Σε συμφωνία κατέληξαν τα κράτη μέλη της ΕΕ αναφορικά με το επίμαχο ζήτημα της αναμόρφωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας του μπλοκ, που επί μήνες «σκόνταφτε» στο τρόπο διαχείρισης της πυρηνικής ενέργειας.
H συμφωνία επετεύχθη στο ευρωπαϊκό συμβούλιο χάρη στον συμβιβασμό στον οποίο κατάφεραν να καταλήξουν η Γερμανία και η Γαλλία, που ήταν βέβαια και ο κορυφαίος υπέρμαχος της χρήσης πυρηνικής ενέργειας. Για τον συμβιβασμό σημαντικό ρόλο έπαιξε η Ισπανία, που ασκεί την ευρωπαϊκή προεδρία. Η μόνη χώρα που διαφώνησε, αρνούμενη να στηρίξει τη συμφωνία, ήταν η Ουγγαρία.
Deal! The @EUCouncil has reached an agreement on the reform of the EU electricity market design.
The reform aims to:
📌 reduce price volatility
📌 shield consumers from price spikes
📌 boost renewable energies🔗 https://t.co/U91FBvDgYd #EU2023ES pic.twitter.com/USioOjlVxu
— Presidencia española del Consejo de la UE (@eu2023es) October 17, 2023
Ουσιαστικά η Γερμανία αποδέχτηκε να επιτραπεί στη Γαλλία να συνεχίσει να προσφέρει επιδοτήσεις προκειμένου να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των υφιστάμενων πυρηνικών της μονάδων, αν και με περιορισμούς, ώστε να αποτραπεί η δημιουργία αθέμιτου πλεονεκτήματος στη βιομηχανία της.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οποιεσδήποτε επιδοτήσεις προσφέρονται από τη γαλλική κυβέρνηση προς την κρατική εταιρεία ενέργειας, την Electricite de France SA, θα υπόκεινται στο εξής σε πολύ πιο αυστηρούς ελέγχους αναφορικά με το πως θα γίνεται η διανομή από τα ενεργειακά έσοδα, έτσι ώστε να μην υπάρχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα με τις τιμές ρεύματος έτερων κρατών μελών.
Μάλιστα, όπως σχολίασε και σε δηλώσεις της η αρμόδια Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, και η Κομισιόν θα εφαρμόζει πολύ πιο αυστηρούς ελέγχους στις κρατικές επιδοτήσεις στον κλάδο.
The #ElectricityMarketDesign will make the market more resilient to any future price shocks coming from gas markets, but as well prepares for a decarbonised future. It also brings more certainty for the electricity sector to trigger investments in #cleanenergy infrastructure. pic.twitter.com/ZeCWs8BiUv
— Kadri Simson (@KadriSimson) October 17, 2023
«Είναι ένας συμβιβασμός ο οποίος επιτυγχάνει μια ισορροπία και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα τη διατηρήσουμε» τόνισε η αρμόδια Γαλλίδα υπουργός για θέματα ενεργειακής μετάβασης, Ανιές Πανιέ-Ρουνασέ. «Προσφέρει στα κράτη μέλη χώρο για ελιγμούς και για την ανάληψη δράσης με βάση το δικό τους ενεργειακό μείγμα» εξήγησε.
Από την πλευρά της η Ισπανίδα υπουργός ενεργειακής μετάβασης που πέτυχε τον συμβιβασμό, Τερέζα Ριμπέρα Ροντρίγκεζ, επεσήμανε πως «χάρη στη συμφωνία, οι καταναλωτές σε όλη την ΕΕ θα μπορούν να επωφεληθούν από τη διαμόρφωση πιο σταθερών ενεργειακών τιμών, από τη μείωση της εξάρτησης από τις τιμές των ορυκτών καυσίμων αλλά και την καλύτερη προστασία τους από μελλοντικές κρίσεις στον κλάδο».
↔️ more stable prices
🧑 empowered consumers
☀️ more renewable energyThe Council has agreed today on new measures to reform the electricity market design and shield citizens and businesses from energy price spikes.
More 👉 https://t.co/oNTyJ1i1Qv
— EU Council (@EUCouncil) October 17, 2023
Σημειωτέον πως η επίτευξη συμφωνίας θεωρείτο ζωτικής σημασίας για την επιτάχυνση έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με στόχο την αποδυνάμωση της χρήσης φυσικού αερίου και την πτώση των τιμών ενέργειας.
Όμως, από την αρχή είχε γίνει σαφές ότι το μεγαλύτερο αγκάθι θα ήταν η διαχείριση και ο χαρακτηρισμός της πυρηνικής ενέργειας με πολλές χώρες να αντιδρούν στον χαρακτηρισμό της ως «πράσινη» στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης των κρατών μελών της ΕΕ.
Διαβάστε ακόμη
Ντέιβιντ Σόλομον: Ο CEO της Goldman Sachs «κρέμασε τα παπούτσια» του DJ
Στο Χρηματιστήριο της Ολλανδίας οδεύει το CVC – Προ των πυλών η μεγαλύτερη IPO για φέτος στην Ευρώπη
Πόλεμος στο Ισραήλ: Πώς θα επηρεάσει την ναυτιλία – Τι εκτιμούν οι Έλληνες εφοπλιστές (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ