Ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα που φτάνει τα 24 δισ. ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας έχει σκαριά η EDP. Ο πορτογαλικός ενεργειακός κολοσσός Energias de Portugal SA σχεδιάζει να επενδύσει αυτό το ποσό την περίοδο 2021-2025 σε νέα έργα ΑΠΕ κυρίως στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.
Στόχος της EDP, -στην οποία έχει εισέλθει ως στρατηγικός εταίρος η κινεζική China Three Gorges Corporation-, είναι ο διπλασιασμός της εγκατεστημένης ισχύος, -τόσο σε αιολική, όσο και σε ηλιακή ενέργεια-, σε 25GW έως το 2025.
Σύμφωνα μάλιστα με δηλώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου, Miguel Stilwell de Andrade (στο Bloomberg), η εταιρεία βλέπει μεγαλύτερη πιθανή ανάπτυξη για την ηλιακή ενέργεια τα επόμενα δύο χρόνια. Ο ίδιος ωστόσο, διευκρίνισε ότι «όσον αφορά τον μίγμα επενδύσεών μας αυτή την περίοδο, το βλέπουμε σχεδόν ομοιόμορφα χωρισμένο μεταξύ της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας».
Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε ότι ο βραχίονας των ΑΠΕ του Πορτογαλικού κολοσσού, δηλαδή η EDP Renewables SA, -που δίνει το «παρών» σε 15 χώρες-, εξετάζει δυνατότητες άντλησης επιπλέον κεφαλαίων (τουλάχιστον 1,5 δις ευρώ) προκειμένου να χρηματοδοτήσει αυτό το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα.
Η παρουσία της EDP στην Ελλάδα
Οι εξελίξεις γύρω από τον πορτογαλικό όμιλο έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τη χώρα μας, καθώς είναι σαφής η πρόθεσή του να αποκτήσει ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα.
Η «είσοδος» της EDP Renewables έγινε τον Ιούλιο του 2018, με το επιτελείο του ομίλου να διαβλέπει ότι η Ελλάδα έχει εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης στον τομέα των ΑΠΕ. Η αφετηρία ήταν με ένα αιολικό πάρκο ισχύος 45 MW. Για να ακολουθήσει, πέρυσι τον Οκτώβριο, η στρατηγική συμφωνία με την Ελλάκτωρ για την από κοινού ανάπτυξη και υλοποίηση χαρτοφυλακίου νέων αιολικών πάρκων, ισχύος 900ΜW, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Η εκτιμώμενη αξία της επένδυσης, στην πλήρη υλοποίησή της, ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Ήδη, όμως, για ένα μεγάλο κομμάτι του προγράμματος, που αφορά την ανάπτυξη δύο συμπλεγμάτων αιολικών πάρκων στην Εύβοια, δόθηκε το «πράσινο φως» από την Διϋπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.
Το project, -το οποίο ωστόσο εξακολουθεί να συναντά εμπόδια από πλευράς αυτοδιοίκησης-, είναι προϋπολογισμού 489 εκατ. ευρώ, θα δημιουργήσει 182 θέσεις εργασίας και προβλέπει την ανάπτυξη 8 αιολικών πάρκων (4 στη Βόρειο-Κεντρική Εύβοια και 4 στη Νότια Εύβοια), ισχύος 470,4MW και συνολικής ετήσιας παραγόμενης ενέργειας 1.591GWh.
Η νέα συμμαχία με τη ΔΕΗ και τα επόμενα πλάνα
Στα μέσα Φεβρουαρίου, ήρθε να προστεθεί στο «οπλοστάσιο» του πορτογαλικού κολοσσού και η νέα συμμαχία, αυτή τη φορά με τη ΔΕΗ.
Σύμφωνα με το MoU που υπογράφτηκε, ΔΕΗ και EDP Renewables θα συνεργαστούν στο πλαίσιο της υλοποίησης του φιλόδοξου σχεδίου εγκατάστασης νέας ισχύος από ΑΠΕ 1.000 ΜW μέχρι το 2024. Αυτό που συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο πλευρών είναι ειδικότερα να αναπτύξουν έργα ΑΠΕ τουλάχιστον 400 MW.
Τα ελληνικά πλάνα της EDP, πάντως, δεν φαίνεται να σταματούν εδώ.
Κι αυτό καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει και άλλες προτάσεις συνεργασίας με ελληνικούς ομίλους, ενώ δεν αποκλείει και την αυτόνομη κάθοδο για τη διεκδίκηση συγκεκριμένων έργων ή την εξαγορά έτοιμων projects και αδειών.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι η EDP, εκτός από τα αιολικά και τα φωτοβολταικά έχει ισχυρό «βεληνεκές» και στα έργα αποθήκευσης ενέργειας.