Σε κρίση έχει εμπλακεί ο ενεργειακός κολοσσός της EDF. Η γαλλική κυβέρνηση, σύμφωνα με το Bloomberg, διαψεύδει την πρόταση εξαγοράς μετοχών μειοψηφίας της Electricite de France AE έναντι 10 δισ. ευρώ, την ίδια ώρα που οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την αναδιάρθρωση της εταιρείας κοινής ωφέλειας συνεχίζονται.
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας αρνήθηκε να επιβεβαιώσει το ανωτέρω ποσό, ενώ άτομο κοντά στην κυβέρνηση ανέφερε ότι το ποσό είναι σημαντικά υπερεκτιμημένο.
Ο Sebastien Menesplier, ηγέτης του συνδικάτου CGT, είχε δήλωσε στο Bloomberg ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να δαπανήσει 10 δισ. ευρώ για να εξαγοράσει μετοχές μειοψηφίας, ως μέρος ευρύτερων μεταρρυθμίσεων για την βελτίωση των οικονομικών της EDF. Ο Menesplier παρουσίασε μια έκθεση του Υπουργού Οικονομικών Bruno Le Maire σε εκπροσώπους των συνδικάτων την Τρίτη.
Το 16,3% της EDF που δεν κατέχει σήμερα το γαλλικό Δημόσιο εκτιμάται σε περίπου 5,7 δισ ευρώ σύμφωνα με την τιμή κλεισίματος της Τρίτης στο Χρηματιστήριο. Η EDF σημείωσε άνοδο 6,7% την Τετάρτη και διαπραγματεύτηκε στα 11,98 ευρώ.
Με βάση την τρέχουσα τιμή της μετοχής, η απόκτηση του 16% των μετοχών θα κοστίσει περίπου 6 δισ ευρώ, συν περίπου 3 δισ ευρώ για ένα μετατρέψιμο ομόλογο, με αποτέλεσμα το ποσό των 10 δισ ευρώ να αντιπροσωπεύει ένα ασφάλιστρο περίπου 16% – με την παραδοχή ότι αυτό είναι το σχέδιο της γαλλικής κυβέρνησης- δήλωσαν αναλυτές της JPMorgan Chase & Co.
Το αυξανόμενο κόστος, η Κομισιόν και οι ΑΠΕ
Η EDF έχει από καιρό διαμαρτυρηθεί ότι η ρυθμιζόμενη τιμή των πωλήσεων πυρηνικής ενέργειας σε ανταγωνιστές δεν της επιτρέπει να χρηματοδοτήσει το αυξανόμενο κόστος της συντήρησης αντιδραστήρων και τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Έτσι ζητεί τη συγκατάθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον καθορισμό υψηλότερης τιμής για ολόκληρη την πυρηνική της παραγωγή, επιτρέποντάς της να ανταγωνιστεί καλύτερα στην Ευρώπη, ενώ άλλες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας επεκτείνουν το μερίδιο αγοράς τους και οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου εισέρχονται στο χώρο της καθαρής ενέργειας.
Νωρίτερα φέτος, ο Le Maire και ο Διευθύνων Σύμβουλος της EDF Jean-Bernard Levy εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι η Επιτροπή, -της οποίας ο ρόλος περιλαμβάνει τη διατήρηση του ελεύθερου ανταγωνισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση-, θέλει να διασπάσει την εταιρεία κοινής ωφέλειας για να διασφαλίσει ότι μια υψηλότερη τιμή ισχύος δεν θα της δώσει ένα αδικαιολόγητο πλεονέκτημα.
Στη συνάντηση της Τρίτης με τα συνδικάτα, ο Le Maire επισήμανε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί αναδιάρθρωση της EDF πριν από τις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους χωρίς την υποστήριξη τους. Τα συνδικάτα επέμειναν στην αντίθεσή τους με το σχέδιο αναδιάρθρωσης της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντάς το διάλυση της εταιρείας.
Η ρυθμιζόμενη τιμή για την πυρηνική ενέργεια της EDF θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 7 ευρώ, φτάνοντας περίπου τα 49 ευρώ/MWh ανέφεραν εκπρόσωποι των συνδικάτων.
Οι συνομιλίες με την Επιτροπή συνεχίζονται και έχουν σημειώσει μικρή πρόοδο τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν τα σχέδια της γαλλικής κυβέρνησης.
Εφόσον εγκριθεί κανονισμός με ικανοποιητικούς όρους, ο Levy είπε ότι τα περισσότερα από τα μη πυρηνικά τμήματα της EDF θα μεταφερθούν σε μια οντότητα που ελέγχεται κατά πλειοψηφία από τη μητρική εταιρεία. Για να ενισχύσει τις επενδύσεις σε ΑΠΕ, η EDF θα μπορούσε να εισαγάγει στο χρηματιστήριο έως και το 30% αυτής της οντότητας, η οποία θα περιλαμβάνει τα αιολικά και άλλα ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία της. Η πυρηνική επιχείρηση θα ανήκει κατά 100% στο Δημόσιο.
Η κυβέρνηση θα μπορούσε, σύμφωνα με ενημερωμένους παράγοντες, να εξαγοράσει τους μετοχές μειοψηφίας πληρώνοντας κυρίως με μετοχές από το τμήμα ανανεώσιμων πηγών και με περιορισμένο μερίδιο σε μετρητά.