Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκαν κατά περισσότερο από 8% το 2023, λόγω της αύξησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη ετήσια πτώση εδώ και δεκαετίες, μετά το 2020, όταν η πανδημία Covid-19 οδήγησε σε μείωση σχεδόν 10%, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ακολουθεί μείωση μόλις 2% το 2022 σε σύγκριση με το 2021. Συνολικά οι εκπομπές μειώθηκαν κατά 37% από το 1990, παρά την αύξηση του ΑΕΠ κατά την ίδια περίοδο κατά 68%, δείχνοντας την αποσύνδεση μεταξύ των δύο παραγόντων, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Είμαστε σε καλό δρόμο ώστε να επιτύχουμε τους στόχους μας για το 2030 για μείωση των εκπομπών τουλάχιστον κατά 55% εάν διατηρηθεί αυτή η δυναμική. Τα θετικά αποτελέσματα προήλθαν ιδιαίτερα από την εντυπωσιακή ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» δήλωσε ο Tim McPhie, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δράση και την ενέργεια για το κλίμα.
Κυριαρχία των ΑΠΕ
Όπως αναφέρει το Bloomberg, η πτώση των εκπομπών στην Ε.Ε. υποδηλώνει ότι κατάφερε να επιτύχει έναν δύσκολο στόχο για την ενεργειακή μετάβαση — τη συνεχή οικονομική ανάπτυξη παράλληλα με τη μείωση των εκπομπών. Ειδικότερα, οι εκπομπές από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τη θέρμανση μειώθηκαν κατά 24% το 2023 σε σύγκριση με το 2022. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν η κύρια πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ το 2023, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 45% του συνόλου.
Στον τομέα των κτιρίων, οι εκπομπές μειώθηκαν κατά περίπου 5,5%, οι γεωργικές εκπομπές μειώθηκαν κατά 2% ενώ οι εκπομπές από τις μεταφορές μειώθηκαν κατά λιγότερο από 1%, ανέφερε η Επιτροπή. Η φυσική απορρόφηση άνθρακα της ΕΕ αυξήθηκε επίσης κατά 8,5% το 2023, αντιστρέφοντας μια τάση πτώσης.
Τα τρία πρώτα τρίμηνα του τρέχοντος έτους, οι εκτιμώμενες εκπομπές CO2 μειώθηκαν κατά 9% επιπλέον σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, δήλωσε ο Isaac Levi, αναλυτής στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Centre for Research on Energy and Clean Air.
«Το μεγαλύτερο μέρος της επιτυχίας οφείλεται στις εξελίξεις στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, καθώς και στη νέα εγκατεστημένη ισχύ, κυρίως από ηλιακή και αιολική ενέργεια. Αυτό οδήγησε σε μείωση της παραγωγής ενέργειας από άνθρακα και φυσικό αέριο. Πτώση στην κατανάλωση άνθρακα έχουμε διαπιστώσει και για άλλους κλάδους, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής χάλυβα», πρόσθεσε.
Η επίδοση του 2023 σημαίνει ότι η συμβολή της ΕΕ στις παγκόσμιες εκπομπές μειώθηκε σημαντικά, από 15% (των παγκόσμιων εκπομπών) το 1990 σε λίγο περισσότερο από 6% πέρυσι. Οι κατά κεφαλήν εκπομπές, ωστόσο, εξακολουθούν να είναι υψηλότερες από τον παγκόσμιο μέσο όρο, στους 7,26 τόνους ανά άτομο σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο που είναι 6,59 τόνοι.
Διαβάστε ακόμη
Ηχηρό «κανόνι» στη Γερμανία: Πώς η deeptech Lilium «έκαψε» κεφάλαια 1,5 δισ. ευρώ
Κατώτατος μισθός: Πόσο θα αυξηθεί τα επόμενα τρία χρόνια – Τα «μυστικά» του μαθηματικού τύπου
Νέο φορολογικό νομοσχέδιο: Βαριές «καμπάνες» σε όσους καθυστερούν τις υποβολές δηλώσεων
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα