Ο Δήμος Πόρου, εκφράζοντας την κάθετη κι αναμφισβήτητη αντίρρησή του στη δημιουργία Π.Ο.Α.Υ. στη διοικητική περιοχή του, ήδη με τη λήψη της διοίκησης από τη νέα δημοτική αρχή προέβη σε μια σειρά διοικητικών και νομικών ενεργειών, εξαντλώντας κάθε δυνατό νομικό μέσο, με μόνο σκοπό την αναστολή και την ακύρωση κάθε διοικητικής ενέργειας που κατατείνει στην ίδρυση της καταστροφικής για τον Πόρο Π.Ο.Α.Υ.
Προς ενημέρωση κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται για το μέλλον και την τύχη του Πόρου και της ευρύτερης περιοχής του Σαρωνικού Κόλπου, παραθέτουμε τις μέχρι τώρα ενέργειες της νέας Δημοτικής Αρχής, η οποία εξάντλησε κάθε δυνατότητα να αντιταχθεί σε κάθε διοικητική πράξη που εκδόθηκε κατά το πρώτο διάστημα άσκησης διοίκησης από τη νέα Δημοτική Αρχή, παρεμβαίνοντας ωστόσο και σε παλιότερες, μη αντιμετωπισθείσες σχετικές διοικητικές πράξεις, όπως παραδείγματος χάριν, εκδοθέντα πρωτόκολλα κατεδάφισης, τα οποία η προηγούμενη Δημοτική Αρχή αγνόησε παντελώς.
Ειδικότερα, ο Δήμος Πόρου:
– Απέστειλε το από 22/1/2024 αίτημα στην Περιφέρεια Αττικής για τη διενέργεια αυτοψίας στη θέση «Πυρκαλή» προκειμένου να ελεγχθεί η νομιμότητα της ιχθυοκαλλιεργητικής δραστηριότητας της εταιρείας.
– Πέτυχε την έκδοση της με αριθμ. πρωτ. 550762/01-05-2024 πράξης αναγνώρισης παράνομης χρήσης των χερσαίων εγκαταστάσεων απ’την εταιρεία που δραστηριοποιείται στην περιοχή «Πυρκαλή», στο βαθμό που δεν έχει λάβει την απαιτούμενη περιβαλλοντική αδειοδότηση, παύοντας κάθε σχετική χρήση τους, μέχρι τη νομιμοποίησή τους.
– Στο πλαίσιο της έλλειψης περιβαλλοντικής αδειοδότησης των χερσαίων εγκαταστάσεων στη θέση «Πυρκαλή», ο Δήμος Πόρου αναζήτησε κι ανακίνησε το ζήτημα των αδρανοποιημένων για πολλά χρόνια Πρωτοκόλλων Κατεδάφισης, δυσχεραίνοντας την παρουσία και τη δραστηριότητα της εταιρείας που, όπως ισχυρίστηκε, έκανε χρήση αυτών «περιστασιακά», ενώ όφειλε βάσει των πρωτοκόλλων κατεδάφισης να τα κατεδαφίσει σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ο Δήμος Πόρου, προκειμένου να επιτευχθεί σήμερα η εκτέλεση των ανωτέρω πρωτοκόλλων κατεδάφισης, πρόκειται να προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια.
– Άσκησε ενώπιον του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας την από 17/5/2024 ειδική διοικητική προσφυγή κατά της με αριθμό πρωτ. 33016/17-4-2024 απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής τροποποίησης απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων ιχθυοκαλλιεργητικής δραστηριότητας της εταιρείας «AVRAMAR Ιχθυοκαλλιέργειες α.ε.», στη θέση «Καλάμι».
Πλέον των παραπάνω πολυεπίπεδων ενεργειών, ο Δήμος έχει ήδη δρομολογήσει την άσκηση των προβλεπομένων δικαστικών ενεργειών για την ακύρωση των διοικητικών πράξεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που πρωτοφανώς εκδόθηκαν σωρευτικά εντός της τρέχουσας θερινής περιόδου, αναφορικά με την περιβαλλοντική αδειοδότηση της εταιρείας στη θέση «Μπίστι» και την άδεια λειτουργίας της, στη θέση «Καλάμι» του Δήμου Πόρου.
Επιπλέον, ο Δήμος, από την ανάληψη καθηκόντων της νέας Δημοτικής Αρχής, σταθερά κι αμετακίνητα έχει αποδείξει τη θέση του ενάντια τόσο στην ήδη υπάρχουσα ιχθυοκαλλιεργητική δραστηριότητα, όσο και στη δημιουργία της καταστροφικής για το νησί Π.Ο.Α.Υ, σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο και πιο συγκεκριμένα:
– Επικύρωσε την αρνητική του θέση του με την υπ’αριθμ. 23/2024 (6ΒΜΑΩΞΝ-2Χ5) απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.
– Έθεσε υπό την αιγίδα του το Διεθνές Συνέδριο «Seas of change: The Poros Summit on Industrial Fish Farming/18-19/4/2024».
– Συμμετείχε σε διεπιστημονική διημερίδα, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, «Υδατοκαλλιέργειες στις ελληνικές ακτές : Κατάληψη χωρίς όρια; 1-2/3/2024».
– Προκαλεί και πετυχαίνει επαναλαμβανόμενες συναντήσεις εργασίας με την αρμόδια πολιτική ηγεσία, κατά τις οποίες θέτει και τονίζει τα επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία ενάντια σε κάθε επέκταση της ιχθυοκαλλιεργητικής δραστηριότητας κι επομένως, στη δημιουργία Π.Ο.Α.Υ. στον Πόρο.
Επισημαίνεται πως όλα τα ανωτέρω αναφερόμενα στοιχεία βρίσκονται στη διάθεση των συμπολιτών μας και πως η Δημοτική Αρχή, σταθερά και άοκνα συνεχίζει τον αγώνα ενάντια στις ιχθυοκαλλιέργειες, σεβόμενη τη βούληση του ποριώτικου λαού και με μοναδικό γνώμονα τη διάσωση του νησιού από ενδεχόμενη οικονομική και περιβαλλοντική καταστροφή.