Σε συμφωνία φαίνεται ότι κατέληξαν τελικά σήμερα οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου, η Γενική Διεύνθυνση Ενέργειας της ΕΕ, οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας των δύο χωρών και ο ΑΔΜΗΕ για το σημαντικό θέμα της ανάκτησης του κόστους κατασκευής του έργου του ηλεκτρικού καλωδίου Κρήτης-Κύπρου-Ισραήλ συνολικής αξίας περίπου 2 δισ..

Ειδικότερα, όπως μεταδίδεται από την εφημερίδα Φιλελεύθερος της Κύπρου, η συμφωνία ύστερα και από τις έντονες διαπραγματεύσεις βασίζεται στην πρόταση που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός ενέργειας της Κύπρου Γ. Παπαναστασίου και προβλέπει ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα χρηματοδοτεί τις δαπάνες του ΑΔΜΗΕ από το 2025 μέχρι και τη λειτουργία του έργου το 2030 με 25 εκατ. ευρώ το χρόνο, συνολικά με 125 εκατ. ευρώ.

Τα χρήματα θα διατίθενται από τα έσοδα του κράτους από την εμπορία δικαιωμάτων ρύπων και όχι απευθείας από τους καταναλωτές κάτι που ήθελε να αποφύγει η κυπριακή πλευρά. Επίσης σύμφωνα πάντα με το Φιλελεύθερο οποιαδήποτε άλλα ποσά κριθούν εύλογα έξοδα του ΑΔΜΗΕ κατά την κατασκευή θα τα ανακτήσει μετά την έναρξη λειτουργίας του έργου μέσω χρέωσης των καταναλωτών.

Η συμφωνία για το μείζον θέμα της ανάκτησης του κόστους κατά την έναρξη της κατασκευής του έργου αίρει το αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί μετά το τελεσίγραφο της εταιρείας Nexans η οποία κατασκευάζει το καλώδιο και η οποία είχε προειδοποιήσει ότι θα προχωρήσει σε αναστολή εργασιών εάν δεν βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ όλων των εμπλεκομένων για τις ρυθμιστικές εκκρεμότητες του έργου.

Διαβάστε ακόμη

Volkswagen: Στο τραπέζι (για πρώτη φορά στην ιστορία της) το ενδεχόμενο «λουκέτου» στη Γερμανία

Ο Γαλλο-γερμανικός άξονας της ΕΕ… χάλασε και μπλοκάρει τις αποφάσεις για Κοινή Αμυνα και βιομηχανική πολιτική

Deutsche Bank: O Αύγουστος «στοίχισε» στις ελληνικές μετοχές (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ