Μια «ιστορική» πρώτη: το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) εξετάζει την Τετάρτη δύο προσφυγές εναντίον της Ελβετίας και της Γαλλίας από πολίτες που κατηγορούν τις δύο χώρες για κλιματική αδράνεια.
Οργάνωση συνταξιούχων έχει προσφύγει εναντίον της Βέρνης καταγγέλλοντας τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία τους, ενώ πρώην δήμαρχος γαλλικής πόλης που απειλείται από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας έχει προσφύγει εναντίον του Παρισιού.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που το ΕΔΑΔ εξετάζει υποθέσεις που αφορούν τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, την ώρα που αυξάνονται οι προσφυγές στην Ευρώπη με στόχο να αναγκαστούν τα κράτη να δράσουν για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.
Το 2019 το Ανώτατο Δικαστήριο της Ολλανδίας είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να μειώσει τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 25% ως το 2020, έπειτα από προσφυγή οικολογικής οργάνωσης.
Στα τέλη του 2021 το γαλλικό κράτος είχε καταδικαστεί από δικαστήριο του Παρισιού μετά την προσφυγή τεσσάρων μη κυβερνητικών οργανώσεων, τις οποίες στήριζαν με αίτησή τους περισσότεροι από 2,3 εκατ. πολίτες.
Το ΕΔΑΔ θα αρχίσει να εξετάζει την ελβετική προσφυγή στις 9:15 της Τετάρτης και θα ακολουθήσει στις 14:15 η γαλλική. Η απόφασή του αναμένεται σε αρκετούς μήνες.
«Το διακύβευμα είναι εξαιρετικά σημαντικό», δήλωσε η Κορίν Λεπάζ μία από τις δικηγόρους του Νταμιέν Καρέμ, πρώην δημάρχου της Γκραντ Σιντ, στη βόρεια Γαλλία.
«Αν το ευρωπαϊκό δικαστήριο αναγνωρίσει ότι η κλιματική αδράνεια παραβιάζει τα δικαιώματα των ατόμων στη ζωή και σε μια κανονική οικογενειακή ζωή, αυτό θα ισχύει για όλα τα κράτη του Συμβουλίου της Ευρώπης και πιθανόν σε όλα τα κράτη του κόσμου», σημείωσε.
Το ΕΔΑΔ θα εξετάσει μετά το καλοκαίρι και μια άλλη υπόθεση, μετά την προσφυγή νεαρών Πορτογάλων εναντίον της χώρας τους αλλά και 32 άλλων χωρών για την αδράνειά τους μπροστά στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
Διαβάστε ακόμη
Το παρασκήνιο ενός ηχηρού διαζυγίου: Γιατί οι Εγγλέζοι έδιωξαν τον Καμπουρίδη (pics)