Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα τη στρατηγική της ύψους άνω των 40 δις ευρώ (45,9 δις. δολάρια) που αφορά σε δαπάνες τεχνολογίας και υποδομών, οι οποίες αποτελούν βασικό μέρος της απάντησης της Δύσης στο πρόγραμμα Belt and Road της Κίνας.
Η στρατηγική «Global Gateway» της ΕΕ θα επικεντρωθεί σε έργα ψηφιακής τεχνολογίας, μεταφορών, ενέργειας και εμπορίου, σύμφωνα με προσχέδιο που είδε το Bloomberg. Το σχέδιο στοχεύει στην τόνωση των συμφερόντων και της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης σε όλο τον κόσμο, ενώ παράλληλα προωθεί βιώσιμα περιβαλλοντικά πρότυπα και αξίες όπως η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια μιας συμφωνίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που επιτεύχθηκε κατά τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά τον Ιούλιο, όπου οι ηγέτες συμφώνησαν να ξεκινήσουν μια παγκόσμια πρωτοβουλία με την ονομασία Build Back Better World για να στηρίξουν έργα υποδομής στον αναπτυσσόμενο κόσμο και να προσφέρουν έναν πράσινο αντίπαλο στις φιλόδοξες πρωτοβουλίες της Κίνας.
Ωστόσο, οποιαδήποτε προσπάθεια των ΗΠΑ ή της ΕΕ για την αντιμετώπιση του τεράστιου προγράμματος τρισεκατομμυρίων δολαρίων του Πεκίνου για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής σε όλο τον αναπτυσσόμενο κόσμο έρχεται ήδη αργά και θα συναντήσει μεγάλες δυσκολίες.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν ελπίζει ότι επιμένοντας στη διαφάνεια και προσφέροντας εναλλακτικές λύσεις στη δαπανηρή χρηματοδότηση του χρέους που απαιτούν οι Κινέζοι, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους μπορούν να προσφέρουν μια εναλλακτική.
Το σχέδιο Global Gateway θα «παρέχει μια ομπρέλα για την ήδη εκτεταμένη επένδυση της ΕΕ σε υποδομές παγκοσμίως», αναφέρει το έγγραφο, για να επιτρέψει καλύτερο συντονισμό μεταξύ των κρατών μελών, να επεκτείνει τη συνεργασία με διεθνείς και περιφερειακούς εταίρους και να προχωρήσει περαιτέρω η χρηματοδότηση.
Η ΕΕ θα προσφέρει 40 δισ ευρώ σε εγγυήσεις από τον μηχανισμό της για το European Fund for Sustainable Development επιπλέον πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ σε επιχορηγήσεις, σύμφωνα με το προσχέδιο. Το έγγραφο σημειώνει επίσης ότι βάσει του τρέχοντος κύκλου προϋπολογισμού της ΕΕ έως το 2027, οι επενδύσεις στη συνδεσιμότητα αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά μέσω του προγράμματος αναπτυξιακής βοήθειας Global Europe, το οποίο έχει συνολικό προϋπολογισμό 79,5 δισ ευρώ.
Ποια έργα θα υποστηριχθούν ανά περιοχή
Σύμφωνα με το Bloomberg, κατά την ανάπτυξη της στρατηγικής Global Gateway, η ΕΕ θα επιδιώξει να υποστηρίξει έργα σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων:
-Δυτικά Βαλκάνια και Τουρκία: Το προσχέδιο επισημαίνει την επέκταση του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών ως εμβληματική πρωτοβουλία. Σημειώνει ότι το Οικονομικό και Επενδυτικό Σχέδιο της ΕΕ στα Βαλκάνια καθορίζει ένα επενδυτικό πακέτο που σχεδιάζει να αξιοποιήσει έως και 9 δις. ευρώ επιχορηγήσεις τα επόμενα επτά χρόνια.
-Ανατολική Ευρώπη: Το επίκεντρο θα είναι οι επενδύσεις σε ψηφιακή και ανανεώσιμη ενέργεια, καθώς και υποδομές καθαρής ενέργειας για την ανάπτυξη πρώτων υλών και αλυσίδων αξίας στην Ουκρανία.
-Νότια Ευρώπη: Με πιθανή επιχορήγηση έως και 7 δισ ευρώ, η ΕΕ ελπίζει να δημιουργήσει ιδιωτικές επενδύσεις ύψους έως και 30 δισ ευρώ για έργα, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ανανεώσιμου υδρογόνου
-Αφρική: Το απόθεμα άμεσων ξένων επενδύσεων της Ε.Ε. φτάνει τα 222 δισ ευρώ και επισκιάζει τις δαπάνες των ΗΠΑ και της Κίνας. Η ΕΕ στοχεύει να αναπτύξει την ψηφιακή οικονομία της ηπείρου και να ενισχύσει την πρόσβαση στο διαδίκτυο και τα δίκτυα μεταφορών.
-Κεντρική Ασία: Στόχος η ΕΕ να εντοπίσει τις πιο βιώσιμες μεταφορικές συνδέσεις και να ενισχύσει τη βιωσιμότητα στον σχεδιασμό.
– Ινδο-Ειρηνικός: Η ΕΕ εργάζεται για τη δημιουργία ψηφιακών συνεργασιών με χώρες όπως η Ιαπωνία για την τεχνητή νοημοσύνη
-Λατινική Αμερική: Η ΕΕ σχεδιάζει να επεκτείνει τα υπάρχοντα έργα σε υποθαλάσσια και επίγεια καλώδια οπτικών ινών σε άλλες χώρες.
Προβλέπονται ακόμη έργα συγχρηματοδότησης της Αρκτικής, όπως οι διασυνοριακοί διάδρομοι 5G για τη στήριξη της συνδεσιμότητας μεταξύ της ΕΕ και της περιοχής, καθώς και επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές υδρογόνου στη Γροιλανδία.