Στην αγορά των ΑΠΕ επιχειρεί να δραστηριοποιηθεί, μετά από αρκετά χρόνια ουσιαστικής αδράνειας, η Deutsche Aeolia. Τούτο προκύπτει από δύο πρόσφατες αποφάσεις της ΡΑΕ για ισάριθμες Βεβαιώσεις Παραγωγού που αφορούν την ανανέωση παλαιότερων αδειών της.
Συγκεκριμένα η πρώτη αφορά άδεια για αιολικό πάρκο ισχύος 16 MW στη θέση Προφήτης Ηλίας, στο Λεωνίδιο Αρκαδίας, έκδοσης του 2015, η οποία μετά από αίτηση της εταιρείας που υπεβλήθη στις 23 Δεκεμβρίου 2021 (ως προς τη μείωση των ορίων του γηπέδου εγκατάστασης) πήρε πάλι το «πράσινο φως» της Αρχής.
Η δεύτερη Βεβαίωση Παραγωγού αφορά έργο για το οποίο η αρχική αίτηση υποβλήθηκε το 2009 και έκτοτε βρισκόταν σε καθεστώς αξιολόγησης για έκδοση άδειας παραγωγής από τη ΡΑΕ. Όπως προκύπτει η άδεια αυτή δόθηκε το 2020 και με την πρόσφατη απόφαση της Αρχής «ανανεώνεται. Αφορά αιολικό πάρκο ισχύος 30 MW στη θέση Μαδαρη-Παλαιολόγου των Δήμων Ευρώτα και Ν. Κυνουρίας, Λακωνίας και Αρκαδίας.
Η «προϊστορία» και η πολύχρονη αδράνεια
Η Deutsche Aeolia συστάθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2007, με αντικείμενο την παραγωγή αιολικής ενέργειας. Ωστόσο, με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα αποτελέσματά της για τη χρήση του 2020, η εταιρεία δεν έχει ξεκινήσει την δραστηριότητά της. Έτσι εμφανίζει μηδενικό κύκλο εργασιών, ενώ για το 2020 κατέγραψε ζημίες ύψους 66.896,06 ευρώ, με τα αποτελέσματα εις νέον να διαμορφώνονται σε ζημίες 158.842,12 ευρώ.
Ακόμη, κατά την 31 Δεκεμβρίου 2020, το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας είχε καταστεί κατώτερο του μισού του μετοχικού κεφαλαίου. Έτσι, συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής του νόμου 4548/2018, βάσει του οποίου ο Σύμβουλος-Διαχειριστής (τη θέση κατέχει ο κ. Νικόλαος Έξαρχος) πρέπει να συγκαλέσει τη γενική συνέλευση των μετόχων ώστε να ληφθούν κατάλληλα μέτρα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εταιρεία κατείχε μέχρι την ημερομηνία έκδοσης των αποτελεσμάτων τρεις άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 51MW, για περιοχές της Αρκαδίας και της Λακωνίας, ενώ πλέον κατέχει τέσσερις άδειες συνολικής ισχύος 81 MW.
Η «σύνδεση» με Γκρίσιν και η Deutsche Bank
Ασφαλώς προκύπτουν ερωτήματα για τους λόγους που η εταιρεία παραμένει «ανενεργή» όλα αυτά τα χρόνια. Η εξήγηση ίσως βρίσκεται στο γεγονός ότι η Deutsche Aeolia ξεκίνησε ως ένα joint venture μεταξύ του, -κραταιού ακόμη το 2007-, ομίλου Γκρίσιν και της Deutsche Bank για κοινές επενδύσεις στις ελληνικές ΑΠΕ. Ήταν η εποχή που οι ευρωπαϊκές «ντιρεκτίβες» όριζαν ότι η Eλλάδα μέχρι το 2010 θα πρέπει να καλύψει το 20,1% της ετήσιας παραγωγής ενέργειας από «πράσινες» πηγές. Κάτι που κινητοποίησε εύλογα το επενδυτικό ενδιαφέρον εγχώριων και ξένων παικτών.
Έτσι, μέσα από τη «σύμπλευση» του Β. Γκρίσιν, -που ήδη σχεδίαζε το χτίσιμο τεσσάρων αιολικών πάρκων και ενός φωτοβολταϊκού-, με τους Γερμανούς «γεννήθηκε» η Deutsche Aeolia ως θυγατρική της Deutsche Bank στην οποία η συμμετοχή της Άλφα Γκρίσιν ήταν 20%.
Αυτή η εταιρία όμως έφτασε μέχρι και τη Βουλή, όταν τον Φεβρουάριο του 2013, ο, τότε, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μετέπειτα πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας ξιφούλκησε κατά της κυβέρνησης, γιατί δεν προχωρούσαν οι αιτήσεις της για αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 150 MW, σε περιοχές της Αρκαδίας και της Λακωνίας, για τα οποία αναμένονταν άδειες παραγωγής. Ο επικεφαλής του ΣYPIZA είχε αποδώσει το «κόλλημα» στο ότι «όλα αυτά τα χρόνια οι άδειες για τις AΠE πήγαν στους κολλητούς και στους διαπλεκόμενους», ενώ κατέθεσε σχετική επιστολή της εταιρείας, -από το 2011-, στην οποία η Deutsche Bank εφέρετο να δηλώνει πρόθυμη να χρηματοδοτήσει μεγάλη επένδυση σε αιολικά πάρκα και να διαμαρτύρεται ότι δεν μπορεί να πάρει άδεια.
Στη συνέχεια, όμως, αποκαλύφθηκε ότι τα σχεδιαζόμενα έργα είχαν ξεσηκώσει αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες, ενώ κατά είχε ταχθεί και ομάδα βουλευτών του ΣYPIZA, -μεταξύ των οποίων και ο τότε επικεφαλής του τομέα ενέργειας-, καταθέτοντας ερώτηση στη Bουλή.
Μετά την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, η ΡΑΕ έδωσε στην Deutsche Aeolia, τον Φεβρουάριο του 2015, την πρώτη άδεια για ένα από τα αιολικά πάρκα που είχε στα σκαριά. Επρόκειτο για τον αιολικό σταθμό ισχύος 16 MW στη θέση “Προφήτης Hλίας-Παλαιόπυργος” Λεωνιδίου του Δήμου Nότιας Kυνουρίας και ως δικαιούχοι στο σχετικό έγγραφο της PAE αναφέρονταν οι Deutsche Bank AG (80%) και Alpha Γκρίσιν Infotech A.E. (20%).
Έκτοτε δεν υπήρξε κάποια συνέχεια, ενώ από τον Δεκέμβριο του 2018 τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας είχαν καταστεί αρνητικά, παρότι από την έκτακτη Γενική Συνέλευση έναν χρόνο πριν, στις 7 Δεκεμβρίου 2017, είχε αποφασιστεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 200.250 ευρώ. Ωστόσο, τελικά υπήρξε μερική καταβολή, ύψους 160.200 ευρώ, που έγινε τον Ιανουάριο του 2019. Με τα λεφτά να τα βάζει η μέτοχος της εταιρείας, γερμανική τράπεζα «Deutsche Bank Aktiengesellschaft», μέσω του υποκαταστήματός της στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έτσι, το μετοχικό κεφάλαιο της Deutsche Aeolia Α.Ε. ανήλθε πλέον σε 205.200 ευρώ, διαιρούμενο σε 9.120 κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 22,50 ευρώ η καθεμία.
Οι άδειες και οι απορρίψεις
Η εταιρεία, όπως προαναφέρθηκε κατείχε μέχρι πρόσφατα τρεις άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 51MW, -όλες σε περιοχές της Αρκαδίας και της Λακωνίας-, για τις οποίες έχουν υποβληθεί αντίστοιχα αιτήματα στον ΑΔΜΗΕ για προσωρινούς όρους σύνδεσης, από τον Νοέμβριο του 2015 και τον Μάιο του 2016.
Οι άδειες αυτές έχουν ισχύ για 25 έτη και δύναται να ανανεωθούν. Ωστόσο, «μπλοκάρονται» από την απόφαση της ΡΑΕ (του 2012) που χαρακτηρίζει την Πελοπόννησο ως περιοχή με κορεσμένο δίκτυο, «αφού το όριο ασφαλούς απορρόφησης ισχύος από αιολικούς σταθμούς έχει ήδη καλυφτεί, λαμβάνοντας υπόψη τις ήδη εκδοθείσες προσφορές σύνδεσης από τον διαχειριστή δικτύου και την υπάρχουσα δομή του ηλεκτρικού συστήματος». Έτσι, όπως σημειωνόταν στην οικονομική έκθεση της εταιρείας, «η έγκαιρη υλοποίηση του αιολικού πάρκου για το οποίο χορηγείται η άδεια εξαρτάται άμεσα από τη δυνατότητα χορήγησης προσφοράς όρων σύνδεσης του έργου, όπως αυτή καθορίζεται από το νόμο και τις κείμενες διατάξεις».
Η Deutsche Aeolia είχε υποβάλει (από το 2008 και 2009) ακόμη δύο αιτήσεις για χορήγηση αδειών παραγωγής συνολικής ισχύος 68MW, οι οποίες όμως, -τον Απρίλιο του 2015-, απορρίφθηκαν από τη ΡΑΕ για περιβαλλοντικούς λόγους (χωροθέτηση, εντός ζώνης αποκλεισμού).
Παράλληλα, ο έτερος μέτοχος η Αλφα Γκρίσιν μετά την καταγγελία των δανείων της από τις τράπεζες τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση και τελικά οδηγήθηκε σε πτώχευση.
Η Deutsche Aeolia, όμως, παραμένει ενεργή, αναζητώντας, κατά τα φαινόμενα, μια δεύτερη ευκαιρία…