Επενδυτικό πλάνο 700 εκατομμυρίων ευρώ προβλέπεται να υλοποιήσει στην Ελλάδα η EDPR έως το 2026, με σκοπό την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της στις ΑΠΕ που  προβλέπεται να τετραπλασιαστεί και να φτάσει τα 350 MW.

H θυγατρική της πορτογαλικής ΔΕΗ και τέταρτη εταιρεία πράσινης ενέργειας στον κόσμο βρίσκεται στην Ελλάδα από το 2018 έχοντας ήδη σε λειτουργία ένα αιολικό πάρκο ισχύος 35 MW, στο οποίο προστέθηκε από χθες και ένα δεύτερο 45 MW στο δήμο Λοκρών στην Φθιώτιδα, ανεβάζοντας την εγκατεστημένη ισχύ σε 80 MW.  Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της EDPR στην Ελλάδα κ. Διονύση Ανδρωνά μέχρι τα τέλη  του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή επιπλέον δύο έργων 70 MW ενώ από τη νέα χρονιά αναμένεται να προστεθούν ακόμη 79 MW στο δυναμικό της για τα οποία η εταιρεία έχει συνάψει PPA με την METLEN (Μυτιληναίος).

Όπως αναφέρθηκε κατά την τελευτή των εγκαινίων στην Φθιώτιδα, ο αρχικός σχεδιασμός για έργα ΑΠΕ ήταν το 2026 να φτάσει τα 500 MW. Όμως ο στόχος αυτός θα διαφοροποιηθεί λόγω της καθυστέρησης  του μεγάλου πρότζεκτ που υλοποιεί η εταιρεία στην Εύβοια σε συνεργασία με την Motor Oil συνολικής ισχύος 500 MW. To έργο αποτελεί «προίκα» της συμφωνίας που είχε συνάψει η Πορτογαλική εταιρεία με την Άνεμος, η οποία στην πορεία αποκτήθηκε από τον όμιλο Βαρδινογιάννη. Το εν λόγο πρότζεκτ αποτελεί την μεγαλύτερη επένδυση της εταιρείας στην Ευρώπη καθώς αναμένεται να απορροφήσει συνολική δαπάνη 500 εκ. ευρώ.

Το έργο αποτελείτε από τρία clusters, εκ των οποίων τα δύο, «Σοφράνο» στην Βόρεια Εύβοια, που αναμένεται να ξεκινήσει να κατασκευάζεται από το 2025 και «Ευβοϊκός Βορέας» στην Κεντρική Εύβοια θα υλοποιηθούν από το κοινό σχήμα (Μotor Oil –EDPR), το οποίο συμμετέχει στο έργο με 49%-51%. Το τρίτο  με το όνομα «Αίολος» ισχύος 150 MW στην Νότια Εύβοια, αποτελεί επένδυση μόνο της EDPR και βρίσκεται στο στάδιο της αδειοδότησης έχοντας ήδη περιβαλλοντικούς όρους αλλά και όρους σύνδεσης.

Χαρτοφυλάκιο 3 GW

Όπως αναφέρθηκε χθες από τα στελέχη της εταιρείας, η EDPR διαθέτει ένα συνολικό pipeline 3 GW, στο οποίο περιλαμβάνονται φωτοβολταϊκά 500 MW (χωρίς όρους σύνδεσης) καθώς και έργα αποθήκευσης. Πρόκειται για μπαταρίες που λόγω της θέσης τους κοντά σε έργα, μπορούν είτε να γίνουν αυτόνομα έργα είτε να γίνουν μέρος υβριδικών πρότζεκτ ένας τομέας στον οποίο δίνει έμφαση η μητρική εταιρεία.

Σύμφωνα με την διοίκηση, ο όμιλος EDPR έχει αναθεωρήσει το μέγα επενδυτικό πρόγραμμα των 20 δισ. στην πενταετία, στα 12 δισ. με στόχο να προσθέτει 3 GW νέων ΑΠΕ το χρόνο από 4-5 GW ετησίως που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο. Η αλλαγή των σχεδίων είναι μια προσαρμογή που κρίθηκε αναγκαία καθώς απαιτείται να προηγηθούν επενδύσεις στα δίκτυα που ακόμη δεν έχουν γίνει. Ο κ. Ανδρωνάς σχολίασε χθες και το θέμα με τις  αρνητικές τιμές, λέγοντας ότι επηρεάζουν την βιωσιμότητα των έργων αλλά η επίδρασή τους, εξαρτάται από τον τρόπο που κάθε εταιρεία κάνει διαχείριση της ενέργειας αλλά και τον κανονισμό που θα καθορίσει τη σειρά που θα μπαίνουν τα έργα στην αγορά.

Για την εταιρεία, όριο στην ελληνική αγορά ΑΠΕ, δεν υπάρχει στο βαθμό που δημιουργηθούν νέα δίκτυα και αυξηθεί η διασυνοριακή δραστηριότητα. «Αν τα έργα στα δίκτυα προχωρήσουν , όλοι οι επενδυτές είναι έτοιμοι να επενδύσουν», τόνισε ο κ. Ανδρωνάς.

Διαβάστε ακόμη

Ναυτιλία – Ποσειδώνια 2024: Συμφωνίες $1 δισ., οι Χούθι και τα πυρηνικά καύσιμα

Και «Κέντρο και κόμμα», νέα ονόματα στο τραπέζι του Κ.Μ, οι μνηστήρες του ΠΑΣΟΚ, ο (ξαφνικά) ευγενής αρχηγός, ο δήμαρχος Χάρης και ο μικρός Μανώλης

Το μεγάλο στοίχημα της Νoval Property: Στόχος χαρτοφυλάκιο ακινήτων 1 δισ. ευρώ (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ