Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα παράσχει έκτακτη χρηματοδότηση σε εμπόρους ενέργειας, παρά τις πιέσεις από τη βιομηχανία.

Η European Federation of Energy Traders (EFET), μια ομάδα λόμπι που εκπροσωπεί εταιρείες όπως η Uniper, η Shell, η Enel, η TotalEnergies SE, η Vitol Group, η Mercuria Energy Group κ.α., συναντήθηκε με εκπροσώπους της ΕΚΤ, ζητώντας έκτακτη χρηματοδότηση ώστε να στηριχθούν τα μέλη της σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμών.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, η ΕΚΤ ανέφερε σε ένα εμπιστευτικό σημείωμα ότι το καταστατικό της την εμποδίζει να παρέχει εγγυήσεις ή μηχανισμούς που θα υποστήριζαν τους εμπόρους ενέργειας.

Καθώς οι τιμές των εμπορευμάτων εκτοξεύθηκαν λόγω ανησυχιών ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε μείωση της προσφοράς, οι traders αντιμετωπίζουν αυξανόμενες απαιτήσεις σε μετρητά για να στηρίξουν τις συναλλαγές τους ως margin calls.

Τα margin calls, -η ανάγκη για κατάθεση πρόσθετων κεφαλαίων σε μεσίτες για την κάλυψη των συμβολαίων εμπορευμάτων-, έχουν αποστραγγίσει τα ταμειακά αποθέματα των εμπόρων.

Αυτό το υψηλότερο κόστος ανάγκασε ορισμένους να μειώσουν την έκθεση τους σε εμπορεύματα όπως το φυσικό αέριο, συμβάλλοντας σε απότομη και μεγάλη πτώση του ενδιαφέροντος της αγοράς και σε αυξημένη αστάθεια.

«Σε διμερή συζήτηση με την EFET, διευκρινίστηκε ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να χορηγεί άμεσα δάνεια ή πιστωτικές γραμμές σε συμμετέχοντες στην αγορά ενέργειας που δεν είναι πιστωτικά ιδρύματα», αναφέρεται στο σημείωμα. «Μπορεί να είναι δυνατή η έκτακτη βοήθεια ρευστότητας από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες, ανάλογα με τις δικές τους αποφάσεις», διευκρινίζεται.

Οι αγορές εμπορευμάτων έχουν επιστρέψει στο προσκήνιο καθώς οι πιθανοί συστημικοί κίνδυνοι που σχετίζονται με τις χρεοκοπίες των εμπόρων κυριαρχούν τις τελευταίες εβδομάδες. Ήδη κατά τον Μάρτιο αρκετοί μεσίτες βρέθηκαν στο χείλος της χρεοκοπίας.

Η ίδια η Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε για τους κινδύνους που εγκυμονεί η αστάθεια των τιμών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Η ΕΚΤ βλέπει έναν σαφή κίνδυνο να επιδεινωθεί η κατάσταση σε περίπτωση που οι τιμές της ενέργειας επηρεαστούν περαιτέρω από την εξέλιξη της γεωπολιτικής κατάστασης», αναφέρεται στο σημείωμα.

Σε συναγερμό οι ενεργειακοί όμιλοι

Από τα μέσα Μαρτίου είχε γίνει γνωστό ότι οι ευρωπαϊκοί ενεργειακοί όμιλοι πιέζουν τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις για επείγουσα χρηματοδότηση, καθώς ο κλάδος αντιμετωπίζει την ανάγκη άμεσων πληρωμών που φτάνουν σε δισεκατομμύρια δολάρια λόγω των αυξανόμενων τιμών των εμπορευμάτων.

Η European Federation of Energy Traders (EFET) έκανε τότε έκκληση για «μηχανισμούς έκτακτης χρηματοδότησης» προκειμένου να αποτραπεί μια κρίση ρευστότητας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλυσιδωτές επιπτώσεις.

«Από τα τέλη Φεβρουαρίου του 2022, μια ήδη δύσκολη κατάσταση έχει επιδεινωθεί και περισσότεροι συμμετέχοντες στην αγορά ενέργειας βρίσκονται σε θέση όπου η ικανότητά τους να αντλούν πρόσθετη ρευστότητα μειώνεται σημαντικά ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, έχει εξαντληθεί», σύμφωνα με την επιστολή.

Οι τιμές των εμπορευμάτων από τα σιτηρά και τα μέταλλα μέχρι το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο εκτοξεύθηκαν σε πρωτοφανή ύψη καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πυροδότησε την προσπάθεια για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων, έναντι ενός από τους κορυφαίους παραγωγούς πρώτων υλών στον κόσμο.

«Οι συμμετέχοντες στην αγορά αντιμετωπίζουν σήμερα μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του αντίκτυπου της τρέχουσας γεωπολιτικής κατάστασης. Οι μαζικές μεταβολές των τιμών στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας έχουν ως αποτέλεσμα μαζικά αυξημένες απαιτήσεις (margin requirements)», σύμφωνα με την EFET.

Παρόλα αυτά το τοπίο που διαμορφώνεται σχετικά με την πιθανότητα έκτακτης στήριξης παραμένει εξαιρετικά θολό…

Διαβάστε ακόμα:

Τώρα τρέχουν να αγοράσουν χρυσό και λίρες – «Στο κόκκινο» η ζήτηση

Leasing ακινήτων: 9+1 ερωτήσεις για το νέο προϊόν που θα λανσάρουν οι τράπεζες

ΟΑΕΔ: Νέο πρόγραμμα για 10.000 ανέργους με μισθό 663 ευρώ