Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ενισχύσει τους κανόνες έκτακτης ανάγκης ώστε οι πολίτες να μην φέρουν το μεγαλύτερο βάρος εάν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αυξηθούν κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, δήλωσε ο βασικός εισηγητής που πιέζει για περισσότερη παρέμβαση στην αγορά στο πλαίσιο των επερχόμενων μεταρρυθμίσεων.

Ειδικότερα,, όπως αναφέρει το Bloomberg, η  Ε.Ε. θα πρέπει να επιτρέψει τον περιορισμό των εσόδων των παραγωγών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως η αιολική και η ηλιακή, καθώς και η πυρηνική ενέργεια κατά τη διάρκεια μιας ενεργειακής κρίσης, σύμφωνα με ένα προσχέδιο έκθεσης που συνέταξε ο σοσιαλιστής Nicolas Casares, που ηγείται των διαπραγματεύσεων για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το επίπεδο του ανώτατου ορίου θα πρέπει να οριστεί στα 180 ευρώ (195 $) ανά μεγαβατώρα – το ίδιο επίπεδο με αυτό που συμφωνήθηκε για προσωρινή ρύθμιση το 2022 και το οποίο βοήθησε στην αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ρεκόρ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τα επόμενα βήματα

Η έκθεση σηματοδοτεί την «πρώτη ματιά» σχετικά με το πώς το Ευρωκοινοβούλιο θα προσπαθήσει να τροποποιήσει την πρόταση που υπέβαλε η Κομισιόν, τον Μάρτιο. Η ψηφοφορία μεταξύ των βουλευτών σε επίπεδο επιτροπής έχει στόχο τον Ιούλιο, με το κοινοβούλιο να συμφωνεί για τη συνολική του θέση μετά το καλοκαίρι. Στη συνέχεια, οι ευρωβουλευτές θα ξεκινήσουν συνομιλίες με τα κράτη-μέλη της ΕΕ για την τελική μορφή της μεταρρύθμισης, μια συμφωνία η οποία αναμένεται να επιτευχθεί πριν από τις εκλογές το 2024.

«Όσον αφορά τα έκτακτα μέτρα, η πρόταση της Επιτροπής έχει έλλειψη φιλοδοξίας. Πρέπει να είναι σαφές ότι αυτά τα χρήματα του ανώτατου ορίου εσόδων πρέπει να πάνε στους καταναλωτές, με προτεραιότητα τους ευάλωτους» είπε ο Ισπανός Ευρωβουλευτής σε συνέντευξή του.

Ο Casares πιέζει επίσης στην κατεύθυνση να αμβλυνθούν τα κριτήρια για το πότε μπορεί να κηρυχθεί κρίση: Οι τιμές χονδρικής θα πρέπει να είναι τουλάχιστον δύο φορές οι μέσοι όροι των προηγούμενων πέντε ετών και αναμένεται να συνεχιστούν σε αυτά τα επίπεδα για τουλάχιστον τρεις μήνες. Η Επιτροπή είχε προτείνει έναν τύπο που αντικατοπτρίζει αύξηση της τιμής κατά 2,5 φορές και περίοδο έξι μηνών. Ένα τέτοιο σενάριο θα επέτρεπε στα κράτη- μέλη να παρέμβουν και να καθορίσουν τιμές για τους καταναλωτές.

Η μεταρρύθμιση έχει σχεδιαστεί για να επιταχύνει τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που είναι ο πυρήνας των σχεδίων της ΕΕ για μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 55% αυτή τη δεκαετία. Περιλαμβάνει επίσης μέτρα που έχουν σχεδιαστεί για τη μείωση των τιμών για τη βιομηχανία μακροπρόθεσμα ως μέρος της πολιτικής που θα διασφαλίσει ότι οι τομείς καθαρής τεχνολογίας δεν θα ανατεθούν σε εξωτερικούς συνεργάτες όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα.

Τι ισχύει στην Ελλάδα

Σε σχέση με τα υπερκέρδη των ενεργειακών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, υπενθυμίζεται ότι έχουν ήδη πληρωθεί από τους ηλεκτροπαραγωγούς ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα της είσπραξης από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, παρότι σύμφωνα με τις σχετικές εξαγγελίες η υπόθεση θα είχε λήξει μέχρι τις εκλογές. Τελικά μετατέθηκε για μετά τις 21 Μαΐου, οπότε και αναμένεται το επόμενο διάστημα η τελική ρύθμιση.

Διαβάστε ακόμη:

Ταμείο Ανάκαμψης: Όλα έτοιμα για την 3η δόση των 1,7 δισ. ευρώ

Mubadala: Αυτή είναι η νέα επένδυση του κολοσσού από το Αμπού Ντάμπι στην Ελλάδα

Το βραχυκύκλωμα του ΔΕΣΦΑ στην Ελευσίνα και η παρέμβαση της Motor Oil

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ