Τα τρέχοντα σχέδια για μείωση των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα… αστοχήσουν κατά 60% σε σχέση με τον στόχο του net-zero για το 2050, σύμφωνα με την τοποθέτηση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, που κάλεσε τους ηγέτες να χρησιμοποιήσουν την επερχόμενη διάσκεψη για το κλίμα COP26 για να στείλουν ένα «αδιαμφισβήτητο μήνυμα» με συγκεκριμένα σχέδια πολιτικής.
Ο ΔΟΕ εκτιμά μάλιστα, όπως αναφέρει ο Guardian, ότι θα χρειαστούν πρόσθετες επενδύσεις 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για μια δεκαετία ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του net-zero, δηλαδή για μηδενικές εκπομές ρύπων.
Ειδικότερα, στο ετήσιο World Energy Outlook, που επανασχεδιάστηκε φέτος ως «οδηγός» για τους παγκόσμιους ηγέτες που θα συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής στη Γλασκώβη τον επόμενο μήνα, ο ΔΟΕ προέβλεψε ότι οι εκπομπές άνθρακα θα μειωθούν μόλις κατά 40% μέχρι τα μέσα του αιώνα, εάν οι χώρες τηρήσουν τις υφιστάμενες σήμερα κλιματικές τους δεσμεύσεις.
Ο Οργανισμός δήλωσε ότι η διαφορά μεταξύ των τρεχόντων σχεδίων και της αλλαγής που είναι απαραίτητη για την επίτευξη του στόχου για μηδενικές εκπομπές το 2050 θα απαιτήσει επιπλέον επενδύσεις έως και 4 τρισ. δολ., με το 70% αυτών να αφορά αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Ο εκτελεστικός διευθυντής του ΔΟΕ, Fatih Birol δήλωσε στον Guardian ότι οι μεγάλες οικονομίες που «αναρρώνουν» από τον Covid-19 χάνουν ήδη την ευκαιρία να ωθήσουν τις επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια.
«Είμαστε μάρτυρες μιας μη βιώσιμης ανάκαμψης από την πανδημία», είπε, επισημαίνοντας τμήματα της έκθεσης που δείχνουν ότι η χρήση άνθρακα αυξάνεται έντονα, συμβάλλοντας στη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση των εκπομπών CO2 στην ιστορία.
Ο Birol ζήτησε ιδίως από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες να αναλάβουν αυστηρότερες δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα. Ωστόσο, είπε ότι αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί αν οι ηγέτες πλουσιότερων χωρών που θα συμμετέχουν στο COP26 δεν λάβουν μέτρα για να ξεκλειδώσουν τη ροή του χρήματος στις αναδυόμενες οικονομίες, ασκώντας πίεση και σε ιδιώτες επενδυτές.
«Θα ήθελα να δω παγκόσμιους ηγέτες να έρθουν μαζί και να δώσουν ένα πολιτικό μήνυμα ότι είμαστε αποφασισμένοι να έχουμε ένα μέλλον με καθαρή ενέργεια. Να ξεκαθαρίσουν ότι οι επενδύσεις σε παλιές, βρώμικες πηγές ενέργειας είναι επισφαλείς, ενώ αντίθετα οι επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια θα έχουν μεγάλα κέρδη», τόνισε.
Ο Birol πρόσθεσε ότι οι πιο ισχυροί παγκόσμιοι ηγέτες θα μπορούσαν να καταστήσουν «υποχρεωτικό καθήκον» για οργανισμούς όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να δώσουν προτεραιότητα σε έργα καθαρής ενέργειας, λειτουργώντας ως καταλύτης για τα ιδιωτικά κεφάλαια.
Η προειδοποίηση έρχεται καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρώπη παλεύουν με τις τιμές του φυσικού αερίου που απειλούν να εκτοξεύσουν το ενεργειακό κόστος για τους καταναλωτές, να κλείσουν τα εργοστάσια και να διαταράξουν τις αλυσίδες εφοδιασμού.
Η κρίση ανέδειξε τον κίνδυνο να βασιστούμε σε ορυκτά καύσιμα που υπόκεινται σε αστάθεια των τιμών, αλλά και το γεγονός ότι η περιοχή εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το φυσικό αέριο, με τις ΑΠΕ να μην μπορούν ακόμη να καλύψουν ενεργειακές ανάγκες.
Παράλληλα, ο Birol καυτηρίασε ως «ανακριβείς και παραπλανητικούς» τους πρόσφατους ισχυρισμούς ότι η κρίση των τιμών της ενέργειας προκλήθηκε εν μέρει από τις προσπάθειες για τη μετάβαση.
Καθώς η βαριά βιομηχανία στο Ηνωμένο Βασίλειο ζητάει από την κυβέρνηση περισσότερη υποστήριξη για να αντέξει το υψηλό ενεργειακό κόστος, ο Birol παραδέχτηκε ότι μπορεί να χρειαστούν «προσωρινά μέτρα» για τη διάσωση των προβληματικών βιομηχανιών, εφόσον αυτό δεν θα ήταν σε βάρος της ενεργειακής μετάβασης.
Παρά τις προειδοποιήσεις του για ανεπαρκή πρόοδο προς το net-zero, ο ΔΟΕ εκτιμά ότι πολλές από τις επιπλέον επενδύσεις που απαιτούνται για την επίτευξη του στόχου θα μπορούσαν να γίνουν σχετικά εύκολα, όπως η βελτίωση της αποδοτικότητας, ο περιορισμός της διαρροής αερίου ή η εγκατάσταση αιολικών και ηλιακών πάρκων σε σημεία όπου είναι διασφαλισμένη η απόδοση και το ανταγωνιστικό κόστος.
Ο ΔΟΕ έδωσε ακόμη και μια εικόνα για τα οικονομικά οφέλη του στόχου για το net-zero. Ανέφερε ότι οι υπάρχουσες δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών θα δημιουργήσουν 13 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, αλλά και ότι η ενίσχυση των μέτρων για την επίτευξη του στόχου θα διπλασιάσει αυτόν τον αριθμό.
Διαβάστε ακόμα
Το game changer στο ΚΙΝΑΛ, το μικρό Ελληνικό, η Dory και η περιπέτεια του Μπουτάρη
REDS: Εξετάζει project για κατοικίες στο Κτήμα Καμπά στην Κάντζα
Google Maps: Αυτές είναι όλες οι νέες αλλαγές που έφερε το update του «παγκόσμιου κατασκόπου»