search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Dive to Fly: Μία φωτογραφική βουτιά στο θαλάσσιο πλούτο της Γένοβας (pics)

Η Χριστίνα Γουλιελμίνο με εντυπωσιακές υποβρύχιες λήψεις εξερευνά το υποσυνείδητο, αφυπνίζει και υπενθυμίζει την ανάγκη για σεβασμό και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος

Το κορμί σκίζει την επιφάνεια της θάλασσας. Η επαφή του νερού με το δέρμα αφυπνίζει σώμα και πνεύμα. Η γυναικεία φιγούρα γίνεται ένα με το βυθό. Με χορευτικές κινήσεις ακολουθεί σε απόλυτη αρμονία τη ροή του νερού, γίνεται ένα με αυτό και μεταφέρεται σε μία διάσταση μαγική, όπου η λογική ταξιδεύει και η καρδιά «μεγαλώνει». Αρκεί μία βουτιά για να ανακαλύψει κανείς την αξία της σχεδόν μεταφυσικής επικοινωνίας ανάμεσα στον άνθρωπο και το θαλάσσιο περιβάλλον που απαιτεί προστασία και σεβασμό.

Η φωτογραφική έκθεση «Dive to Fly» της Χριστίνας Γουλιελμίνο, γνωστή σε Ελλάδα και Ιταλία για την τηλεοπτική και θεατρική παρουσία της, τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν την 31η Μαΐου στο Μουσείο της Θάλασσας Galata της Γένοβας στην Ιταλία, είναι μία κατάδυση στο υποσυνείδητο, μία βουτιά στο μυστήριο του νερού που βοηθά τον θεατή να ανακαλύψει νέες διαστάσεις ακόμα και του ίδιου του του εαυτού.

Οι εντυπωσιακές υποβρύχιες λήψεις από το φωτογραφικό φακό του καλλιτέχνη Τζιάνι Ράτο είναι τόσο εντυπωσιακές που μοιάζουν με ζωγραφικό πίνακα και η ίδια η εικαστικός παραπέμπει στο αναγεννησιακό αριστούργημα «Η Γέννηση της Αφροδίτης» του Σάντρο Μποτιτσέλι.

«Σε αυτό το έργο ήθελα να πειραματιστώ με τη δυνατότητα να βιώσω την αληθινή ελευθερία, μετατρέποντας την ανεξάντλητη δύναμη της θάλασσας σε χορογραφία, σε έναν χορό εναρμονισμένο με τα ρεύματα», εξήγησε η Γουλιελμίνο, η πολύπλευρη καλλιτεχνική προσωπικότητα της οποίας αποκαλύπτεται με ό,τι και αν καταπιάνεται είτε αυτό είναι χορός, ζωγραφική, υποκριτική.

Η εικαστικός χρησιμοποιεί αριστοτεχνικά το σώμα της ως εργαλείο για να εκφράσει το καλλιτεχνικό όραμά της αναδεικνύοντας τη σύνδεσή του με το περιβάλλον.

Άλλωστε, το νερό αποτελεί το αρχέγονο σύμβολο της ζωής, αλλά και της ροής, της αναγέννησης, της μεταμόρφωσης, της αγνότητας. Ο ωκεανός μέσα στη διαρκή μεταβλητότητά του, θεωρείται παράλληλα σύμβολο σταθερότητας, απεραντοσύνης αντιπροσωπεύοντας το ταξίδι της ζωής. Ζωογόνο, αλλά και μυστηριώδες όπως ο σκοτεινός βυθός, απρόβλεπτο όπως τα κύματα, το νερό παραπέμπει στο υποσυνείδητο, τα συναισθήματα και τις σκέψεις. Αθόρυβο αλλά και εκκωφαντικό, ήπιο αλλά και πανίσχυρο το νερό βρίσκει διέξοδο ακόμα και μπροστά σε εμπόδια. Εισχωρεί, ρέει και συνεχίζει με επιμονή την πορεία του αντιπροσωπεύοντας την αποφασιστικότητα για την επίτευξη των στόχων.

Κάπως έτσι λειτουργούν κι οι αντίστροφες λήψεις της συλλογής της Γουλιελμίνο, οι οποίες αποπροσανατολίζουν στιγμιαία το βλέμμα, δίνοντας τη δυνατότητα για μία διαφορετική ανάγνωση του έργου, όπου ο πυθμένας παίρνει τη θέση της επιφάνειας και το όριο αντικαθίσταται από τη δυνατότητα.

Η φωτογραφική συλλογή στην πραγματικότητα αποκαλύπτει την ανάδυση και όπως επισημαίνει ο επιμελητής της έκθεσης Αλεσάντρο Ρόσι είναι «μία πρόσκληση να δούμε τον κόσμο από μία νέα οπτική υπενθυμίζοντάς μας ότι, όπως ακριβώς το νερό, ο καθένας από εμάς έχει την ικανότητα να μεταμορφώνεται και να ανακαλύπτει νέους κόσμους, παραμένοντας ταυτόχρονα πιστός στη φύση του».

Κάτι ανάμεσα σε ποίηση και διαλογισμό, οι εικόνες καλωσορίζουν τον θεατή και τον παρασύρουν σε μία μοναδική περιήγηση στον υγρό κόσμο, τονίζοντας του τη σημασία του σεβασμού σε όλες τις μορφές της θαλάσσιας ζωής.

«Η ρευστότητα της σκέψης, η ανθεκτικότητα, ο δυναμισμός και η ολοκλήρωση έχουν γίνει απαραίτητες προϋποθέσεις τόσο για την ατομική όσο και για τη συλλογική ζωή και υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη να βρούμε και να αποκαταστήσουμε αυτή τη λεπτή σχέση με ένα οικοσύστημα που χρειάζεται τη φροντίδα μας περισσότερο από ποτέ», συμπληρώνει ο Ρόσι.

«Πάντα μου άρεσε να εξερευνώ αυτό που δεν είναι ορατό. Το σώμα όλα αυτά τα χρόνια μου έμαθε ότι, σε αντίθεση με το μυαλό, έχει την εξαιρετική ικανότητα να κατανοεί και να ενσωματώνει ό,τι συναντά χωρίς επιφυλάξεις, χωρίς κριτική. Η συνάντησή μου με τη θάλασσα ήταν απροσδόκητη. Η κατάδυση στο απέραντο γαλάζιο με έκανε να νιώσω μέρος κάτι τεράστιου, μιας συμπαντικής αρμονίας. Με έκανε να αντιληφθώ την εσωτερική και εξωτερική ομορφιά, μια ομορφιά που εκδηλώνεται στη σύνδεση μεταξύ ανθρώπου και περιβάλλοντος. Με έκανε να θυμηθώ ότι αν από τη μία πλευρά η θάλασσα αντιπροσωπεύει αυτή την ιλιγγιώδη ελευθερία, από την άλλη συμβολίζει το δεσμό ανάμεσα σε διαφορετικούς πολιτισμούς, λαούς, χώρες, γλώσσες και αυτό δεν μπορούμε και δεν πρέπει να το ξεχνάμε», δήλωσε στο Newmoney.gr η Γουλιελμίνο.

Σχετικά με την περιβαλλοντική αξία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, την οποία θέλει να αναδείξει μέσα από τη φωτογραφική της έκθεση, η εικαστικός εξήγησε πως επιθυμία της είναι να μεταφέρει «στον θεατή τη σημασία της ανακάλυψης και της κατανόησης όσων δεν γνωρίζουμε. Γιατί μόνο μέσα από τη γνώση γεννιέται η αγάπη και μόνο μέσα από την αγάπη μπορούμε να διαφυλάξουμε και να προστατεύσουμε. Πρέπει να διαφυλάξουμε αυτόν τον ανεκτίμητο θησαυρό, ένα ευάλωτο και αλληλένδετο οικοσύστημα, στο οποίο κάθε είδος παίζει ζωτικό ρόλο στην επιβίωσή του. Έχουμε την ευθύνη να φροντίζουμε τη θάλασσά μας, γιατί η θάλασσα είμαστε εμείς».

Γένοβα η «βασίλισσα» της Λιγουρίας

Η πλούσια βιοποικιλότητα στη Γένοβα, την πρωτεύουσα της Λιγουρίας στην καρδιά του ομώνυμου κόλπου – πολύτιμο και στρατηγικό σημείο εμπορικής κίνησης, καθώς και το μεγαλύτερο λιμάνι της Ιταλίας – αποτελεί οικολογική κληρονομιά. Η περιοχή λειτουργεί ως ιδανικός βιότοπος για τα κητώδη και για αυτό το λόγο έχει δημιουργηθεί το καταφύγιο κητωδών, μία θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή, παράδειγμα διακρατικής δέσμευσης μεταξύ της Ιταλίας, της Γαλλίας και του Μονακό για την προστασία των θαλάσσιων ειδών. Το θαλάσσιο περιβάλλον της Λιγουρίας που εκτίνεται σε περισσότερα από 350 χιλιόμετρα ακτογραμμής αντιπροσωπεύει μια εξαιρετικά ποικιλόμορφη και ιδιαίτερη πραγματικότητα στο μεσογειακό τοπίο με υποθαλάσσια λιβάδια μέχρι και κοραλλιογενείς υφάλους που απαιτεί προσοχή και προστασία με αποτελεσματικό και βιώσιμο τρόπο.

Το Μουσείο της Θάλασσας Galata

Εγκαινιάστηκε το 2004 – την ίδια χρονιά με την ανακήρυξη της Γένοβας ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – εκτείνεται σε 12.000 τετραγωνικά μέτρα εκθεσιακού χώρου σε πέντε ορόφους με 30 αίθουσες, 4300 εκθέματα και 50 σταθμούς πολυμέσων. Το Μουσείο της Θάλασσας Galata είναι το μεγαλύτερο ναυτικό μουσείο της Μεσογείου, με προσωρινές και μόνιμες εκθέσεις που εστιάζουν στη θάλασσα και τις δραστηριότητες γύρω από αυτή, ενώ από το 2009 το υποβρύχιο Nazario Sauro (S 518) που καθελκύστηκε το 1976 από το ναυπηγείο Φινκαντιέρι, βρίσκεται αγκυροβολημένο στην αποβάθρα μπροστά από το μουσείο. Πολλές οι αίθουσες αφιερωμένες στο θαλάσσιο εμπόριο και τη ναυτοσύνη, «andar per mare», καθώς και τα υπερατλαντικά ταξίδια με ναυτικούς χάρτες και προσομοίωση θαλασσοταραχής.

Photo: Cristina Guglielmino

Διαβάστε ακόμη 

Στο τραπέζι η αύξηση των ορίων ηλικίας μετά το 2027

Κοντράρει τα ύψη των κτιρίων και ο δήμος της Αθήνας

Γιώργος Νίκας: Ξανά στο στόχαστρο για μεζονέτα στην Τήνο (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version