Τοξικές ουσίες που περιέχονται στο πλαστικό, από το οποίο κατασκευάζονται αντικείμενα καθημερινής χρήσης, επιδρούν αρνητικά στην υγεία του ανθρώπου, με έκθεση να τις συνδέει με εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο PNAS τρεις από αυτές τις χημικές ουσίες, απειλούν περισσότερο την υγεία: Η δισφαινόλη Α (BPA), ο δι(2-αιθυλεξυλ) φθαλικός εστέρας (DEHP) κι οι πολυβρωμιωμένοι διφαινυλαιθέρες (PBDE). Η πρώτη βρίσκεται συνήθως στις συσκευασίες τροφίμων και συνδέεται με καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη και διαταραχές στο αναπαραγωγικό σύστημα, η δεύτερη χρησιμοποιείται στη βιομηχανική επεξεργασία τροφίμων, στα οικιακά προϊόντα και στα ηλεκτρονικά είδη και έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακή θνησιμότητα και αναπτυξιακά προβλήματα και η τρίτη κατηγορία προστίθεται σε συνθετικά υφάσματα, έπιπλα και άλλα οικιακά προϊόντα, είναι νευροτοξική και επηρεάζει τη γνωστική ανάπτυξη των παιδιών όταν οι μητέρες τους εκτίθενται σε αυτή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Συνολικά, αναφέρουν οι ερευνητές, περισσότερες από 16.000 είναι οι χημικές ουσίες που προστίθενται στα πλαστικά για να αποκτήσουν χρώμα, ευελιξία και ανθεκτικότητα. Αυτές, όμως μπορούν να απελευθερωθούν με την πάροδο του χρόνου, με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να εκτίθεται σε καθημερινή βάση.
Οι ειδικοί συγκέντρωσαν δεδομένα από 38 χώρες και 1.700 μελέτες καταλήγοντας πως το 2015, περισσότερες από 5 εκατομμύρια περιπτώσεις στεφανιαίας καρδιακής νόσου και 346.000 εγκεφαλικά σχετίζονταν με έκθεση σε BPA. Επιπλέον, η έκθεση σε DEHP συνδέθηκε με περίπου 164.000 θανάτους ανθρώπων ηλικίας 55-64 ετών και ότι η έκθεση εγκύων σε PBDE οδήγησε στην απώλεια 11,7 εκατ. βαθμών IQ στα παιδιά.
Μάλιστα, υπολόγισαν ότι η εξάλειψη δισφαινόλης Α (BPA) και δι(2-αιθυλεξυλ) φθαλικού εστέρα θα είχε σώσει περίπου 600.000 ζωές. Επιπλέον, εάν τα επίπεδα PBDE στις μητέρες ήταν χαμηλότερα, πάνω από 42 εκατομμύρια βαθμούς IQ θα είχαν «σωθεί ».
Τα καλά νέα είναι ότι οι αυστηρότεροι κανονισμοί που ισχύουν από τη δεκαετία του 2000 σε ΗΠΑ, Καναδά και χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φαίνεται να είναι αποτελεσματικοί με τη θνησιμότητα που αποδίδεται σε BPA στις ΗΠΑ να έχει μειωθεί κατά 60%.
Παρ’όλα αυτά η έρευνα επισημαίνει ότι περισσότερο από το 70% των χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στα πλαστικά δεν έχουν ακόμα ελεγχθεί για την τοξικότητά τους.
«Η προστασία της ανθρώπινης υγείας από τους κινδύνους των χημικών ουσιών στα πλαστικά θα απαιτήσει παραδειγματική αλλαγή στην εθνική νομοθεσία για τα χημικά», γράφουν οι συγγραφείς.
Διαβάστε ακόμη
Ιωάννινα-Κακαβιά: Μπαίνουν οι υπογραφές και ολοκληρώνεται η Ιόνια Οδός
Η ατζέντα Χατζηδάκη για το 2025: 10 νομοσχέδια και 14 μεταρρυθμίσεις για την οικονομία
Αντίστροφη μέτρηση: Φόροι και τέλη που λήγουν έως το τέλος του χρόνου
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα