Φαίνεται ίσως ειρωνικό αλλά διανύουμε την Παγκόσμια Εβδομάδα Νερού που έχει θεσπίσει Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ και φέτος επικεντρώνεται στο πώς το νερό μπορεί να αξιοποιηθεί ως εργαλείο για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης περιβαλλοντικής πρόκλησης της σύγχρονης εποχής: την κλιματική αλλαγή.
Οι εορτασμοί του ΟΗΕ έρχονται σε μία δύσκολη συγκυρία για τον κόσμο και ιδίως την Ευρώπη, όπου το νερό γίνεται ολοένα πιο σπάνιο. Το φετινό καλοκαίρι είναι ακόμη πιο θερμό από τα προηγούμενα και ορισμένες περιοχές, ιδίως στη νότια Ευρώπη, πλήττονται από ακραία ξηρασία, με σοβαρές επιπτώσεις και για τις αγροτικές καλλιέργειες. Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή επιδεινώνει σημαντικά την κατάσταση, καθώς οι περίοδοι ακραίας ζέστη και ξηρασίας αυξάνονται διαρκώς. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 11% των ανθρώπων υποφέρει από λειψυδρία.
Θα μπορούσαν τα λύματα να δώσουν τη λύση;
Μια λύση θα μπορούσε να είναι η χρήση περισσότερων βιομηχανικών υγρών αποβλήτων για την άρδευση στη γεωργία αντί της άντλησης πολύτιμου πόσιμου νερού. Με αυτόν τον τρόπο θα ανακυκλωνόταν έξι φορές περισσότερο νερό στην ΕΕ.
Η ΕΕ έθεσε φέτος σε ισχύ κανονιστικό πλαίσιο για την ανακύκλωση και τη χρήση του νερού στη γεωργία, καλώντας τα κράτη-μέλη να επεξεργάζονται τα αστικά και εν μέρει τα βιομηχανικά λύματα έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη γεωργία. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η επαναχρησιμοποίηση του νερού θα μπορούσε ενδεχομένως να αντικαταστήσει το 1/5 της άρδευσης με υπόγεια ύδατα στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ελλάδα, το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 45%, ενώ σε χώρες με μικρότερη γεωργική έκταση θα μπορούσε να καλύψει ακόμη και το 100%.
Απαραίτητες οι κατάλληλες εγκαταστάσεις
Η χρήση βιομηχανικών και αστικών λυμάτων για άρδευση εγκυμονεί κινδύνους, εάν οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας των λυμάτων δεν φιλτράρουν όλους τους ρύπους. Σε μία τέτοια περίπτωση οι ρύποι ενδέχεται να συσσωρευτούν στο έδαφος και τα φυτά και κατά συνέπεια να βλάψουν τους καταναλωτές. Επιπλέον, υπάρχει ο φόβος ότι η στάθμη των υδάτων στα ποτάμια θα μπορούσε να μειωθεί περαιτέρω, εάν δεν επιστρέφεται στα υδάτινα σώματα επαρκής ποσότητα επεξεργασμένων λυμάτων.
Το εάν θα χρησιμοποιηθεί περισσότερο ανακυκλωμένο νερό στη γεωργία εξαρτάται και από το κόστος, καθώς η μεταφορά από το εργοστάσιο επεξεργασίας στα χωράφια ενδέχεται να μην είναι συμφέρουσα, όπως συμβαίνει στη Σλοβενία, τη Βουλγαρία και την Πολωνία. Πάντως μία Οδηγία της ΕΕ απαιτεί ήδη από τις χώρες της Ένωσης να προωθήσουν τη βιώσιμη αξιοποίηση του νερού, όμως η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ επιδοτεί τους αγρότες που αρδεύουν τα χωράφια τους σε μεγάλη κλίμακα.
Διαβάστε τη συνέχεια στη Deutsche Welle