδα ποδοσφαίρου, όμως, πλέον εκεί που υπερίσχυε το λευκό του πάγου, τώρα συναντά κανείς μόνο βράχους.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βουνού η Περιφερειακή Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος ARPA και η περιβαλλοντική ένωση Legambiente παρουσίασαν τη δράση τους για το 2024 μετά την ολοκλήρωση της αποστολής «Καραβάνι των Παγετώνων». Ανάμεσα στις επισκέψεις που πραγματοποίησαν συγκαταλέγονται 72 παγετώνες στο Πεδεμόντιο, όπου εκτιμήθηκαν οι συνθήκες και τέθηκαν υπό σύγκριση με παλαιότερα δεδομένα. Μερικοί από αυτούς που μελετήθηκαν έχουν χάσει σχεδόν τελείως τη χιονοκάλυψη, ενώ σε άλλες περιπτώσεις η κατάσταση κρίνεται ικανοποιητική με τις χιονοπτώσεις που σημειώθηκαν να έχουν βοηθήσει στη συγκέντρωση χιονιού.

Photo: Instagram/Legambiente

Εντούτοις, η Λομβαρδία, το Βένετο και το Πιεμόντε είναι οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο, με τους ειδικούς να εκφράζουν ανησυχία για τις συνθήκες που επικρατούν στους παγετώνες Πιόντε και Σέζια-Βίνια, στους οποίους καταγράφεται σημαντική υποχώρηση.

Όπως προβλέπουν οι ειδικοί της Legambiente ίδια… μοίρα περιμένει και άλλους παγετώνες των Άλπεων με μέγιστο υψόμετρο κάτω από 3.500 μέτρα από το 2050, ανάμεσα σε αυτούς οι φημισμένοι Ανταμέλο και Μαρμολάντα.

Η Βάντα Μπονάρντο της περιβαλλοντικής ένωσης Legambiente, επικεφαλής για τις Άλπεις, δήλωσε κατά την παρουσίαση ότι η κλιματική κρίση όχι μόνο επιταχύνει την επιδείνωση της κατάστασης στους παγετώνες, το μόνιμο στρώμα πάγου και την πολική παγοκάλυψη, αλλά επιφέρει βαθιές αλλαγές στο ορεινό περιβάλλον, δημιουργώντας νέες παγετώδεις περιοχές. Σε αυτές τις περιοχές προκύπτουν νέα οικοσυστήματα, τα οποία πρέπει ακόμη να μελετηθούν και να προστατευθούν.

Επιπλέον, το λιώσιμο των παγετώνων επιδρά αρνητικά στη χλωρίδα και πανίδα των περιοχών αυτών, με είδη να αντιμετωπίζουν κίνδυνο καθώς μειώνεται η ποσότητα και ποιότητα της διαθέσιμης τροφής.

Ανάμεσα στις προτάσεις των επιστημόνων, η εφαρμογή των οποίων όπως τονίζουν δεν επιδέχεται αναβολή, συγκαταλέγεται σχέδιο παρακολούθησης της βιοποικιλότητας των παγετωνικών περιβαλλόντων, η αποκατάσταση των περιοχών σε κακή κατάσταση αφού έχουν προηγηθεί μελέτες, να προσανατολιστούν οι πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την προστασία των παγετωνικών περιβαλλόντων, να αναπτυχθούν νέες στρατηγικές για τη βελτίωση της προστασίας των οικοσυστημάτων μεγάλου υψομέτρου, ώστε να διασφαλιστεί η ύπαρξή τους και η λειτουργικότητα των οικοσυστημάτων.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Η Ελλάδα συνεχίζει δυναμικά τη μείωση του χρέους (πίνακας)

ΑΚΤΩΡ – Intrakat: Σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες στον ΒΟΑΚ (vid)

Πώς θα κινηθούν οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες τους επόμενους μήνες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα