Το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας αλλά και των αρχών της Δράμας έχει τραβήξει η ανάπτυξη δύο φωτοβολταϊκών πάρκων τόσο στον Δήμο Προσοτσάνης όσο και στον Δήμο Νευροκοπίου.
Σύμφωνα με συνέντευξη του Δημάρχου Προσοτσάνης Θεόδωρου Αθανασιάδη στην εφημερίδα «Χρονικά της Δράμας «όταν ξεκινάνε τόσο μεγάλα έργα ή τόσο μεγάλες επενδύσεις στον δήμο σου, είναι λογικό οι δημότες, οι συλλογικότητες, αλλά και το πολιτικό προσωπικό να εκφράζουν απορίες, ερωτηματικά, δυσπιστία ως και αντιδράσεις.
Επειδή με ρωτήσατε για την εμπειρία μας από το μεγάλο Φ/Β πάρκο των 100MW στο Πανόραμα Προσοτσάνης, εγώ αυτό που έχω να σας πω είναι ότι κι εκεί υπήρχαν αρχικά μικρές επιφυλάξεις.
Αλλά η ιδιοκτήτρια εταιρεία, μέσω των μηχανικών της, των δασολόγων της και άλλων επιστημόνων, απάντησε σε όλες τις απορίες και τα ερωτηματικά μας. Συνεργαστήκαμε σε όλα τα στάδια κατασκευής με την εργολάβο εταιρεία για να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ενώ υπήρξαν και αρκετοί συνδημότες μας που εργάστηκαν και εργάζονται ακόμη εκεί.
Πέραν όμως των συνδημοτών μας, το έργο αυτό άφησε το αποτύπωμά του συνολικά στην αγορά της Δράμας, στον τομέα των κατασκευών, αφού και εργάστηκαν πολλοί μηχανικοί και συνεργεία και οι εταιρείες που απασχολήθηκαν ως εργολάβοι και υπεργολάβοι επέλεξαν σε μεγάλο βαθμό την αγορά της Δράμας, στον τομέα των υλικών. Τελικά, έχοντας πλέον την εμπειρία 18 σχεδόν μηνών κατασκευής του έργου, θα έλεγα ότι το αποτύπωμα είναι θετικό. Βέβαια, εναπόκειται σε εμάς, τους πολιτικούς της περιοχής, να πιέσουμε προκειμένου οι δήμοι μας να αποκτήσουν όσο το δυνατό περισσότερα ανταποδοτικά από μια τέτοια επένδυση, στον τομέα της ενέργειας, αλλά και των υποδομών.
Προσωπικά, πιστεύω ότι ο νομός Δράμας μπορεί να στηριχθεί και σε αυτόν τον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σε κάθε περίπτωση αυτό πρέπει να γίνεται με σεβασμό στο περιβάλλον και στις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.»
Σημειώνεται ότι ο κ. Αθανασιάδης έχει άμεση εμπειρία, καθώς στα όρια του Δήμου Προσοτσάνης και συγκεκριμένα στο Αγρόκτημα Πανοράματος, κατασκευάζεται και αναμένεται να ξεκινήσει την λειτουργία του στο πρώτο εξάμηνο του 2024 ένα μεγάλο Φ/Β πάρκο ισχύος 100MW.
Αντίστοιχα, μιλώντας επίσης στην εφημερίδα «Χρονικά της Δράμας», η πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Δράμας του Τεχνικού Επιμελητηρίου, κυρία Θεοδοσία Βασιλειάδου, τονίζει πως «Το Τεχνικό Επιμελητήριο είναι υπέρ της κατασκευής έργων που αφορούν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Αυτό, φυσικά, προϋποθέτει να έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες Περιβαλλοντικές Μελέτες, οι οποίες μάλιστα απαραίτητα εμπεριέχουν και την γνωμοδότηση των αρμόδιων φορέων, όπως είναι η Αρχαιολογία, η Σπηλαιολογία, το Δασαρχείο κτλ. Και, βεβαίως, η κατασκευή τέτοιων έργων να εξασφαλίζει ότι όσα ορίζονται στις Περιβαλλοντικές Μελέτες εφαρμόζονται από τους επενδυτές. Το ΤΕΕ δεν γνωμοδοτεί για κάθε επένδυση που γίνεται και για κάθε έργο.
Αυτό που μπορώ να πω προσωπικά όμως είναι ότι οι ΑΠΕ έχουν φέρει την χώρα μας στην κορυφή της Ευρώπης και σε μια από τις καλύτερες θέσεις σε όλο τον κόσμο. Και η Δράμα θα μπορούσε να καταστεί ενεργειακό hub για ολόκληρη τη χώρα, προσελκύοντας μεγάλες επενδύσεις, που θα έφερναν πολλές θέσεις εργασίας και απασχόληση στον τεχνικό κόσμο της περιοχής, πάντα όμως υπό την αίρεση ότι ακολουθούνται όσα ορίζονται στις ΑΕΠΟ.
Επιπλέον, η επίδραση στο Περιβάλλον είναι θετική, καθώς έχουμε ως χώρα την υποχρέωση να μειώσουμε το αποτύπωμα άνθρακα και δείχνουμε να κερδίζουμε αυτό το στοίχημα με την επένδυση ξένων και εγχώριων κολοσσών στις ΑΠΕ στη χώρα μας. Τα παραπάνω βεβαιώνονται μάλιστα και από διάφορες περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως η Greenpeace. Φυσικά και υπάρχουν ζητήματα που προκύπτουν και απασχολούν την τοπική κοινωνία, όπως για παράδειγμα η οπτική όχληση. Αλλά αυτά είναι παράπλευρη απώλεια, η οποία πρέπει να ισοφαρίζεται από αντισταθμιστικά οφέλη, που πρέπει να δίνονται στις τοπικές κοινωνίες, όπως μειωμένο ρεύμα, συστήματα τηλεθέρμανσης, έργα υποδομών κοκ.
Στην περίπτωση μάλιστα δήμων όπως το Νευροκόπι, αυτό θα ήταν πολύ σημαντικό για τους σημερινούς κατοίκους, αλλά και για όσους μελλοντικά ίσως αποφασίσουν να επιστρέψουν στην ύπαιθρο. Σχετικά με την υποτιθέμενη αλλαγή του μικροκλίματος σε περιοχές που αναπτύσσονται μεγάλα Φ/Β πάρκα, θεωρώ ότι δεν είναι ξεκάθαρο, από επιστημονικής άποψης. Όσοι το αναφέρουν, επικαλούνται μια δήλωση ενός μετεωρολόγου σε ένα ραδιόφωνο της Λάρισας, ο οποίος μάλιστα τοποθετήθηκε με τρόπο που δεν εκφράζει μια βεβαιότητα, αλλά μια πιθανότητα. Άλλωστε, από μια σύντομη έρευνα που έκανα στο διαδίκτυο, υπάρχουν μεν μελέτες που αναφέρονται στο μικροκλίμα μιας περιοχής και από ποιους παράγοντες επηρεάζεται, αλλά δεν υπάρχει κάποια που να βγαίνει το συμπέρασμα ότι επηρεάζεται αρνητικά από την ανάπτυξη Φ/Β πάρκων.
Τα αναφέρω όλα αυτά, προκειμένου να δείξω ότι η συζήτηση που έχει ανοίξει είναι προς την θετική κατεύθυνση γιατί ο κόσμος είναι λογικό να έχει επιφυλάξεις, όποια επένδυση ή έργο και να γίνεται. Αλλά, εμείς ως τεχνικός κόσμος πρέπει να συμμετέχουμε σε αυτήν την συζήτηση και, με τις γνώσεις μας, αλλά κυρίως τις δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες, να επιβεβαιώνουμε ή να απορρίπτουμε, αυτές τις αιτιάσεις.
Σε κάθε περίπτωση, εμείς ως ΤΕΕ προγραμματίζουμε το επόμενο διάστημα μια επίσκεψη στο μεγάλο Φ/Β πάρκο ισχύος 100MW στο Πανόραμα Προσοτσάνης, προκειμένου να δούμε πώς κατασκευάστηκε το έργο αυτό και να ενημερωθούμε πιο αναλυτικά για τα τεχνικά στοιχεία. Κλείνοντας, αυτό που ήθελα να επισημάνω είναι ότι έργα σαν και αυτά απασχολούν, άμεσα ή έμμεσα, πολλούς συναδέλφους μηχανικούς, αλλά και άλλους επαγγελματίες τους τεχνικού κόσμου, κάτι που σίγουρα είναι ζητούμενο για περιοχές όπως η Δράμα, η οποία έχει πληγεί πολύ από το brain drain τις τελευταίες δεκαετίες».
Διαβάστε ακόμη
Έρχονται τέλη κυκλοφορίας και για τα υβριδικά ΙΧ από το 2025
5 τρόποι να τονώσουμε την ψυχική μας υγεία
7 top secret κτίρια από το Βατικανό έως τον Αρκτικό Ωκεανό
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ