Η εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων είναι καθοριστικός παράγοντας για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Η σημασία της καινοτομίας αλλά και οι βασικές κινητήριες δυνάμεις που ωθούν την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων σήμερα, όπως η ανάγκη για διαφοροποίηση και ανάπτυξη καθώς και ο αναπροσανατολισμός της παραγωγής προς κλάδους και προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, ήταν βασικό θέμα συζήτησης σε αρκετά πάνελ στο πλαίσιο του φετινού Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα.
Οι ελληνικές επιχειρήσεις αναζητούν νέες αγορές για την επέκταση των δραστηριοτήτων τους και τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητάς τους, καθώς η παρουσία σε διεθνείς αγορές επιτρέπει στις επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε νέες κατηγορίες πελατών, εισοδημάτων και επενδυτικών ευκαιριών.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ, κ. Δημήτρης Χανής, αναφέρθηκε στη δυναμική που έχουν σήμερα οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα προκειμένου να κεφαλαιοποιήσουν τις ευκαιρίες που αναδεικνύονται, παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις, οικονομικής και υγειονομικής φύσης, εξαιτίας της πανδημίας της Covid-19, αλλά και των προκλήσεων της κλιματικής κρίσης, προκειμένου να ενισχύσουν την επενδυτική τους δράση αλλά και την εξαγωγική δραστηριότητά τους, να αναπτύξουν παρουσία σε διεθνείς αγορές και να ενδυναμώσουν το κύρος και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με μελέτη της Alpha Bank (2023), με θέμα «Εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα της ελληνικής επιχειρηματικότητας και εμπορικό ισοζύγιο», οι εξαγωγές αγαθών σε τρέχουσες τιμές αυξήθηκαν κατά σχεδόν 30% και 37% το 2021 και το 2022 αντίστοιχα και διαμορφώθηκαν σε ιστορικά υψηλό επίπεδο ως ποσοστό του ΑΕΠ, άνω του 20%.
Η κλιματική κρίση οδηγεί το δρόμο για επενδύσεις και «πράσινες» δράσεις απεξάρτησης από άνθρακα
Στο πλαίσιο της συζήτησης για τη σημασία της υλοποίησης των επενδυτικών πλάνων των ελληνικών επιχειρήσεων για την επίτευξη της ενεργειακής, πράσινης μετάβασης, ο κ. Χανής, μεταξύ άλλων ομιλητών – εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου, ανέλυσε το επενδυτικό πλάνο του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ με βασικό άξονα την απανθρακοποίηση του κλάδου της τσιμεντοβιομηχανίας.
Η σύγχρονη τάση της απανθρακοποίησης συνάδει με την «πράσινη» μετάβαση και τη μετακίνηση από τη χρήση άνθρακα ως κύρια πηγή ενέργειας προς πιο βιώσιμες εναλλακτικές και πρακτικές παραγωγής ενέργειας, που συντελούν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Στο πλαίσιο αυτό, επενδυτικά προγράμματα υψηλής αξίας τόσο σε διαθέσιμα κονδύλια, όσο και σε επιδραστικό αποτύπωμα για το περιβάλλον, έρχονται για να ενισχύσουν το επενδυτικό μπαράζ στη χώρα αλλά και να οδηγήσουν το δρόμο σε νέους επενδυτές να εμπιστευτούν την Ελλάδα.
Για παράδειγμα, ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ σχεδιάζει να επενδύσει 600 εκατ. ευρώ την περίοδο 2024-2028, με τα 350εκατ. ευρώ εξ αυτών να αφορούν στην επένδυση για τη δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα στο εργοστάσιο στο Αλιβέρι έως το 2028, ενώ στα σχέδια του Ομίλου είναι η παραγωγή του πρώτου τόνου τσιμέντου με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα το 2029.
Διαβάστε ακόμη
Ρεύμα: Αύξηση 40 ευρώ μέσα σε 6 ημέρες για την τιμή στη χονδρική (pic)
Ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή: Πυραυλική επίθεση του Ισραήλ σε στρατιωτική εγκατάσταση στο Ιράν
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ\