Υπό τον πλήρη έλεγχο του δημοσίου πέρασε σήμερα η εταιρεία ηλεκτρισμού της Γαλλίας (EDF), 18 χρόνια μετά τη δημόσια εγγραφή στο Χρηματιστήριο του Παρισιού.
Ο λογαριασμός της κρατικοποίησης ανέρχεται σε 9,7 δισ. δολάρια και στόχος της νέας «εποχής» είναι ο έλεγχος των τιμών ρεύματος, η επένδυση στην πυρηνική ενέργεια και η επέκταση στις ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ).
Η απόφαση για το μέλλον της EDF, η οποία συνιστά βασικό «παίχτη» στην αγορά ενέργειας της Ευρώπης, ελήφθη το 2022 ως απόρροια των αναγκών της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης.
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση επιδιώκει τον έλεγχο στα οικιακά τιμολόγια ρεύματος, κάνοντας μαζικές επενδύσεις σε πυρηνικά και ΑΠΕ, με στόχο την απεξάρτηση της χώρας από τις ακριβές εισαγωγές ορυκτών καυσίμων.
Ωστόσο, το γαλλικό δημόσιο δεν έχει τα χέρια εντελώς λυμένα. Ορισμένοι πυρηνικοί αντιδραστήρες παραμένουν εκτός δικτύου, κάτι που περιορίζει την παραγωγή, ενώ τα νέα εργοστάσια αντιμετωπίζουν προβλήματα καθυστερήσεων και υπερκοστολόγησης.
Και φυσικά, το σημαντικότερο εμπόδιο συνίσταται στο μεγάλο χρέος, το οποίο έχει αυξηθεί κατά 50% και ανέρχεται σε 64,5 δισ. ευρώ. «Το χρέος αποτελεί θηλιά στον λαιμό» σχολιάζει ο Νίκολας Γκόλντμπεργκ, εταίρος στην Colombus Consulting.
Ας σημειωθεί ότι πριν την έξοδο από το Χρηματιστήριο του Παρισιού, το γαλλικό δημόσιο ήλεγχε το 84% των μετοχών της EDF. Για την απόκτηση του εναπομείναντος 16%, προσφέρθηκε το αντίτημο των 12 ευρώ ανά μετοχή, κάτι που αντικατόπτριζε premium 53%.
Διαβάστε ακόμα
Πώς σχεδιάζει ο Βασίλης Ψάλτης να «χτίσει» τη νέα Alpha Bank – Οι 6 προτεραιότητες έως το 2025
Έκλεισε η συμφωνία της First Sentier με τις πιστώτριες τράπεζες
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ