Πριν περίπου ένα μήνα το Βρετανικό Ινστιτούτο Ερευνών για την Ανταρκτική έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου καταγράφεται παγόβουνο, μεγέθους δύο φορές όσο το Λονδίνο, να «ταξιδεύει» απειλώντας απομακρυσμένο βρετανικό νησί της Νότιας Γεωργίας, αλλά και τις Νότιες Νήσους Σάντουιτς όπου ζουν και αναπτύσσονται πολλά είδη ζώων. Το A23a έκτασης 3.500 τετραγωνικών χλμ., παρότι αποκολλήθηκε από τον παγετώνα Φίλτσνερ στην Ανταρκτική το 1986, παρέμεινε κολλημένο στον πυθμένα της θάλασσας και πρόσφατα άρχισε να περιστρέφεται γύρω από τον άξονα του. Τελικά, κατάφερε να «απελευθερωθεί» από τη δίνη του και άρχισε να μετακινείται, με τους ειδικούς να παρακολουθούν την πορεία του.
Τώρα η NASA δημοσίευσε βίντεο, στο οποίο καταγράφεται λεπτό προς λεπτό η «γέννηση» ενός άλλου παγόβουνου, το A-84, μεγέθους 545 τετραγωνικά χλμ. το οποίο αποκολλήθηκε από την ακτογραμμή της Ανταρκτικής στην παγοκρηπίδα Γεώργιος ΣΤ΄.
Όπως αναφέρει η NASA το παγόβουνο σε σχήμα πατάτας παρασύρθηκε σε απόσταση 250 χλμ. από το σημείο από όπου αποκολλήθηκε, με το ταξίδι του να καταγράφεται από το Παρατηρητήριο Γης το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου.
Τους περασμένους μήνες είχε σημειωθεί ρωγμή στην παγοκρηπίδα, αλλά το A-84 παρέμεινε «αγκιστρωμένο», μέχρι που τον Ιανουάριο με την τήξη του θαλάσσιου πάγου και τα ωκεάνια ρεύματα, παρασύρθηκε στα παγωμένα νερά της Ανταρκτικής.
Οι εικόνες που καταγράφηκαν από τα εξελιγμένα όργανα της NASA αποτυπώνουν τα πρώτα… βήματα του παγόβουνου, το οποίο σύμφωνα με τους επιστήμονες υπάρχει το ενδεχόμενο να αναποδογυρίσει ή να διαλυθεί στον ωκεανό.
Ο Κρίστοφερ Σούμαν, ειδικός στους παγετώνες του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, δήλωσε «εντυπωσιασμένος» από την ταχύτητα του παγόβουνου και πρόσθεσε ότι το περιστατικό τον κάνει να αναρωτιέται τι μπορεί να συμβαίνει στο νερό κάτω από μία παγονησίδα, δηλαδή επιφάνεια πάγου που συνδέεται με την ξηρά.
Η γέννηση ενός παγόβουνου είναι φυσιολογικό φαινόμενο, εξηγούν οι ειδικοί, ωστόσο τονίζουν ότι η αύξηση θερμοκρασίας σε νερό και αέρα σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση του θαλάσσιου πάγου, μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία.
Η NASA αναφέρει πως η δεύτερη μεγαλύτερη παγοκρηπίδα στην Ανταρκτική, Γεώργιος ΣΤ΄, με έκταση 24.000 τετραγωνικά χλμ. χάνει πάγο ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1940 σε σταθερό ρυθμό.
Διαβάστε ακόμη
Το «Σχέδιο Δράσης» της ΕΕ για προσιτή ενέργεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Morningstar DBRS: H Ελλάδα είναι σε δρόμο προς ένα πιο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης (γράφημα)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα