© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Σωρεία αγωγών κατά ιδιωτικών περιουσιών ή φερόμενων ιδιοκτητών γης καταθέτει το Ελληνικό Δημόσιο εγείροντας διεκδικήσεις που οι πολίτες καλούνται να κατοχυρώσουν με ισχυρούς τίτλους ιδιοκτησίας για να σώσουν τις περιουσίες τους. Η υπόθεση κινδυνεύει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις καθώς έχει κυρωθεί το 90% των δασικών χαρτών της ελληνικής επικράτειας και ολοκληρώνεται το Εθνικό Κτηματολόγιο ανασύροντας στην επιφάνεια όλες τις στρεβλώσεις και τις παθογένειες του ελληνικού κράτους.
Μόνο στη Διεύθυνση Δασών Κυκλάδων, όπου συμπεριλαμβάνονται η Μήλος, η Κίμωλος, η μισή Μύκονος (δηλαδή ο Δήμος Μυκόνου), η Σύρος και η Σίφνος, το Ελληνικό Δημόσιο έχει στραφεί εναντίον ιδιωτών με περίπου 250 αγωγές. Σύμφωνα με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Μαρία Φωσκόλου, ό,τι ήταν πράσινο στους δασικούς χάρτες οι δασικές υπηρεσίες είναι υποχρεωμένες να το αναγνωρίσουν ως δασικό και να προχωρήσουν σε εισήγηση προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για αγωγή υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.
Αν θα προχωρήσει ή όχι η αγωγή και αν θα ευδοκιμήσει είναι θέμα του δικαστικού γραφείου και των νομικών υπηρεσιών που πρέπει να αξιολογήσουν τα στοιχεία και τα δεδομένα και να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα. Οπως τονίζει η ίδια, αν οι πολίτες έχουν ισχυρούς τίτλους, ειδικά στις Κυκλάδες όπου δεν υπάρχει το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου (άρα και το Δημόσιο πρέπει να αποδείξει την ιδιοκτησία του) και έχει υποβληθεί δήλωση στο Κτηματολόγιο, οι ιδιώτες αυτοί μπορεί να έχουν μια δικλίδα ασφαλείας και να μπορούν να αναγνωρίσουν ότι αυτή η έκταση τους ανήκει. Για να συντρέχουν όμως αυτές οι προϋποθέσεις θα πρέπει και οι τίτλοι που διαθέτουν οι ιδιώτες να είναι ισχυροί προ του 2001 και επιπλέον χωρίς σοβαρές αποκλίσεις στα εμβαδά τους, καθώς παρατηρείται συχνά διαφορετική επιφάνεια να αναγράφεται στους τίτλους και διαφορετική στις δηλώσεις στο Κτηματολόγιο.
Νόμος Χατζηδάκη
Η κυρία Φωσκόλου αναφέρεται και στις αλλαγές που επήλθαν στους δασικούς χάρτες με τον νόμο Χατζηδάκη το 2020, που κάποιοι ιδιώτες καταγγέλλουν ότι δεν έχουν περάσει στους χάρτες. Με την αναμόρφωση, όπως λέει, που έγινε τότε, διορθώθηκαν πολλά στρεβλά των δασικών χαρτών (εκτάσεις με παλιές διοικητικές πράξεις, διανομές, παραχωρητήρια), αυτό όμως δεν σημαίνει ότι επιλύθηκαν όλα τα ζητήματα.
Οπως επισημαίνει, από την έναρξη του νόμου έως σήμερα έχουν βγει πάνω από 200 αποφάσεις από τη Διεύθυνση Δασών Κυκλάδων οι οποίες ήταν θετικές και περίπου 30-40 αρνητικές, για τις οποίες η υπηρεσία δεν μπορεί να εκδώσει βεβαίωση τίτλων γιατί δεν ταυτοποιούνται οι εκτάσεις. Ηδη, όπως αναφέρεται, η υπηρεσία βρίσκεται σε διαδικασία εκπόνησης διαγράμματος γεωμετρικών μεταβολών προκειμένου να ενισχυθούν οι φάκελοι που διαβιβάζονται στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το οποίο θα πρέπει να αποφανθεί αν θα προχωρήσουν ή όχι οι νομικές ενέργειες αξιολογώντας τα στοιχεία των φακέλων.
«Οι δασικές υπηρεσίες δεν ξύπνησαν μια μέρα και κάνουν αγωγές. Με βάση τη νομοθεσία, είναι υποχρεωμένες όταν καταρτίστηκαν οι δασικοί χάρτες οτιδήποτε ήταν ανέκαθεν δασικό να στείλουν στο Κτηματολόγιο το περίγραμμα των εκτάσεων δασικού χαρακτήρα», λέει ο γενικός διευθυντής Δασών του ΥΠΕΝ Ευάγγελος Γκουντούφας. Επομένως, όταν φτάσουμε στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας, υπάρχει υποχρέωση εκεί όπου υπάρχει δασικός χαρακτήρας στον χάρτη -πολύ δε περισσότερο στις περιοχές όπου οι χάρτες έχουν κυρωθεί- οι δασικές υπηρεσίες να κάνουν πρόταση στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για έγερση αγωγών.
Η περίπτωση της Αττικής
Η περίπτωση όμως των Κυκλάδων δεν είναι η μοναδική για την οποία το Ελληνικό Δημόσιο στρέφεται κατά των ιδιωτών. Ανάλογα προβλήματα εντοπίζονται ανά τη χώρα όπου υπάρχουν οι μεγάλες παθογένειες του ελληνικού κράτους και σε περιοχές με έντονη οικιστική πίεση, αναφέρει ο κ. Γκουντούφας. Στις περιοχές αυτές εντάσσονται η Αττική, παραλιακές περιοχές, τα νησιά και η Χαλκιδική. «Τη δεκαετία του ’60 και του ’70 υπήρχαν διαφημίσεις ότι πωλούνται οικόπεδα με θέα, τηλέφωνο και νερό, ανεξαρτήτως του χαρακτήρα τους. Ποτέ δεν ασχολήθηκε κανείς εκείνη την περίοδο να διασφαλίσει στον πολίτη τον χαρακτήρα της γης που αποκτά. Υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να αγόρασαν εν αγνοία τους δάσος και σήμερα να είναι υπόλογοι απέναντι στο Σύνταγμα και τους νόμους», επισημαίνει ο κ. Γκουντούφας.
Χαρακτηριστική περίπτωση στο λεκανοπέδιο Αττικής, χωρίς να είναι η μοναδική, είναι η περιοχή Κορυδαλλού – Νίκαιας στο Ποικίλον Ορος. Και εκεί το Ελληνικό Δημόσιο μέσω του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους έχει εγείρει αγωγές για συνολική έκταση έως 1.800 στρεμμάτων σε εκτός σχεδίου περιοχή, την οποία το Δημόσιο διεκδικεί ως δασική. Οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες υποστηρίζουν ότι διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας οι ρίζες των οποίων αναζητούνται στο πέρασμα 170 ετών, λέγοντας ότι έχουν αναγνωριστεί από το Ελληνικό Κτηματολόγιο.
Ο γενικός γραμματέας Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Στάθης Σταθόπουλος επιβεβαιώνει τα προβλήματα που εντοπίζονται στην περιοχή του Κορυδαλλού, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει απανωτές συναντήσεις και με τους ιδιοκτήτες της γης αλλά και με τη δημοτική αρχή προκειμένου να βρεθεί λύση στον γόρδιο δεσμό που έχει δημιουργηθεί. Μέσα στον Δεκέμβριο, όπως τονίζει, το υπουργείο αναμένεται να έχει αποφασίσει πώς θα χειριστεί την υπόθεση καθώς αυτό το διάστημα εξετάζονται όλα τα πιθανά σενάρια και το θέμα θα τεθεί υπόψη της πολιτικής ηγεσίας.
Κτήμα Παχή
Το Κτήμα Παχή, όπως είναι ευρέως γνωστή η επίμαχη έκταση, αφορά περίπου 800 ιδιοκτησίες. Πρόκειται για ένα παλιό κτήμα η ιστορία του οποίου ξεκινά το 1835, την εποχή που κατά την απελευθέρωση της Αττικής πουλήθηκε από τον Αλή Αγά Ρήγα και αφού πέρασε από διάφορους ιδιοκτήτες κατέληξε στον βουλευτή Αρτας Γιώργο Παχή στα τέλη του 19ου αιώνα. Οι κληρονόμοι του βουλευτή, που ήταν οι δύο κόρες του, άρχισαν να το τεμαχίζουν κομμάτι-κομμάτι και να πουλούν τη γη σε ιδιώτες. Το 1934 το γνωμοδοτικό συμβούλιο του υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο υπάγονταν τότε τα δασαρχεία, κήρυξε την έκταση αυτή αναδασωτέα και έκτοτε ξεκίνησε η διαμάχη με τους ιδιώτες. Μεταγενέστερα, με άλλη απόφαση αναγνωρίστηκε ως ιδιωτική η επίδικη έκταση, χωρίς όμως να ενταχθεί στο σχέδιο πόλης, ενώ υπήρξε μια περιοχή περίπου 1.000 στρεμμάτων που κρίθηκε δασική και την οποία το Δημόσιο δεν παραχώρησε ποτέ. Τα οικόπεδα που πουλήθηκαν από τους κληρονόμους του βουλευτή Αρτας με τις συνεχείς κατατμήσεις πολλαπλασιάστηκαν και έτσι φτάσαμε σήμερα στα 800 οικόπεδα που διεκδικούν οι ιδιώτες της περιοχής.
Σύμφωνα με τον κ. Σταθόπουλο, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί τρεις συναντήσεις με τον Σύλλογο Ιδιοκτητών, ενώ έχουν γίνει και αλλεπάλληλες επαφές για να εξεταστούν όλες οι νομικές πτυχές του θέματος και με τον δήμαρχο Κορυδαλλού, παρουσία και του υπουργείου Οικονομικών.
Εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο παραίτησης του Ελληνικού Δημοσίου από τις αγωγές, χωρίς να έχει αποκλειστεί ακόμη και νομοθετική ρύθμιση. «Οριστική λύση δεν έχει δοθεί, όμως υπάρχει οριστική απόφαση το θέμα να λυθεί», τονίζει ο κ. Σταθόπουλος.
Διαβάστε ακόμη
Η Θεσσαλονίκη αλλάζει πρόσωπο: Τα μεγάλα projects (pics)
Boeing: Αποχωρεί ο επικεφαλής λομπίστας Ζιάντ «Ζ» Οτζακλι εν μέσω ανασχηματισμού της ηγεσίας
Χωρίς πάγο μπορεί να μείνει η Αρκτική μέσα στα επόμενα τρία χρόνια
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα