Η παγκόσμια κατανάλωση φυσικού αερίου αναμένεται να μειωθεί το 2022 με την Ευρώπη να πρωτοστατεί λόγω των υψηλότερων τιμών του συγκεκριμένου καυσίμου μετά την εισβολή της Ρωσία στην Ουκρανία. Την πρόγνωση αυτή έδωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας στην τριμηνιαία Παγκόσμια Επιθεώρηση Αερίου.
Οι προμήθειες φυσικού αερίου που διοχετεύονται μέσω αγωγών στην Ευρώπη από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 25% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τον Οργανισμό, ωθώντας τις τιμές σε διαχρονικά υψηλά επίπεδα και ενισχύοντας τον ανταγωνισμό με την Ασία για προμήθεια φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου.
«Οι αυξανόμενες ανάγκες εισαγωγής LNG στην Ευρώπη αύξησαν και την πίεση σε μια ήδη περιορισμένη παγκόσμια αγορά LNG για το 2022», επισημαίνεται στην έκθεση:
«Η προοπτική πρόσθετης προσφοράς φαίνεται περιορισμένη δεδοµένου ότι η σταδιακή εξαγωγική ικανότητα βασίζεται σε περιορισµένο αριθμό έργων υποδομής, ενώ αρκετοί εξαγωγείς εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα από τις εκτεταμένες διακοπές του 2021.
Προς το παρόν πάντως όσον αφορά στις εισαγωγές της Ευρώπης και σύμφωνα με τον Οργανισμό, οι εισαγωγές στο το πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν 70% υψηλότερα σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2021, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων Ιανουαρίου οπόταν η αύξηση έφθασε το 174%!
«Το 2022 το παγκόσμιο εμπόριο LNG προβλέπεται να αυξηθεί κατά 5%, μια ελαφρά επιβράδυνση από την ανάπτυξη του 2021 ποσοστό που ήταν στο 6%. Πρόκειται για αξιοσημείωτη αλλαγή από τα προηγούμενα δύο χρόνια.
Περίπου το 65% της παγκόσμιας καθαρής αύξησης LNG προέρχεται από τις ΗΠΑ, με τις εξαγωγές να αυξάνονται κατά 19% το 2022.
Οι υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου επηρεάζουν πλέον την αμμωνία που χρησιμοποιείται ως βάση για τα λιπάσματα για το 70% της συνολικής παραγωγής. Αυτό αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τις καλλιέργειες και τις αγροτικές επιχειρήσεις.
Οι ποσότητες εισαγωγής φυσικού αερίου τετραπλασιάστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια 2021 και τριπλασιάστηκαν στην Ευρώπη.
Η παγκόσμια παραγωγή φυσικού αερίου αναμένεται να μειωθεί 1%, ή 50 δισ. κυβικά μέτρα, που είναι χαμηλότερο από προηγούμενες προβλέψεις.
-Η ευρωπαϊκή κατανάλωση αναμένεται να είναι 6% χαμηλότερα,
– η Ευρασία κατά 5%, με τις άλλες περιοχές λιγότερο
– οι κινεζικές εισαγωγές LNG θα αυξηθούν κατά 3%
– Οι εξαγωγές LNG των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 50% σε ετήσια βάση το 2021 και η χώρα ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής σποτ LNG.
– Η ζήτηση φυσικού αερίου της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού αυξήθηκε κατά 6% το 2021, διπλάσιο από το μέσο ποσοστό από το 2015 έως το 2020.
Οι καθαρές εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 15%, με τα δύο τρίτα αυτού ανάπτυξη που παρέχεται από το LNG.
– Η Κίνα ηγήθηκε της αύξησης της ζήτησης, με την κατανάλωση να αυξάνεται κατά 12% και οι εισαγωγές LNG κατά 17% με η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.
«Η Κίνα από μόνη της αντιπροσωπεύει σχεδόν το σύνολο αύξησης της καθαρής ζήτησης. Η Ινδία και η αναδυόμενη Ασία αναπτύσσονται πιο μετριοπαθώς, ενώ η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα προβλέπεται να μειώσουν σημαντικά τις εισαγωγές. σημαντικές μειώσεις», αναφέρεται στην έκθεση.
Διαβάστε ακόμη
Εφοριακοί με κινητά θα ελέγχουν τις πινακίδες των αυτοκινήτων
Τα (πιο) φρέσκα γκάλοπ, οι «δερβίσηδες» της Σκιάθου, τα παιδιά του Γουάτσα και το deal του Κομάρεκ
ΕΚΕΠ: Τον Μάιο ξανά στο σφυρί το εμβληματικό εκθεσιακό κέντρο