Αυστηρή προειδοποίηση για την αποφυγή μη στοχευμένων μέτρων από τις κυβερνήσεις της ΕΕ, ανάλογων με αυτών που ελήφθησαν κατά την περσινή ενεργειακή κρίση, εξέδωσε ο Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της Eυρωπαϊκής Ένωσης (ACER) στο πλαίσιο έκθεσης που δημοσίευσε την Παρασκευή. Μάλιστα, εξήγησε πως στην περίπτωση αυτή οι κυβερνήσεις κινδυνεύουν να στείλουν λάθος μήνυμα προς τους επενδυτές, αλλά και να αυξήσουν τη χρήση ορυκτών καυσίμων.
Η έκθεση ουσιαστικά αποτελεί το πόρισμα του οργάνου μετά τη μελέτη και επεξεργασία των πάνω από 400 έκτακτων μέτρων που εισήγαγαν τα κράτη μέλη της ΕΕ κατά τη διάρκεια της κρίσης στην ενεργειακή αγορά.
Καταλήγει, λοιπόν, στο συμπέρασμα πως οι ευρύτατες επιδοτήσεις που μοίρασαν γενναιόδωρα οι κυβερνήσεις για να προστατέψουν τους καταναλωτές από το άλμα των τιμών χονδρικής πέρυσι, εφόσον επαναληφθούν, θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν «γενικευμένη ενεργειακή αναποτελεσματικότητα» καταλήγοντας να αποτρέψουν τους καταναλωτές από το να προχωρήσουν σε μείωση της χρήσης ηλεκτρικού ρεύματος. Κάτι που με τη σειρά του θα έστελνε λανθασμένα σήματα στην αγορά.
📢ACER’s assessment of emergency measures in electricity markets looks at pros/cons of types of measures against regulatory goals (e.g. security of supply, affordability etc)
📄ACER report
📉ACER interactive dashboard of 439 energy crisis measures pic.twitter.com/ESTIwhsn3A— EU-ACER (@EU_ACER) July 14, 2023
Μάλιστα, η μείωση των τιμών μέσω της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος θα μπορούσε να επηρεάσει την ασφάλεια των ενεργειακών αποθεμάτων λόγω της αυξημένης χρήσης των πηγών.
«Τα μέτρα για τη στήριξη των καταναλωτών θα πρέπει να είναι προσωρινά και στοχευμένα για να αποφεύγονται μακροπρόθεσμες ανισορροπίες (στην αγορά)» επισημαίνει η έκθεση, επισημαίνοντας πως τα άμεσα αλλά και έμμεσα μέτρα στήριξης είχαν επιπτώσεις στους προϋπολογισμούς των κρατών μελών. Για το λόγο αυτό υπογραμμίζει πως θα πρέπει να υπάρχει η σωστή ισορροπία μεταξύ του περιορισμού των τιμών λιανικής και των κινήτρων για τη μείωση της ενεργειακής ζήτησης από τους καταναλωτές.
Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Bruegel, τα κράτη μέλη της ΕΕ δαπάνησαν συνολικά 646 δισ. ευρώ σε έκτακτα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων το 2022. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αυτών, σύμφωνα με τον ACER, πήγαν σε πλαφόν στις τιμές, μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας και αναζήτηση εναλλακτικών καυσίμων έναντι των ποσοτήτων του φυσικού αερίου που «χάθηκαν» από τη ρήξη των σχέσεων με τη Ρωσία.
Τη μεγαλύτερη επιβάρυνση από την αύξηση των τιμών δέχτηκαν οι βιομηχανικοί καταναλωτές σε Λιθουανία, Λετονία και Ουγγαρία, ενώ μειώσεις καταγράφηκαν σε Γερμανία και Γαλλία, λόγω των ισχυρών δημοσιονομικών μέτρων που έλαβαν οι κυβερνήσεις τους για να περιορίσουν το κόστος, αναφέρει η έκθεση του ACER.
Συνολικά τα μέτρα στήριξης ενίσχυσαν την πρόκληση που προκύπτει για τις ανάγκες της αγοράς στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης, αλλά και της διασφάλιση της ασφάλειας στα επίπεδα προσφοράς, προειδοποιεί η έκθεση.
Στη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας που έλαβε χώρα στις 11-12 Ιουλίου, στο Βαγιαδολίδ της Ισπανίας οι τόνοι ανέβηκαν, κυρίως μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, αναφορικά με τη μορφή των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και κατά πόσο οι επιτρεπόμενες κρατικές επιδοτήσεις μπορεί να αφορούν και τους τωρινούς παραγωγούς ενέργειας, όπως δηλαδή οι πυρηνικές μονάδες της Γαλλίας, όπως επιδιώκει το Παρίσι.
Ο επικεφαλής του ACER, Κρίστιαν Ζίνγκλερσεν παρέστη στη συνάντηση προκειμένου να παρουσιάσει τις εκτιμήσεις του οργάνου και να συζητήσει τόσο τις αντοχές των δικτύων ρεύματος μέσα στο καλοκαίρι, όσο κυρίως την προετοιμασία της αγοράς ενέργειας για την επόμενη χειμερινή περίοδο τόσο σε σχέση με την παραγωγή και διασύνδεση των δικτύων όσο και σε σχέση με το ακανθώδες ζήτημα των επιδοτήσεων.
Η Γερμανία και οι σύμμαχοι της αντιδρούν στην πρόθεση της Γαλλίας να συνεχίσει τις επιδοτήσεις προς την πυρηνική της βιομηχανία και να επωφελείται από τα πλεονεκτήματα που απολαμβάνει από τις φτηνές εγχώριες τιμές ρεύματος, θεωρώντας πως αυτό καταλήγει να δημιουργεί ανισορροπίες στην εσωτερική αγορά ενέργειας της Ένωσης.
Από την πλευρά τους παράγοντες της ηλεκτρικής βιομηχανίας της Ευρώπης προειδοποιούν τις κυβερνήσεις πως οι συνθήκες που επικρατούν στα δίκτυα ρεύματος θα μπορούσαν να αποτρέψουν την ενίσχυση της διασύνδεσης με νέες μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς είναι πιθανό να μην μπορούν να ανταποκριθούν στην διαλείπουσα παραγωγή τους, η οποία εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες.
Διαβάστε ακόμη
Τι είναι ο πληθωρισμός της απληστίας που πλήττει (και) την Ελλάδα
Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Το σχέδιό του για μια νέα ελληνική πολυεθνική με αιχμή την «ΙΟΝ»
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ