«Πράσινες» εμπράκτως είναι 241 ιταλικές εταιρίες που συμμετείχαν σε πρόγραμμα της περιβαλλοντικής ένωσης Legambiente στα πλαίσια του οποίου διευθυντές και υπάλληλοι συγκέντρωσαν σκουπίδια και αποτσίγαρα κατά τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας.
Εργαζόμενοι και προϊστάμενοι σε όλη την Ιταλία αφιέρωσαν χρόνο στην προστασία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα των περιοχών, συνδυάζοντας έτσι την εταιρική κοινωνική ευθύνη και την ευημερία της κοινότητας.
Αναλυτικά, το 2023 περισσότεροι από 14.000 εργαζόμενοι (το 2022 ήταν 13.136) συμμετείχαν σε εθελοντικές δράσεις, οι οποίες συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, ενώ οι εταιρίες αυξήθηκαν από 20 σε 241.
Συνολικά σε ένα χρόνο συγκεντρώθηκαν από παραλίες και πάρκα περισσότεροι από 16 τόνοι σκουπιδιών, εκ των οποίων 168 κιλά αποτσίγαρα και εκδόθηκαν 91 κάρτες εταιρικής ταυτότητας της Legambiente ως αναγνώριση για τη συμμετοχή τους στη δράση, όπως προέκυψε από την ημερίδα «Συνέργειες: Δημιουργώντας αξία με τη Legambiente» που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες.
Μεταξύ των πρωτοβουλιών που οργανώθηκαν το 2023 και στις οποίες οι εταιρείες διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο, πολλές αφορούσαν στην αποκομιδή απορριμμάτων σε χώρους αστικού πρασίνου και παραλίες σε όλη τη χώρα.
Με τη βοήθεια επιστημόνων καταγράφηκε η ποσότητα και ο τύπος του αποβλήτου και συνολικά 38 παραλίες και 57 αστικά πάρκα φιλοξένησαν αυτές τις δράσεις, σε 36 και 15 πόλεις αντίστοιχα.
Επιπλέον, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της Legambiente διοργανώθηκαν και ημέρες «Bimbi in Ufficio» κατά τις οποίες 780 παιδιά ηλικίας 3-14 ετών επισκέφθηκαν τα γραφεία των γονιών τους και έλαβαν μέρος σε εργαστήρια όπως η δημιουργική ανακύκλωση πλαστικών, η σωστή διατροφή, η σημασία των δέντρων και η βιώσιμη κινητικότητα.
Παράλληλα, η ιταλική ένωση πραγματοποίησε εκδηλώσεις στις οποίες ενεπλάκησαν 360 εργαζόμενοι που συμμετείχαν σε δραστηριότητες ευαισθητοποίησης σχετικά με την υιοθέτηση βιώσιμων τρόπων ζωής και συμπεριφοράς από τον σωστό διαχωρισμό των απορριμμάτων έως τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την κυκλική οικονομία.
Η επικεφαλής για τα θέματα εθελοντισμού της ένωσης, ‘Ιντα Λα Κάμερα, δήλωσε «υπερήφανη» για τον αριθμό των συμμετεχόντων στις δράσεις και παρουσίασε τις πρωτοβουλίες με στόχο την προώθηση και διατήρηση της βιοποικιλότητας για το 2024. Ανάμεσα σε αυτές δράσεις σχετικά με τις επιπτώσεις της γρήγορης μόδας και την ευαισθητοποίηση αναφορικά με τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές συνέπειές της και την εκπαίδευση σε περισσότερο βιώσιμες επιλογές.
Ο διευθυντής της ένωσης Τζόρτζο Τζαμπέτι μιλώντας στην ημερίδα εξήγησε πως η συνεργασία ανάμεσα στις επιχειρήσεις και την ένωση αποδεικνύεται ολοένα πιο επιτυχημένη από την καθαριότητα του αστικού πρασίνου και των παραλίων, μέχρι τα εκπαιδευτικά σεμινάρια και τα εργαστήρια κυκλικής οικονομίας για παιδιά.
Όπως τόνισε αποτελούν όλες εξαιρετικές ευκαιρίες για ενημέρωση, εκπαίδευση, ανταλλαγή και εκμάθηση τρόπων υιοθέτησης πιο βιώσιμων συμπεριφορών, όχι μόνο στην εργασία αλλά και στην καθημερινή ζωή.
Μέσα από αυτές τις θεμελιώδεις αρχές που στοχεύουν στη βιώσιμη ανάπτυξη, καταγράφεται σημαντικός αντίκτυπος στην κοινότητα και βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Αύξηση των πλαστικών απορριμμάτων στις παραλίες το 2023
Στο μεταξύ, σύμφωνα πάντα με τη Legambiente και την έρευνα «Beach litter 2023» που διεξήχθη σε 38 παραλίες 15 περιφερειών σε μία συνολική έκταση 232.800 τ.μ. καταγράφηκαν 36.543 απορρίμματα.
Κατά μέσο όρο εντοπίστηκαν σχεδόν 1.000 σκουπίδια κάθε 100 μέτρα, εκ των οποίων κατά το 72,%5 πλαστικά.
Εκτός από πλαστικό βρέθηκαν τμήματα από γυαλί και κεραμικό σε ποσοστό 9,2%, τα οποία σχετίζονται με οικοδομικά ή κατασκευαστικά υλικά τα οποία απορρίφθηκαν παράνομα στην παραλία.
Τα υπόλοιπα απορρίμματα που εντοπίστηκαν ήταν: Μέταλλο (6,8%), χαρτί και χαρτόνι (3,9%), ενδύματα και υφάσματα (2,2%), ξύλο (2,1%), καουτσούκ (2,03%), βιοπλαστικά (0,9%), υπολείμματα τροφίμων (0,3%) και χημικά (0,03%).
Επόμενο ραντεβού τον Μάιο
Ραντεβού δίνει η Legambiente με σχολεία και τοπικούς φορείς για την 31η έκδοση της πρωτοβουλίας «Clean-up the Med» στις 10-12 Μαΐου με στόχο τον καθαρισμό παραλιών.
Η διεθνής δράση πραγματοποιείται σε πολλές χώρες της Μεσογείου με τη συνεργασία τοπικών φορέων, ιδρυμάτων, σχολείων και πολιτών με στόχο την απομάκρυνση των απορριμμάτων από τις παραλίες και την ευαισθητοποίηση της κοινότητας σχετικά με τη θαλάσσια ρύπανση.
Photo: Wikipedia/ Pe-Jo
Διαβάστε ακόμη
Astir Marina: Grand Opening στα τέλη Μαΐου για το νέο hotspot της Μεσογείου (pics)
Μέσα στο α’ εξάμηνο του έτους η επιβολή του φόρου στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ