Της Μαριάννας Τζάννε
Τη διπλωματία επιστρατεύουν αθόρυβα οι διεκδικητές του ΔΕΣΦΑ λίγο πριν την τελική κούρσα της αποσφράγισης των οικονομικών προσφορών από το ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.
Ο Aμερικανός Πρέσβης Tζέφρι Πάιατ διέψευσε τις προηγούμενες μέρες όσους υποστήριζαν ότι οι ΗΠΑ «κλείνουν το μάτι» στο σχήμα υπό την Ισπανική Reganosa και την βουλγαρική Transgaz. Ο κορυφαίος διπλωμάτης, μιλώντας σε εκδήλωση του «Woman In Energy», δεν δίστασε να αναφερθεί στο ρόλο του ΤΑP για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και στην σημασία που έχει για την ελληνική πλευρά, η εμφάνιση στο διαγωνισμό της κοινοπραξίας υπό την Ιταλική Snam.
Όπως είπε, ο αγωγός φυσικού αερίου, καταλήγει μεν στην ιταλική αγορά, η οποία είναι ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Αλλά για την Ελλάδα αποκτά ιδιαίτερη σημασία ότι η Snam ηγείται του ενός από τα δύο σχήματα που διεκδικούν το ΔΕΣΦΑ, εστιάζοντας έντονα στις ευκαιρίες που προκύπτουν από την ιδιωτικοποίηση αυτή. Ο Αμερικανός Πρέσβης δήλωσε ότι η Snam και κατ’ επέκταση οι μέτοχοι του TAP διεκδικούν το ΔΕΣΦΑ όχι μόνο επειδή βλέπουν τις προοπτικές της ελληνικής αγοράς αλλά και επειδή αποτελεί κομμάτι μιας συνολικής διαδρομής γεωστρατηγικής σημασίας για ένα ευρύτερο δίκτυο που συνδέεται μέσω των Δυτικών Βαλκανίων, μέχρι την Ουκρανία.
«Είναι η κατάλληλη στιγμή να εξετάσουμε αυτά τα θέματα ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη. Αυτό άλλωστε αποτελεί μια πολύ υψηλή προτεραιότητα για την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών….”. O κ. Πάιατ έχει αναφερθεί πολλές φορές το τελευταίο διάστημα στο αμερικανικό ενδιαφέρον για τον κλάδο της ενέργειας ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο είχε επισκεφτεί και τις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στην Ρεβυθούσα, προτρέποντας για συνεργασία μεταξύ αμερικανικών και ελληνικών επιχειρήσεων. Όπως είχε επισημάνει, η Ελλάδα θα αποτελέσει την τρίτη ευρωπαϊκή χώρα, μετά την Πολωνία και τη Λιθουανία, στην οποία οι ΗΠΑ θα εξάγουν υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).
Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για την στιβαρότητα και το κύρος της ευρωπαϊκής κοινοπραξίας υπό την Snam, έστειλε με την σειρά του τις τελευταίες μέρες και ο Ιταλός Πρέσβης Εφίζιο Λουίτζι Μάρας. Μιλώντας για τις Ιταλικές επενδύσεις στην Ελλάδα αναφέρθηκε στον ΔΕΣΦΑ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν έχει αξία μόνο το τίμημα. «Σε αυτή την οικονομική συγκυρία, το τίμημα έχει τη σημασία του για αυτού του είδους τις συναλλαγές και αυτό είναι το σωστό. Όμως αυτό που προέχει, κοιτάζοντας το μέλλον, είναι και η ποιότητα, η αξιοπιστία και η στιβαρότητα του εταίρου που επιλέγεται. Ο όμιλος που θα προκριθεί πρέπει να είναι σε θέση να μοιραστεί την τεχνογνωσία, την αποτελεσματικότητα, το στρατηγικό του όραμα και να εξασφαλίσει ένα επιτυχημένο μέλλον στον ΔΕΣΦΑ, αναδεικνύοντας τα δυνατά σημεία και τις ιδιαίτερες ελληνικές δεξιότητες, που υπάρχουν και πρέπει να αξιοποιηθούν».
Το ΤΑΙΠΕΔ συνεχίζει όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές τον έλεγχο των δικαιολογητικών των δύο σχημάτων με στόχο να ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες και να προχωρήσει η διαδικασία προς τα τέλη της εβδομάδας. Κατά άλλες πληροφορίες, δεν αποκλείεται να απαιτήσει περισσότερο χρόνο, κάτι που θα εξαρτηθεί από την πληρότητα των φακέλων.
Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι Snam και Fluxys, αποκτούν ως μοναδικοί μέτοχοι τον αγωγό Interconnector UK. Πρόκειται για ένα αγωγό αμφίδρομης κατεύθυνσης, ο οποίος μεταφέρει φυσικό αέριο μεταξύ Βρετανίας και ηπειρωτικής Ευρώπης. Οι δύο εταιρείες υποδομών φυσικού αερίου θα αποκτήσουν το επόμενο διάστημα το 33,5% των μετοχών που κατέχει σήμερα fund Καναδικών Συμφερόντων (Caisse de Depot et Placement du Quebec – CDPQ).
Η συναλλαγή ανέρχεται στο ποσό των 75 εκατομμύρια λιρών (103 εκατομμύρια δολάρια) και, μετά την ολοκλήρωσή της, η Fluxys θα κατέχει λίγο περισσότερο από το 76% των μετοχών του αγωγού Interconnector UK ενώ η Snam το 23,7%.