search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

DestinE: Το «ψηφιακό αντίγραφο» της Γης για την πρόβλεψη της κλιματικής αλλαγής (vid)

Στόχος η πρόβλεψη ακραίων φαινομένων και η πρόληψη καταστροφών ώστε να αποφευχθούν ανθρώπινες απώλειες

Κύματα ακραίας ζέστης, σφοδρές βροχοπτώσεις και πλημμυρικά φαινόμενα, παρατεταμένες περίοδοι ξηρασίας, θάνατος… Η κλιματική αλλαγή πλήττει όλο τον πλανήτη με ολέθριες συνέπειες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Για αυτό το λόγο και σε μία προσπάθεια να μελετηθούν οι επιπτώσεις της περιβαλλοντικής κρίσης στο μέλλον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε στην ανάπτυξη ενός ψηφιακού αντιγράφου της Γης για να βελτιωθεί η ικανότητα πρόβλεψης ακραίων φαινομένων και παροχής πληροφοριών για το κλίμα.

Το Destination Earth ή DestinE, «γεννήθηκε» το 2022 και έκανε την παρθενική του εμφάνιση προ ολίγων ημερών με την ενεργοποίηση των δύο πρώτων μοντέλων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Το πρώτο θα καθοδηγήσει τις πολιτικές προσαρμογής στην κλιματική κρίση με ορίζοντα δεκαετιών, έως το 2040-2050, ενώ το δεύτερο θα χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη ακραίων φαινομένων.

Στην πρώτη περίπτωση μπορεί, για παράδειγμα, να χρησιμοποιηθεί για να καθοριστεί πού θα εγκατασταθεί μια μονάδα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προστατευμένη από φυσικούς κινδύνους. Στη δεύτερη, επιτρέπεται η πρόβλεψη ακραίων φαινομένων και συνεπώς η πρόληψη καταστροφών.

Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το μοντέλο θα παρακολουθεί, θα προσομοιώνει και θα προβλέπει την αλληλεπίδραση μεταξύ φυσικών φαινομένων και ανθρώπινων δραστηριοτήτων με σκοπό να συμβάλει στην επίτευξη των «πράσινων» στόχων στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Photo: European Commission

Το DestinE θα ξεκλειδώσει τις δυνατότητες της ψηφιακής μοντελοποίησης του συστήματος της Γης με ακρίβεια, λεπτομέρεια, πρόσβαση σε πληροφορίες, ταχύτητα και διαδραστικότητα.

Πρωταρχικός στόχος είναι η καλύτερη προετοιμασία των χωρών απέναντι σε περιβαλλοντικές προκλήσεις, αλλά κι η παρατήρηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών φαινομένων, καθώς και οι κοινωνικοοικονομικές συνέπειες και οι πιθανές στρατηγικές προσαρμογής και μετριασμού της περιβαλλοντικής κρίσης.

Με λίγα λόγια πρόκειται για ένα μοντέλο πανομοιότυπο με τη Γη που προσομοιώνει την ατμόσφαιρα και το έδαφος με απόλυτη ακρίβεια και πληροφορίες που θα αντλούνται από τους ευρωπαϊκούς υπερ-υπολογιστές HPC και με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Σύμφωνα με την ΕΕ, το Destination Earth έχει σαφή πλεονεκτήματα έναντι των υφιστάμενων μοντέλων και κυρίως έναντι του Coupled model intercomparison project (Cmip), ενός συστήματος ανάλυσης που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Προγράμματος Έρευνας για το Κλίμα. Το Cmip αδυνατεί να εντοπίσει και να αναπαραστήσει καιρικά φαινόμενα μικρής κλίμακας, τα οποία βέβαια θα μπορούσαν να έχουν καταστροφικές συνέπειες, και τροφοδοτείται όχι με δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Σε αντίθεση, το DestinE, έχει σχεδιαστεί για να κάνει προβλέψεις σε τοπικό επίπεδο και να τροφοδοτείται με ροές δεδομένων σε πραγματικό χρόνο.

Βέβαια, αυτή είναι μόνο η αρχή αφού αναμένεται να κυκλοφορήσει ένα τρίτο μοντέλο αυτή τη φορά σχετικά με τους ωκεανούς, ενώ το σύστημα θα εξελίσσεται τα ερχόμενα χρόνια, ολοκληρώνοντας ένα πλήρες ψηφιακό αντίγραφο της Γης έως το 2030.

Όπως είπε η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, Επίτροπος Ψηφιακών Τεχνολογιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το DestinE «θα αλλάξει τα πράγματα στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής», αφού χάρη σε αυτό θα μπορούμε «να παρατηρήσουμε περιβαλλοντικές προκλήσεις που μπορούν να μας βοηθήσουν να προβλέψουμε μελλοντικά σενάρια όπως δεν κάναμε ποτέ πριν. Αυτή η πρώτη φάση δείχνει πόσα πολλά μπορούμε να επιτύχουμε όταν η Ευρώπη συνδυάζει την επιστημονική της αριστεία και την τεράστια δύναμη των υπερ-υπολογιστών. Σήμερα, το μέλλον είναι κυριολεκτικά στα χέρια μας».

Το έργο, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων Καιρού (ECMWF), τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Εκμετάλλευση Μετεωρολογικών Δορυφόρων (EUMETSAT), χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Ψηφιακή Ευρώπη με 315 εκατ. ευρώ. Περαιτέρω χρηματοδότηση για την έρευνα και την ανάπτυξη πρόσθετης ψηφιακής δίδυμης ικανότητας πραγματοποιήθηκε μέσω του Horizon Europe.

Τι κάνει:

-Παρακολουθεί και προσομοιώνει τις εξελίξεις στο σύστημα της Γης (ξηρά, θάλασσα, ατμόσφαιρα, βιόσφαιρα) και τις ανθρώπινες παρεμβάσεις

-Προβλέπει περιβαλλοντικές καταστροφές και κοινωνικοοικονομικές κρίσεις ώστε να διασωθούν ζωές και να αποφευχθούν μεγάλες οικονομικές απώλειες

-Επιτρέπει την ανάπτυξη και τη δοκιμή σεναρίων για μια ολοένα και πιο βιώσιμη ανάπτυξη

Photo: Pixabay

Διαβάστε ακόμη

Έρχονται εξπρές-ρυθμίσεις α λα καρτ και νέο πλαίσιο προστασίας κατοικίας για οφειλέτες

Το μεγάλο στοίχημα της Νoval Property: Στόχος χαρτοφυλάκιο ακινήτων 1 δισ. ευρώ (pics)

«Πρωτεύς»: Τρίτη φορά με… «ρότα» για το ηλεκτρονικό σφυρί (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

Exit mobile version