Την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής του Διασυνδετήριου Αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας IGB ανακοίνωσε από το βήμα του 26ου Συνεδρίου του Economist ανακοίνωσε ο Δρ Κωνσταντίνος Καραγιαννάκος, Διευθύνων Σύμβουλος του ICGB και Συντονιστής Διευθυντής Δραστηριοτήτων Εμπορίας της ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε.
Πρόκειται για ένα έργο κομβικής σημασίας για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς αποτελεί την εναλλακτική οδό διαφοροποίησης των πηγών φυσικού αερίου, κάτι που καθίσταται επιτακτική ανάγκη στο σημερινό περιβάλλον έντονης γεωπολιτικής αστάθειας και ενεργειακής κρίσης που επιτείνονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Επιπλέον, ο IGB αναβαθμίζει τον ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή και κατά συνέπεια στην Ευρώπη. Όπως σημείωσε ο κ. Καραγιαννάκος, «Ο ICGB θα συμβάλλει στην εκπλήρωση της συμφωνίας της Bulgargaz με την SOCAR, ώστε να παρέχει αέριο στην Βουλγαρία από το Saint Deniz. Σε συνδυασμό, δε, με τον σταθμό της Ρεβυθούσας και τον πλωτό σταθμό LNG της Αλεξανδρούπολης, αυξάνει τη δυναμικότητα ροής κατά 3bcm, ενώ με τον κατάλληλο συμπιεστή, μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 5bcm». Τα έργα αυτά, με τον ICGB σε πρώτο πλάνο, αλλάζουν τον ενεργειακό χάρτη της περιοχής και μετατρέπουν την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου στη νοτιοανατολική Ευρώπη, καλύπτοντας το κενό που δημιουργείται κατά τη διαδικασία απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο.
«Σήμερα, πλέον, παράλληλα με τις δοκιμές ελέγχου της λειτουργίας του, ο ICGB δρομολογεί τις αδειοδοτήσεις που θα επιτρέψουν την πλήρη εμπορική λειτουργία του αγωγού περί το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους» ανέφερε ο κ. Καραγιαννάκος, διευκρινίζοντας ότι επίκειται η χορήγηση άδειας λειτουργίας του αγωγού και εγκαταστάσεων στην ελληνική και τη βουλγαρική επικράτεια.
Διαβάστε ακόμα:
Η κρίση και το γεωπολιτικό τοπίο περιορίζουν κατά 25% τις ενεργειακές ανάγκες στην κατανάλωση
PwC: Τo νέο αρχηγείο στο κτήριο αξίας 50 εκατ. ευρώ της Dimand στην Κηφισίας (pics)
Πληροφορική: Τεράστιες οι ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό – Τι συμβαίνει, τι λένε οι εταιρείες