Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος έχει προκαλέσει αυξήσεις των τιμών και κυρίως του πετρελαίου, το οποίο έχει ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι, έχει αναγκάσει τα ευρωπαϊκά κράτη σε επείγουσα εξεύρεση πολιτικών για την ανάσχεση του ενεργειακού πληθωρισμού.

Καθώς τόσο οι εταιρείες όσο και οι καταναλωτές εργάζονται υπό πίεση με τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας να εκτοξεύονται σε ρεκόρ πολλών δεκαετιών, οι κυβερνήσεις αναλογίζονται ποια μέσα έχουν στη διάθεσή τους για να αντιδράσουν και να μειώσουν τον πόνο.

Το οπλοστάσιο πολιτικής περιλαμβάνει την περικοπή των φόρων και των τιμών της ενέργειας, μαζί με τη στοχευμένη κρατική στήριξη, με ορισμένες οικονομίες σε ολόκληρη την ήπειρο να υφίστανται μεγαλύτερο βάρος από άλλες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε στις αρχές αυτού του μήνα ότι θα μπορούσε να παρατείνει την αναστολή των κανόνων για τη δημοσιονομική πειθαρχία μέχρι το επόμενο έτος, καθώς πολλά κράτη μέλη της ΕΕ προέτρεψαν για μια κοινή απάντηση στις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου, μετά τις επιπτώσεις που προκάλεσε η πανδημία.

Ο καθένας με το δικό του τρόπο

Η Σουηδία, της οποίας οι φόροι στα καύσιμα είναι οι υψηλότεροι στην Ευρώπη, ανακοίνωσε τη Δευτέρα προσωρινή μείωση του φόρου κατά 1,30 κορώνες ανά λίτρο (0,12 ευρώ) στο πλαίσιο δέσμης μέτρων ύψους 1,5 δισ. δολαρίων.

Το Βέλγιο και η Ολλανδία έχουν εν τω μεταξύ επιλέξει να μειώσουν τον ΦΠΑ στα καύσιμα – φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση – και επίσης να περικόψουν τους φόρους στα καύσιμα ώστε να μειώσουν τις τιμές στις αντλίες.

Οι Βέλγοι καταναλωτές θα εξοικονομήσουν περίπου 10 ευρώ για ένα πλήρες ντεπόζιτο 60 λίτρων, ενώ μια μέση ολλανδική οικογένεια θα δει τα ενεργειακά της έξοδα να μειώνονται κατά περίπου 140 ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου.

Στο Βέλγιο, τα φτωχότερα νοικοκυριά θα μπορέσουν να επωφεληθούν από ένα «κοινωνικό τιμολόγιο» για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Η πολωνική κυβέρνηση επέκτεινε μια σειρά μέτρων που είχαν ληφθεί πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και τα οποία είχαν σχεδιαστεί για να λειτουργήσουν ως «ασπίδα» του πληθωρισμού.

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι το περασμένο Σαββατοκύριακο, «ο αγώνας κατά του Πούτιν συνοδεύεται κι από κόστος».

Από την 1η Φεβρουαρίου, ο ΦΠΑ στο φυσικό αέριο είχε ήδη καταργηθεί από το προηγούμενο επίπεδο του 23%.

Περίπου πέντε εκατομμύρια οικογένειες στην Πολωνία -η οποία έχει υποδεχθεί τουλάχιστον 1,8 εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες μέχρι τώρα- πρόκειται επίσης να λάβουν ένα πακέτο βοήθειας για να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν την αύξηση των τιμών των τροφίμων.

 

Διαβάστε περισσότερα στο euractiv.gr