Χαμηλότερες του αναμενόμενου είναι οι τιμές που προσέφεραν στην αγορά ηλεκτρισμού για τον Γενάρη οι προμηθευτές ενέργειας, τονίζει ο αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) Δημήτρης Φούρλαρης.
Οπως αναφέρει ο επικεφαλής του κλάδου ενέργειας της ΡΑΑΕΥ, εφόσον διατηρηθούν οι καλές συνθήκες στη χονδρεμπορική αγορά όπως τον Δεκέμβριο (TTF, γεμάτες αποθήκες κ.ά.), τότε οι τιμές στη λιανική προβλέπεται να μειωθούν περαιτέρω από τον επόμενο μήνα. «Παρατηρούμε ότι οι προμηθευτές έχουν αρχίσει να προσφέρουν πολλά μπλε τιμολόγια με χαμηλές τιμές καθώς και κίτρινα ex-ante προϊόντα (με ανακοίνωση τιμής στο τέλος του μήνα). Αυτό σημαίνει ότι η ενεργειακή λιανική αγορά βελτιώνεται και δουλεύει ο ανταγωνισμός», τονίζει το στέλεχος της Αρχής. Ο κ. Φούρλαρης επισημαίνει, πάντως, ότι οι καταναλωτές οφείλουν να είναι προσεκτικοί στα «ψιλά» γράμματα των συμβάσεων και τις λεπτομέρειες των τιμών, όπως οι εκπτώσεις συνέπειας και η υπέρβαση της κατανάλωσης, στοιχεία τα οποία μπορούν να κάνουν ακριβά τα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος. Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του, ο αντιπρόεδρος της ΡΑΑΕΥ και πρώην στέλεχος του ΑΔΜΗΕ δίνει το στίγμα των αλλαγών που προετοιμάζονται για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων και την αποτελεσματικότερη λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς του ρεύματος. Επιπλέον, σχολιάζει τα μέτρα που κρίνονται αναγκαία για να αναπνεύσει η εγχώρια αγορά των ΑΠΕ από τους περιορισμούς που βάζει ο κορεσμός των ηλεκτρικών δικτύων και εξηγεί τους λόγους που οι μονάδες φυσικού αερίου θα αποτελέσουν σημαντικό κομμάτι του ενεργειακού μας μείγματος και για τις επόμενες δύο δεκαετίες.
-Ο Ιανουάριος είναι ο πρώτος μήνας τιμολόγησης με τα χρωματιστά τιμολόγια. Ποια είναι τα βασικότερα συμπεράσματα από τις τιμές που ανακοινώθηκαν; Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την πορεία των τιμών τον επόμενο μήνα;
Με χρωματικές σημάνσεις διαφάνειας ομαδοποιήθηκαν τα προϊόντα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε τέσσερις ομάδες με ίδια χαρακτηριστικά. Τα χρώματα στα τιμολόγια έχουν ήδη καθιερωθεί στις συμβάσεις προμήθειας καθώς και στις επικοινωνίες των προμηθευτών με τους καταναλωτές τους. Πλέον, τα στελέχη της αγοράς μιλάνε για ένα προϊόν βάσει του χρώματός του (για παράδειγμα «τι τιμή έχει το μπλε του Χ προμηθευτή;»). Για τη ΡΑΑΕΥ, το όλο εγχείρημα θα έχει επιτυχία όταν θα γίνει κατανοητό και από τον τελευταίο καταναλωτή. Στόχος μας είναι οι καταναλωτές να κατανοούν άμεσα το πλέον σημαντικό χαρακτηριστικό του προϊόντος που τους προσφέρεται, δηλαδή, αν η τιμή του είναι σταθερή, κυμαινόμενη ή δυναμική. Στο παρελθόν είχαμε διαπιστώσει καταχρηστικές συμπεριφορές ορισμένων προμηθευτών για τον τρόπο παρουσίασης των προσφερόμενων τιμολογίων, ιδίως την παρουσίαση κυμαινόμενων τιμολογίων ως σταθερών.
Οι τιμές του Ιανουαρίου ήταν χαμηλότερες του αναμενόμενου, δεδομένων και των καλών συνθηκών στη χονδρεμπορική αγορά. Παρατηρούμε ότι οι προμηθευτές έχουν αρχίσει να προσφέρουν πολλά μπλε τιμολόγια με χαμηλές τιμές καθώς και κίτρινα ex-ante προϊόντα. Αυτό σημαίνει ότι η ενεργειακή λιανική αγορά βελτιώνεται και δουλεύει ο ανταγωνισμός και με την προϋπόθεση ότι οι συνθήκες στη χονδρεμπορική αγορά θα βελτιώνονται, τότε αναμένονται οι τιμές στη λιανική να μειωθούν περαιτέρω από τον επόμενο μήνα.
-Το γεγονός ότι ένα ποσοστό άνω του 75%-80% έχει μεταπέσει στο πράσινο τιμολόγιο, είναι κάτι που θεωρείτε ότι μπορεί να ανατραπεί το επόμενο διάστημα και υπό ποιες συνθήκες; Πιστεύετε ότι οι καταναλωτές έχουν στα χέρια τους τα κατάλληλα εργαλεία για να κάνουν συγκρίσεις και να επιλέξουν το τιμολόγιο που τους ταιριάζει;
Το πράσινο τιμολόγιο είναι ένα πολύ ισορροπημένο τιμολόγιο (μεταξύ κινδύνου για τον καταναλωτή και τιμής προμήθειας) και οι τιμές του είναι πολύ ικανοποιητικές. Το σημερινό ισοζύγιο θα μπορούσε να ανατραπεί μόνο εφόσον βγουν ανταγωνιστικότερα προγράμματα στα κίτρινα τιμολόγια ή ακόμη και στα σταθερά τιμολόγια. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που πρέπει να προσέχει ο καταναλωτής για να μη βγει ζημιωμένος. Αν για παράδειγμα έχει επιλέξει έναν προμηθευτή που προσφέρει τιμή με έκπτωση συνέπειας, θα πρέπει να φροντίσει να είναι συνεπής στην πληρωμή του λογαριασμού, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η τιμή αυξάνεται αρκετά. Επίσης, ο καταναλωτής που έχει επιλέξει προμηθευτή που αυξάνει την τιμή ανάλογα με το ύψος της κατανάλωσης (κάτω ή πάνω από τις 500 κιλοβατώρες), πρέπει επίσης να προσέξει, καθώς αν υπερβεί το όριο κατανάλωσης που αναφέρει ο πάροχος η τιμή αυξάνεται από την πρώτη κιλοβατώρα κατανάλωσης. Εκτός από τον πίνακα ανακοίνωσης των τιμών ρεύματος, η Αρχή θα λειτουργήσει τον Μάρτιο το Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών. Τα δύο αυτά εργαλεία της ΡΑΑΕΥ έχουν σχεδιαστεί προκειμένου να είναι εύχρηστα και να μπορεί ο καταναλωτής να κάνει συγκρίσεις μεταξύ των διάφορων προϊόντων και προμηθευτών και τελικά να επιλέξει το προϊόν που του ταιριάζει. Στο νέο εργαλείο που θα θέσουμε σε λειτουργία το επόμενο διάστημα, ο κόσμος θα μπορεί να κάνει και πιο προσωποποιημένες μετρήσεις, καθώς θα μπορεί να εισάγει και στοιχεία της κατανάλωσής του.
– Η ΡΑΑΕΥ έχει πάρει την τελευταία διετία σημαντικές πρωτοβουλίες για την προστασία των καταναλωτών, ενώ παράλληλα κινεί τις διαδικασίες για την τροποποίηση του Κώδικα Προμήθειας. Ποια είναι τα σημαντικότερα εργαλεία που έχει εισάγει στην αγορά;
Η Αρχή έχει όντως πάρει πολλές πρωτοβουλίες για την προστασία των καταναλωτών, τις οποίες συνεχώς εμπλουτίζει. Θεωρούμε ότι οι σημαντικότερες από αυτές είναι η ανάπτυξη της πλατφόρμας υποβολής παραπόνων καταναλωτών MYRAE, μέσω της οποίας ο καταναλωτής μπορεί να στείλει εύκολα και γρήγορα το αίτημά του προς τον προμηθευτή και η ΡΑΑΕΥ να παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη του κάθε αιτήματος.
Σημαντικό επίσης βήμα αποτελεί η ανάπτυξη της πλατφόρμας υπολογισμού του μηνιαίου κόστους ηλεκτρικής ενέργειας ElectricityCostCalculator. Μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας, ο καταναλωτής μπορεί να υπολογίσει τη συνεισφορά των οικιακών συσκευών του στο τελικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας. Στα μέτρα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η απόφαση για τη Σήμανση Διαφάνειας και η ανάπτυξη συγκριτικού πίνακα τιμών ρεύματος στην ιστοσελίδα μας με όλες τις τιμές των προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας. Σχετικά με τον Κώδικα Προμήθειας, έχουμε ολοκληρώσει την πρόταση για το άρθρο 42 (μπλόκο στις μετακινήσεις για τους κακοπληρωτές, χρωματική σήμανση κ.ά.), το οποίο θα τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση. Σχετικά με τα υπόλοιπα άρθρα του Κώδικα, η ΡΑΑΕΥ έχει στόχο να ενσωματώσει εντός του έτους τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Οδηγίας, με γνώμονα την προστασία του καταναλωτή. Να σημειώσω εδώ ότι ο ρόλος της ΡΑΕ είναι εισηγητικός, καθώς για τα θέματα αυτά αποφασίζει το ΥΠΕΝ.
Τι θα αλλάξει στη χονδρεμπορική αγορά
-Με τη χρωματική διαβάθμιση των τιμολογίων φαίνεται σε πρώτη φάση να επιτυγχάνεται ο έλεγχος της λιανικής αγοράς. Ομως η ΡΑΑΕΥ ετοιμάζει παρεμβάσεις και στη χονδρεμπορική αγορά. Θέλετε να μας εξηγήσετε ποια θα είναι η κατεύθυνση αυτών των μέτρων;
Πρωταρχικό μας μέλημα είναι η άρση στρεβλώσεων στη λειτουργία της αγοράς, με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την προσέλκυση επενδύσεων που απαιτούνται για την ενεργειακή μετάβαση. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρείται αναγκαία η αποκατάσταση της ορθής λειτουργίας των αγορών λόγω περιορισμών που έχουν επιβληθεί -προκειμένου να ρυθμιστούν κάποια ειδικά και προσωρινά θέματα- από την έναρξη λειτουργίας του Target Model. Μια τέτοια περίπτωση, η οποία εξετάζεται από την Αρχή, είναι η αναστολή της δυνατότητας των Συμμετεχόντων να υποβάλλουν Προσφορές Ενέργειας Εξισορρόπησης με αρνητικές τιμές. Μέτρο που καθίσταται πρακτικά επίκαιρο προκειμένου να δίνονται τα σωστά σήματα επενδύσεων ειδικότερα για την αποθήκευση, την απόκριση ζήτησης και τη δυνατότητα των ΑΠΕ να συμμετέχουν στην αγορά εξισορρόπησης.
Περαιτέρω, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, θέλουμε να προωθήσουμε μέτρα για την αύξηση της ρευστότητας στην Ενδοημερήσια Αγορά, αλλά και τη μείωση του τελικού κόστους μέσω της ελάττωσης των αποκλίσεων. Για τον σκοπό αυτόν, η ΡΑΑΕΥ επιβλέπει και συντονίζει την εξέλιξη όλων των απαραίτητων ενεργειών για την εισαγωγή 15λεπτων προϊόντων στην Αγορά Επόμενης Ημέρας και την Ενδοημερήσια Αγορά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΧΕ) στην Ελληνική Ζώνη Προσφορών.
Τέλος, θεωρούμε ότι επιβάλλεται η στήριξη στοχευμένων επενδύσεων για τη μακροχρόνια επάρκεια ισχύος. Η αυξανόμενη παραγωγή ΑΠΕ πρέπει να υποστηριχθεί με ικανή εγκατεστημένη ισχύ ευέλικτων μονάδων παραγωγής (φυσικού αερίου), οι οποίες θα καλύπτουν το έλλειμμα φορτίου εντός της ημέρας κατά τις ώρες αυξομείωσης της στοχαστικής παραγωγής ΑΠΕ. Παρόλο που οι μονάδες αυτές, εκ των πραγμάτων, θα εκτοπίζονται από το ενεργειακό μείγμα όλο και περισσότερο, καθώς ολοένα θα αυξάνεται η διείσδυση των ΑΠΕ, είναι απαραίτητες για τις επόμενες δύο δεκαετίες προκειμένου να παράσχουν στον Διαχειριστή του Συστήματος τις απαραίτητες υπηρεσίες εξισορρόπησης και κάλυψης φορτίου τις ημέρες και ώρες που η παραγωγή από ΑΠΕ παρουσιάζει χαμηλότερα επίπεδα και μεγαλύτερη μεταβλητότητα.
-Ενα από τα μείζονα ζητήματα της αγοράς είναι ο κορεσμός του ηλεκτρικού χώρου και η αδυναμία του να στηρίξει νέα έργα ΑΠΕ. Πώς θα αντιμετωπιστεί το φαινόμενο και ποια μέτρα κρίνετε αναγκαία για την εξομάλυνση της αγοράς;
Η αντιμετώπιση του θέματος αφορά μέτρα βραχυχρόνιου αλλά και μακροχρόνιου χαρακτήρα. Ως βραχυχρόνια μέτρα θεωρούνται νέα έργα αντλησιοταμίευσης, έργα αποθήκευσης, ακόμη και κεντρική αποθήκευση κατά βάση ρυθμιζόμενου χαρακτήρα. Η δε κατά περίπτωση αναγκαία περικοπή των ΑΠΕ για λόγους ασφάλειας του Συστήματος Μεταφοράς, πρέπει να γίνεται με τρόπο διαφανή, τεχνικά αποδεκτό και δίκαιο οικονομικά.
Στα μακροχρόνια μέτρα θα πρέπει να συμπεριληφθούν έργα ενίσχυσης των διεθνών διασυνδέσεων, τα οποία περιλαμβάνονται στο πρόσφατο πρόγραμμα ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ, και επιπλέον απαιτούνται έργα ενίσχυσης και ανάπτυξης κυρίως του Συστήματος Μεταφοράς από τον ΑΔΜΗΕ αλλά και του Δικτύου από τον ΔΕΔΔΗΕ.
Κατά αυτόν τον τρόπο, η παραγόμενη ενέργεια από μονάδες ΑΠΕ (που προγραμματίζονται να λειτουργήσουν και όσα προβλέπονται να εγκατασταθούν) να μπορεί να κυκλοφορεί εσωτερικά στο Σύστημα χωρίς να δημιουργούνται συμφορήσεις σε αυτό (που οδηγούν σε περικοπές), ώστε η ενέργεια αυτή να μπορεί να εξαχθεί.
-Βγαίνουμε από μια σοβαρή ενεργειακή κρίση, που ήταν κυρίως κρίση φυσικού αερίου. Ωστόσο φαίνεται ότι γεωπολιτικοί κίνδυνοι υπάρχουν ακόμα στην ευρύτερη περιοχή μας. Πόσο ήσυχοι μπορούμε να είμαστε;
Εκτιμώ ότι η Ευρώπη έμαθε πολλά από την ενεργειακή κρίση, ώστε να μην επιτρέψει ξανά τέτοιας έκτασης κρίση. Πιστεύω ότι η χώρα μας, με τις επιλογές που έχουν γίνει, είναι πιο θωρακισμένη από ποτέ. Καταφέραμε να μετατρέψουμε την κρίση φυσικού αερίου σε ευκαιρία ώστε να γίνουμε μία από τις σημαντικότερες πηγές τροφοδοσίας με φυσικό αέριο για ολόκληρη τη ΝΑ Ευρώπη μέσω του τερματικού σταθμού ΥΦΑ της Ρεβυθούσας. Μέσα στον Μάρτιο ξεκινάει λειτουργία και ο δεύτερος τερματικός μας σταθμός στην Αλεξανδρούπολη, στον οποίο έχουν δεσμευθεί διεθνείς παίκτες με μακροχρόνια συμβόλαια. Θεωρώ ότι αυτά τα έργα, σε συνδυασμό με τους διασυνδετήριους αγωγούς που λειτουργούν (TAP, IGB) και αυτούς που κατασκευάζονται (αγωγός προς τη Βόρεια Μακεδονία) ή σχεδιάζονται (EastMed), μας παρέχουν επιπλέον ασφάλεια, λόγω διαφοροποίησης και πηγών και οδών φυσικού αερίου. Η ΡΑΑΕΥ δίνει επίσης μεγάλη έμφαση και στα ανανεώσιμα αέρια, γι’ αυτό και έχει ήδη ζητήσει από το ΔΕΣΦΑ να οργανώνει από εδώ και στο εξής, το αναπτυξιακό του πρόγραμμα λαμβάνοντας υπόψη και τις προβλέψεις και τις εξελίξεις στην αγορά, ώστε και οι νέες υποδομές που αναπτύσσει να μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτούσιες για τη μεταφορά υδρογόνου στο μέλλον.
Διαβάστε ακόμη
ΤΑΙΠΕΔ: Πατάει γκάζι για αποκρατικοποιήσεις-ρεκόρ 6 δισ. ευρώ (pics)
Wall Street: Οι «ταύροι» επέστρεψαν – Νέο ρεκόρ για τον S&P 500
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ