search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

ΕΕ: Πράσινο φως για τη νέα νομοθεσία για την ανάπτυξη ανταγωνιστικής πράσινης βιομηχανίας

Η έγκριση της φιλόδοξης νομοθεσίας του NZIA έχει πολλαπλούς στόχους: να διευκολύνει την πράσινη μετάβαση της οικονομίας της ΕΕ με παράλληλη ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής και μείωση της εξάρτησης από τις κινεζικές εισαγωγές, καθώς και την επίτευξη των στόχων περικοπής των ρύπων

Εγκρίθηκε επισήμως από τις κυβερνήσεις της ΕΕ τη Δευτέρα η νέα νομοθεσία για την ανταγωνιστική πράσινη βιομηχανία που σχεδιάστηκε για να διασφαλίσει ότι η περιοχή θα μπορεί να παράγει η ίδια έως και το 40% βασικών εξαρτημάτων και προϊόντων για την καθαρή ενέργεια, όπως τα ηλιακά πάνελ και οι ανεμογεννήτριες, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η εγχώρια βιομηχανία και κυρίως να μειωθεί η εξάρτηση της Ευρώπης από την Κίνα.

Η λεγόμενη νομοθεσία του Βιομηχανικού Μηδενικού Αποτυπώματος (Net Zero Industry Act ή απλά NZIA) μετά και την προσυπογραφή της από τους προέδρους της Ευρωβουλής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον ερχόμενο μήνα ή το αργότερο στις αρχές Ιουλίου.

Η νομοθεσία αποτελεί στρατηγικό βήμα για την πράσινη μετάβαση της ευρωπαϊκής οικονομίας μέσα και από την στήριξη της εγχώριας παραγωγής, καθώς επίσης για τη μείωση των ρύπων και την επίτευξη των περιβαλλοντολογικών στόχων που έχει θέσει η ΕΕ.

Σήμερα η Ευρώπη παρουσιάζει ανησυχητικά υψηλή εξάρτηση από την Κίνα, ειδικά σε προϊόντα όπως τα ηλιακά πάνελ.

Στόχος των Βρυξελλών είναι έως το 2030 η Ευρώπη να παράγει το 40% των προϊόντων που χρειάζεται για την πράσινη μετάβαση της και για τομείς όπως οι ΑΠΕ, η πυρηνική ενέργεια, η ηλεκτρόλυση, η απολιγνιτοποίηση, οι τεχνολογίες υδρογόνου όπως και η αποθήκευση ενέργειας. Επίσης μέχρι το 2040 ελπίζεται η ΕΕ να αναλογεί στο 15% της παγκόσμιας παραγωγής πράσινων τεχνολογιών και προϊόντων.

Για το σκοπό αυτό, η νέα νομοθεσία απλοποιεί και μειώνει αισθητά το χρόνο για τις διαδικασίες αδειοδότησης για έργα καθαρής ενέργειας καλύπτοντας συνολικά την αλυσίδα εφοδιασμού, από εξαρτήματα και υλικά έως μηχανήματα και ανταλλακτικά. Επίσης διευκολύνει τις χρηματοδοτήσεις στον κλάδο.

«Η ΕΕ διαθέτει πλέον ένα κανονιστικό περιβάλλον που μας επιτρέπει να επεκτείνουμε γρήγορα την παραγωγή καθαρών τεχνολογιών. Η νομοθεσία δημιουργεί τις καλύτερες συνθήκες για τους τομείς που είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη μηδενικών καθαρών εκπομπών έως το 2050. Η ζήτηση αυξάνεται στην Ευρώπη και παγκοσμίως και είμαστε πλέον εξοπλισμένοι για να ανταποκριθούμε σε μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης με ευρωπαϊκή προσφορά» σχολίασε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χαιρετίζοντας την είδηση.

Πάντως, αναλυτές εκφράζουν σκεπτικισμό για τη δυνατότητα επίτευξης των στόχων αυτών εντός των φιλόδοξων χρονικών πλαισίων που έχει θέσει η ΕΕ. Για παράδειγμα στην παραγωγή ηλιακών πάνελ οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες προμηθεύουν λιγότερο από το 3% των αναγκών, κάτι που σημαίνει ότι έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν. Στο πεδίο της αιολικής ενέργειας, η εγχώρια παραγωγή είναι πολύ πιο ισχυρή, όμως πιέζεται σημαντικά από τον ανταγωνισμό των κινεζικών εταιρειών.

Διαβάστε ακόμη

Εβδομαδιαίες εκταμιεύσεις επιστροφών φόρων σε δικαιούχους

Γιατί οι Βρετανοί προβλέπουν επιδείνωση της «κρίσης του ελαιόλαδου» στην Ελλάδα

Νέα κόλπα με διπλή έφοδο της εφορίας σε νησιά και τουριστικές περιοχές

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version