Στην Ελλάδα το διαπιστώνουμε ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες, ότι η αυξημένη συμμετοχή και μάλιστα η πρώτη θέση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με τα πρόσφατα επίπεδα ρεκόρ.
Το ίδιο συμβαίνει και σε επίπεδο Ε.Ε., καθώς, όπως αναφέρει το Bloomberg, η αύξηση της χωρητικότητας της αιολικής και ηλιακής ενέργειας εξοικονομεί δισεκατομμύρια δολάρια μετά από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που διαφορετικά θα είχαν δαπανηθεί για εισαγωγές φυσικού αερίου.
Η καθαρή ενέργεια κάλυψε το 24% των ενεργειακών αναγκών της ΕΕ μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, το υψηλότερο από ποτέ για αυτό το εξάμηνο, σύμφωνα με μελέτη των think tank E3G και Ember. Η αύξηση της αιολικής και ηλιακής δυναμικότητας μόνο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ισοδυναμούσε με 8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα εισαγωγών φυσικού αερίου ή 11 δισεκατομμύρια ευρώ (10,75 δισεκατομμύρια δολάρια).
«Υπάρχει ένα μακροοικονομικό και ένα κοινωνικοοικονομικό πλεονέκτημα για την υποστήριξη υψηλότερων στόχων ανανεώσιμης ενέργειας», δήλωσε ο Artur Patuleia, εκ των συγγραφέων της μελέτης και ανώτερος συνεργάτης στην E3G. «Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μειώνουν την έκθεση σε υψηλές τιμές ορυκτών καυσίμων, τα οποία, σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς, είναι εδώ για να μείνουν», όπως είπε.
Η παραγωγή ενέργειας είναι υπεύθυνη για περισσότερα από τα τρία τέταρτα των αερίων θερμοκηπίου που εκπέμπονται από την ΕΕ, οπότε η αύξηση του μεριδίου της ανανεώσιμης ενέργειας στα δίκτυά της είναι ουσιαστικό μέρος της προσπάθειάς της να εξαλείψει τις εκπομπές άνθρακα μέχρι τα μέσα του αιώνα. Η ΕΕ στοχεύει επί του παρόντος να παράγει το 40% της ενέργειας της από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030. Στο πλαίσιο της στρατηγικής REPowerEU, η Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο πιέζουν να αυξηθεί στο 45%. Η τελική έγκριση εξαρτάται πλέον από τη συμφωνία καθενός από τα κράτη-μέλη μέλη σε αυτόν τον υψηλότερο στόχο.
«Το net-zero είναι ένα εργαλείο που ευθυγραμμίζεται με τoυς στόχους της Ευρώπης για την ενεργειακή ασφάλεια και την αποκλιμάκωση των τιμών. Αν υπήρχε ποτέ αμφιβολία για αυτό πριν από τον πόλεμο, ο τρόπος με τον οποίο η ενέργεια χρησιμοποιείται από τη Ρωσία για να πιέσει την Ευρώπη κατέστησε πιο εμφανές ότι οι ΑΠΕ είναι ένας τρόπος για την Ευρώπη να επιτύχει την ενεργειακή ασφάλεια και να ενισχύσει τη γεωπολιτική της θέση» επισήμανε ο Artur Patuleia
Η συνολική ποσότητα εγκατεστημένης αιολικής και ηλιακής δυναμικότητας στις 27 χώρες της Ε.Ε. ισοδυναμούσε με 70 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα εισαγωγών φυσικού αερίου μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου 2022, σύμφωνα με την έκθεση. Αυτό με τη σειρά του ισοδυναμεί με 99 δισεκατομμύρια ευρώ σε κόστος φυσικού αερίου.
Συνολικά 19 χώρες πέτυχαν ρεκόρ παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, η οποία σημείωσε αύξηση 48,5% από έτος σε έτος. Η Ισπανία παρήγαγε 7,4 τεραβατώρες περισσότερες από την ίδια περίοδο πέρυσι, τη μεγαλύτερη απόλυτη αύξηση παραγωγής μεταξύ των χωρών της ΕΕ.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συνέβαλαν επίσης στην αντιστάθμιση της μείωσης της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας κατά 21% και της δυναμικότητας πυρηνικής ενέργειας κατά 19%. Και οι δύο προκλήθηκαν από τα χαμηλά επίπεδα νερού σε ποτάμια και ταμιευτήρες καθώς η ξηρασία έπληξε το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου ημισφαιρίου αυτό το καλοκαίρι. Μια μελέτη από επιστήμονες του World Weather Attribution διαπίστωσε ότι η κλιματική αλλαγή έχει κάνει αυτές τις ξηρασίες περίπου 20 φορές πιο πιθανές.
Διαβάστε ακόμη:
Ενρία: «Υπάρχουν περιθώρια για συγχωνεύσεις τραπεζών» – Στο 97% ο βαθμός συγκέντρωσης στην Ελλάδα