Στην άμεση σύνδεση της Μολδαβίας και της Ουκρανίας με το ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας ώστε οι δύο αυτές χώρες να απεξαρτηθούν από την ενεργειακή τους εξάρτηση με τη Ρωσία αναφέρθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε το Συμβούλιο Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Ενέργειας (ΤΤΕ), στο οποίο συμμετείχαν οι αρμόδιοι υπουργοί των κρατών – μελών της ΕΕ η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Κάντρι Σίμπσον, υπογράμμισε ότι οι υπουργοί ενέργειας της ΕΕ αποφάσισαν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στην ΕΕ μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, η οποία έχει προκαλέσει πρωτοφανή αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου στην ΕΕ και στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου.
Σύμφωνα με την Επίτροπο Σίμπσον δεν πρόκειται για πολιτική απόφαση αλλά για μια διαδικασία που διαρκεί εδώ και πολλά και χρόνια, κάτι που επιβεβαίωσε η κυρία Μπαρμπαρά Πομπιλί, η Γαλλίδα υπουργός ενέργειας η χωρα της οποίας ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. «Αυτός ο πόλεμος θα αλλάξει άρδην τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε την ενεργειακή μας επάρκεια”, δήλωσε η Επίτροπος Σιμπσον.
“Η πρόγνωση του καιρού είναι ευνοϊκή…και είμαστε ακόμα στο 30% της χωρητικότητας αποθήκευσης”, υπογράμμισε η Επίτροπος Σίμπσον. Σύμφωνα με την ίδια, οι κίνδυνοι παραμένουν. Μετά την απόφαση της ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι η Ρωσία θα λάβει αντίποινα που θα επηρεάσουν το ενεργειακό εμπόριο. Η πλήρης διακοπή θα ήταν πρόκληση”.
Παράλληλα, σύμφωνα με την κυρία Πομπιλί, οι συζήτησαν είναι επείγουσες για την εύρεση νέων πηγών φυσικού αερίου για την ΕΕ από τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, καθώς και για μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης και της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Tι ζήτησε η Ελλάδα
Tο ελληνικό σχέδιο προτείνει ένα ευρωπαϊκό μηχανισμό αλληλεγγύης για την ενεργειακή κρίση (EU-Energy Crisis Solidarity Facility-ECSF) ο οποίος δίνει κεντρικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) που καλείται να δημιουργήσει το νέο μηχανισμό.
Στο επίκεντρο της ελληνικής πρωτοβουλίας είναι η αξιοποίηση των πόρων από τα δικαιώματα του Αποθεματικού Σταθεροποίησης της Αγοράς (Market Stability Reserve) του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό ταμείο ύψους 100 δισ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθεί για την επιδότηση των ευρωπαίων καταναλωτών. Ο κ. Σκρέκας έχει προβλέψει ότι από το Ταμείο αυτό η χώρα μας θα μπορούσε να λάβει από 2 έως 2,5 δισ.
Τα Κράτη Μέλη θα έχουν τη δυνατότητα λήψης χαμηλότοκων δανείων από τον ECSF για τη χρηματοδότηση μέτρων αντιστάθμισης των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές ενέργειας, τα οποία θα μπορούν να αποπληρώνουν σε 12 ή 15 έτη.
Το ύψος της χρηματοδότησης θα καθορίζεται από την κατανάλωση ενέργειας ή από τα ετήσια έσοδα των πλειστηριασμών δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου του κάθε Κράτους Μέλους. Προτείνεται μάλιστα, τα δάνεια να μην υπολογίζονται στο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος ώστε οι κυβερνήσεις να μπορούν να χρηματοδοτούν μέτρα από τους κρατικούς προϋπολογισμούς.
Στην επιστολή προτείνεται είτε η απευθείας επιδότηση των καταναλωτών (οικιακών και επαγγελματιών) για ηλεκτρική ενέργεια και αέριο, είτε η παροχή φθηνών κεφαλαίων στις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα σε εκείνες που είναι περισσότερο ευάλωτες λόγω των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας και του πολέμου στην Ουκρανία ή ακόμη και δάνεια για τη χρηματοδότηση συμβολαίων αντιστάθμισης των υψηλών τιμών με προμηθευτές ενέργειας.
Εναλλακτικά προτείνεται η απευθείας επιδότηση της χονδρεμπορικής, με πόρους του ECSF για να επιδοτήσουν μέρος των συμβολαίων στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού.
Όπως αναφέρεται στην επιστολή, η χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα συνεχίσει διαμορφώνεται με βάση την οριακή τιμή συστήματος, ωστόσο, τα Κράτη Μέλη θα καθορίζουν ανώτατα όρια για την αποζημίωση της κάθε τεχνολογίας παραγωγής ενέργειας. Τα ίδια θα υπολογίζουν, επίσης, το κόστος καυσίμου για κάθε τεχνολογία παραγωγής ενέργειας. Σε περίπτωση που το κόστος καυσίμου είναι ακριβότερο από την ανώτατη αποζημίωση, ο παραγωγός θα λαμβάνει τη διαφορά.
Παράλληλα η ελληνική πρόταση προβλέπει ότι η ανάπτυξη των στρατηγικών υποδομών αποθήκευσης ορυκτών καυσίμων (π.χ Υπόγεια Αποθήκη της Καβάλας) θα πρέπει να είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους και δανεισμό από την ΕΤΕπ. Το ίδιο θα πρέπει να ισχύσει και για άλλες ενεργειακές επενδύσεις που θα ενισχύουν την αμυντική ικανότητα της Ευρώπης (π.χ. ενεργειακή αποδοτικότητα στρατιωτικών υποδομών, οχημάτων κλπ).
Η διαθέσιμη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση θα πρέπει κατά προτεραιότητα να διατεθεί για την υλοποίηση ενεργειακών διασυνδέσεων με τρίτες χώρες όπως για παράδειγμα η διασύνδεση της Ευρώπης με την Αφρική ή τη Μέση Ανατολή.
Κώστας Σκρέκας: Αποφασιστική και συντονισμένη ευρωπαϊκή δράση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, παρουσίασε την πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης για τη δημιουργία Μηχανισμού Αλληλεγγύης με σκοπό τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης. Ο Έλληνας Υπουργός πρότεινε τη χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), κρίσιμων υποδομών αποθήκευσης ορυκτών καυσίμων και ενεργειακών διασυνδέσεων με τρίτες χώρες, που θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
«Παρουσιάσαμε σήμερα στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας την ελληνική πρόταση για τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Στόχος μας είναι η προστασία των Ευρωπαίων καταναλωτών και ειδικά η στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μπορεί να προκαλέσει ανεξέλεγκτες επιπτώσεις και να εντείνει ακόμα περισσότερο την ενεργειακή κρίση. Είναι ξεκάθαρο πως οι μεγάλες ανατιμήσεις στις τιμές ενέργειας αποτελούν πανευρωπαϊκό πρόβλημα και απαιτούν συντονισμένη ευρωπαϊκή αντίδραση. Στο Συμβούλιο εκφράσαμε, επίσης, την αλληλεγγύη μας στον ουκρανικό λαό που δοκιμάζεται σκληρά. Η θέση της Ελλάδας είναι ο πλήρης σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας όλων των χωρών» δήλωσε ο κ Σκρέκας.
Διαβάστε περισσότερα
Πόλεμος στην Ουκρανία: Tελείωσαν οι διαπραγματεύσεις, ξεκίνησαν οι επιδρομές – Εκρήξεις στο Κίεβο
«Καρούζος Gate»: Βγαίνει στο σφυρί εμπορικό κέντρο στον Γέρακα (pics)
Η Shell αποχωρεί από τις κοινοπραξίες με την Gazprom και τον Nord Stream 2