Τον τρόπο λειτουργίας και πρόσβασης των χρηστών στη νέα Πλωτή Δεξαμενή ΥΦΑ (FSU) της Ρεβυθούσας περιγράφει η εισήγηση του ΔΕΣΦΑ προς τη ΡΑΕ. Το σχετικό κείμενο τέθηκε σε διαβούλευση από την Αρχή μέχρι την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι το FSU νοικιάσθηκε τον Ιούνιο και για 12 μήνες, μετά από διαγωνισμό και με την προσθήκη του αυξάνεται κατά 70% η δυναμικότητα της Ρεβυθούσας από τα 225.000 κυβικά μέτρα σε 380.000 κυβικά μέτρα ΥΦΑ.
Όπως αναφέρεται, καταρχήν, η διενέργεια εργασιών μετάγγισης στην Πλωτή Δεξαμενή ΥΦΑ επιτρέπεται κατόπιν έγκρισης του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Προς τούτο υποβάλλεται από τον ΔΕΣΦΑ σχετικό αίτημα προς το Υπουργείο Ναυτιλίας, με το οποίο προσδιορίζεται η θαλάσσια περιοχή και το χρονικό διάστημα της εκφόρτωσης στο FSU.
Μετά την εξασφάλιση της έγκρισης, ο Διαχειριστής εκκινεί τη διαδικασία προγραμματισμού και των αναγκαίων ενεργειών για την πραγματοποίηση της εκφόρτωσης στην Πλωτή Δεξαμενή ΥΦΑ, φορτίου ΥΦΑ σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις και τους τεχνικούς / λειτουργικούς περιορισμούς, όπως αυτοί έχουν προσδιοριστεί και δημοσιευθεί από τον ΔΕΣΦΑ.
Το χρονικό διάστημα εκφόρτωσης
Σύμφωνα με το εισηγητικό κείμενο, ως Διάστημα Εκφόρτωσης στην Πλωτή Δεξαμενή ΥΦΑ ορίζεται συγκεκριμένη χρονική περίοδος, η οποία περιλαμβάνεται στο επιτρεπόμενο χρονικό διάστημα, εντός του οποίου δύναται να πραγματοποιηθεί η σχετική διαδικασία.
Στο πλαίσιο αυτό, ως Χρόνος Εκφόρτωσης στην Πλωτή Δεξαμενή ΥΦΑ ορίζεται το διάστημα τεσσάρων ημερών, το οποίο διατίθεται από τον Διαχειριστή για την προσέγγιση και ολοκλήρωση των διαδικασιών πρόσδεσης στο FSU, μετάγγισης και μετρήσεων ΥΦΑ και απόπλου κάθε πλοίου.
Ο Διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα αναδρομολόγησης πλοίου ΥΦΑ, χρήστη ΥΦΑ για την εκφόρτωση του φορτίου, αντί της Πλωτής Δεξαμενής στις χερσαίες δεξαμενές της Ρεβυθούσας. Σε αυτή την περίπτωση, ο Διαχειριστής ενημερώνει εγγράφως τον χρήση και την πλοιοκτήτρια εταιρεία, ενώ ο χρόνος εκφόρτωσης στις χερσαίες δεξαμενές ορίζεται σε δύο ημέρες.
Η αίτηση και ποιοι την υποβάλουν
Δικαίωμα υποβολής Αίτησης Χρήσης Εγκατάστασης ΥΦΑ (Αίτηση ΥΦΑ) για την εκφόρτωση στην Πλωτή Δεξαμενή έχουν οι Χρήστες ΥΦΑ, που είναι ταυτόχρονα και Χρήστες Μεταφοράς, έχοντας συνάψει τις σχετικές συμβάσεις με το Διαχειριστή.
Προς το σκοπό της εκφόρτωσης στην Πλωτή Δεξαμενή στο εκάστοτε χρονικό διάστημα ο Χρήστης ΥΦΑ υποβάλλει στον Διαχειριστή Αίτηση ΥΦΑ, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Κώδικα Διαχείρισης του ΕΣΦΑ είτε με τις διατάξεις για το Μηνιαίο Προγραμματισμό είτε με την διαδικασία για τη μη προγραμματισμένη εκφόρτωση Φορτίου ΥΦΑ, στην οποία οφείλει επιπροσθέτως να αναφέρει ρητώς ότι η αιτούμενη εκφόρτωση θα πραγματοποιηθεί στην Πλωτή Δεξαμενή ΥΦΑ.
Η αίτηση ΥΦΑ υποβάλλεται το αργότερο 14 ημέρες πριν την αιτούμενη Ημέρα Εκφόρτωσης στην Πλωτή Δεξαμενή, στην οποία επί πλέον δηλώνεται υποχρεωτικώς το όνομα του Πλοίου ΥΦΑ το οποίο θα πραγματοποιήσει την εκφόρτωση.
Ο Χρήστης ΥΦΑ δεν δικαιούται να μεταβάλλει το εν λόγω Πλοίο ΥΦΑ που δηλώθηκε με την Αίτηση, σε αντίθετη περίπτωση ο Διαχειριστής δεν επιτρέπει την εκφόρτωση στην Πλωτή Δεξαμενή.
Ο Διαχειριστής εξετάζει, εγκρίνει ή απορρίπτει την Αίτηση ΥΦΑ σύμφωνα με τα οριζόμενα στις οικείες διατάξεις του Κώδικα Διαχείρισης του ΕΣΦΑ.
Οι ποσότητες και η πιστοποίηση
Η αιτούμενη ποσότητα ΥΦΑ προς Εκφόρτωση στην Πλωτή Δεξαμενή δεν δύναται να υπολείπεται των 110.000 m3 ΥΦΑ, άλλως ο Διαχειριστής απορρίπτει το Αίτημα ΥΦΑ για το λόγο αυτό και ενημερώνει εγγράφως τον Χρήστη ΥΦΑ και τη ΡΑΕ.
Επίσης, το Πλοίο ΥΦΑ, το οποίο αναφέρεται στην Αίτηση προς εκφόρτωση οφείλει να είναι πιστοποιημένο για την εκφόρτωση του Φορτίου ΥΦΑ και στις Χερσαίες Δεξαμενές της εγκατάστασης, άλλως ο Διαχειριστής απορρίπτει το Αίτημα ΥΦΑ.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την Εκφόρτωση στην Πλωτή Δεξαμενή, αποτελεί η πιστοποίηση του Πλοίου ΥΦΑ για την συμβατότητα με το FSU.
Έτσι, με την υποβολή της Αίτησης ΥΦΑ ο Χρήστης υποβάλει χωριστή αίτηση (Αίτηση Πιστοποίησης), με την οποία υποχρεούται να συνυποβάλλει τα απαραίτητα έγγραφα και στοιχεία για την Πιστοποίηση του Πλοίου ΥΦΑ, ώστε να πραγματοποιηθεί η εκφόρτωση.
Η διαδικασία Πιστοποίησης του Πλοίου ΥΦΑ και ο κατάλογος με τα απαραίτητα έγγραφα και στοιχεία, τα οποία οφείλει να συνυποβάλει ο Χρήστης ΥΦΑ στον Διαχειριστή, αναρτώνται στον ιστότοπο του ΔΕΣΦΑ.
Ο Διαχειριστής εξετάζει την πληρότητα των εγγράφων και στοιχείων που υποβλήθηκαν και σε περίπτωση μη υποβολής ή ελλιπούς υποβολής αυτών, απορρίπτει την Αίτηση Πιστοποίησης και ενημερώνει εγγράφως τον Χρήστη ΥΦΑ.
Η Πιστοποίηση του Πλοίου ΥΦΑ πραγματοποιείται εντός προθεσμίας 12 ημερών από την προσκόμιση του συνόλου των σχετικών εγγράφων και στοιχείων στον Διαχειριστή. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης, ο Διαχειριστής ενημερώνει εγγράφως τον Χρήστη ΥΦΑ.
Όπως είναι ευνόητο, σε περίπτωση απόρριψης της Αίτησης Πιστοποίησης, ο Διαχειριστής δεν επιτρέπει την πραγματοποίηση της εκφόρτωσης και ο Χρήστης ΥΦΑ καταβάλει στο Διαχειριστή Χρέωση Ακύρωσης Προγραμματισμένης Εκφόρτωσης Φορτίου.
Λειτουργικοί περιορισμοί για την εκφόρτωση
Για την Εκφόρτωση Φορτίου ΥΦΑ στην Εγκατάσταση ΥΦΑ ή στην Πλωτή Δεξαμενή, εκτός των παραπάνω, το Πλοίο ΥΦΑ, όπως εκπροσωπείται από την πλοιοκτήτρια εταιρεία του ή/και τον Πλοίαρχό του οφείλει να έχει αποδεχθεί και υπογράψει τους Όρους Χρήσης (Conditions of Use) της Εγκατάστασης ΥΦΑ του ΔΕΣΦΑ, στους οποίους περιλαμβάνονται και αυτοί της Πλωτής Δεξαμενής, ενώ οφείλει να συμμορφώνεται άμεσα με τις εντολές και αποφάσεις που εκδίδονται από τις Λιμενικές ή άλλες αρμόδιες Αρχές.
Ακόμη, ο Διαχειριστής ανακοινώνει στο ΗΠΣ τις χρονικές περιόδους των δύο ημερών, όπου θα εκφορτώνεται στις Χερσαίες Δεξαμενές της Εγκατάστασης η ποσότητα ΥΦΑ που είναι αποθηκευμένη στην Πλωτή Δεξαμενή, οι οποίες δύναται να τροποποιούνται, κατά την απόλυτη κρίση του, για λόγους που άπτονται της ομαλούς και ασφαλούς λειτουργίας καθώς και της εύρυθμης διαχείρισης της Εγκατάστασης.
Κατά την διάρκεια των εν λόγω χρονικών περιόδων, δεν επιτρέπεται εκφόρτωση Φορτίου ΥΦΑ στις Χερσαίες Δεξαμενές της Εγκατάστασης.
Διαβάστε ακόμη
Ενεργειακή κρίση: Στροφή σε ηλιακούς θερμοσίφωνες και θερμικά ηλιακά συστήματα
Με νέο Point system θα επιλέγει η εφορία ποιους θα ελέγξει