Την πλήρη κρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας μέσω της αποεπένδυσης από την εταιρεία της Helleniq Energy, σηματοδοτεί η συμφωνία μεταξύ των δύο μετόχων, που επισημοποιείται σήμερα οριστικοποιώντας το διαζύγιο ανάμεσα στις δύο πλευρές που είχε δρομολογηθεί πριν λίγους μήνες.

Το τίμημα για τη μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ του 35% των μετοχών που κατείχε η Helleniq Energy στην ΔΕΠΑ Εμπορίας φτάνει τα 208 εκατ. και περιλαμβάνει προβλέψεις εντός δύο έως τριών ετών, ανάλογα με την έκβαση συγκεκριμένων εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Η εξόφληση θα γίνει σε 6 χρόνια με συμψηφισμό μερισμάτων που εισπράττει το ΤΑΙΠΕΔ από την Helleniq Energy που για πέρσι ανήλθε σε 86 εκατομμύρια ευρώ και σύμφωνα με την διοίκηση της εταιρείας το 50% του τιμήματος δηλαδή άνω από 100 εκ. θα διατεθεί στους μετόχους της εταιρείας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Helleniq Energy μπορεί να επωφεληθεί με πρόσθετα έσοδα εφόσον στο μέλλον η ΔΕΠΑ Εμπορίας βάλει εκ νέου πωλητήριο και μεταβιβαστεί σε στρατηγικό επενδυτή.

Γιατί πούλησε η Helleniq Energy

Η έξοδος του ενεργειακού ομίλου από την ΔΕΠΑ Εμπορίας είχε προεξοφληθεί εδώ και καιρό, καθώς η Helleniq Energy επιθυμούσε να απεμπλακεί από την εταιρεία επικαλούμενη τα κοινά πεδία δράσης όπως είναι οι τομείς των ΑΠΕ και του ηλεκτρισμού, και την σύγκρουση συμφερόντων υπήρχε καθώς η ΔΕΠΑ Εμπορίας εμφανιζόταν να ανταγωνίζεται τον μέτοχό της.

Οι συζητήσεις αυτές είχαν κορυφωθεί μετά το ναυάγιο στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, το οποίο συνέπεσε με την πανδημία και στην συνέχεια με την ενεργειακή κρίση του 2022 που έφερε τα πάνω –κάτω και φρέναρε κάθε επενδυτικό σχεδιασμό στην αγορά φυσικού αερίου.

Τα αγκάθια της ΔΕΠΑ

Ωστόσο στις αποφάσεις που χάραξαν το μέλλον και την τύχη της ΔΕΠΑ Εμπορίας συντέλεσαν άλλοι δυο παράγοντες που αποτελούν σημαντικές νομικές εκκρεμότητες. Η μία συνδέεται με την πολυετή δικαστική μάχη που έχει ξεσπάσει με τα ELFE (βιομηχανία λιπασμάτων) και η άλλη με την αντιδικία της ΔΕΠΑ Εμπορίας με την Gazprom για την τιμή προμήθειας του φυσικού αερίου, η οποία εδώ και λίγο καιρό έχει παραπεμφθεί σε διαιτησία και προβλέπεται να λήξει τους πρώτους μήνες του 2025.

Πρόκειται για δύο εκκρεμότητες που θα μπορούσαν να εκτινάξουν και ταυτόχρονα να περιορίσουν την αξία της εταιρείας που τα τελευταία χρόνια έχει ανοιχτεί στην ηλεκτροπαραγωγή φυσικού αερίου και στις ΑΠΕ.

Τα νέα στρατηγικά ανοίγματα της ΔΕΠΑ Εμπορίας έρχονται σε μια περίοδο που τα μερίδια στον τομέα  του φυσικού αερίου υποχωρούν λόγω όξυνσης του ανταγωνισμού και η εταιρεία καλείται να επανακαθορίσει την θέση της στην αγορά, έχοντας πλέον βασικό μέτοχο το ελληνικό δημόσιο.

Η καθετοποίηση

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει επιλέξει να επενδύσει ήδη σε ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών ισχύος άνω του 1 GW. Ταυτόχρονα επεκτείνεται και στην ηλεκτροπαραγωγή με καύσιμο το φυσικό αέριο, αποκτώντας το 29% της νέας μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας στην Αλεξανδρούπολη σε συνεργασία με την ΔΕΗ και την Damco του ομίλου Κοπελούζου.

Με την μονάδα ισχύος 840 MW, καθώς και τη συμμετοχή της στην υπό κατασκευή μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Αλβανία με ποσοστό 35%, η εταιρεία επιδιώκει να αποκτήσει ισχυρή θέση στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής.

H απόκτηση του 100% των μετοχών της ΔΕΠΑ Εμπορίας από το ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης για την πώληση, θα επιτρέψει την απρόσκοπτη υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας για τον μετασχηματισμό της σε έναν καθετοποιημένο ενεργειακό όμιλο και τη διαφοροποίηση των πηγών κερδοφορίας της, προσδίδοντας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα υψηλότερη αξία στο ποσοστό 100% της εταιρείας που θα κατέχει το ελληνικό Δημόσιο μέσω του Υπερταμείου, διευκολύνοντας παράλληλα τη μελλοντική του αξιοποίηση, καθώς η λήψη της σχετικής απόφασης θα είναι αποκλειστικά του ελληνικού Δημοσίου.

Οι νέες επενδύσεις της εταιρείας στην ηλεκτροπαραγωγή τόσο από ΑΠΕ, όσο και με χρήση φυσικού αερίου, αναμένεται να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα αλλά και την θέση του ομίλου της ΔΕΠΑ και στη λιανική αγορά ενέργειας μέσω της θυγατρικής της εταιρείας, Φυσικό Αέριο – Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας.

Μεγάλο ζητούμενο είναι το μέλλον της εταιρείας το οποίο δεν αναμένεται να οριστικοποιηθεί πριν κλείσουν τα δικαστικά μέτωπα τα οποία σήμερα συνιστούν μια σημαντική αβεβαιότητα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δεν αποκλείεται εφόσον κλείσουν οι «μαύρες» τρύπες να επιχειρήσει εκ νέου την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για την ΔΕΠΑ Εμπορίας. Η εταιρεία έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην αγορά της προμήθειας ηλεκτρικής αγοράς και φυσικού αερίου, στο οποίο προστίθενται οι συμμετοχές στην ηλεκτροπαραγωγή αλλά και η παρουσία της στις ΑΠΕ, η οποία συνεχώς μεγαλώνει.

Διαβάστε ακόμη

Forbes για F1: Αυτοί είναι οι 10 πιο ακριβοπληρωμένοι οδηγοί για το 2024 (λίστα + vid)

«Βουνό» 157,3 δισ. οι οφειλές προς Δημόσιο και ασφαλιστικά Ταμεία τον Οκτώβριο

Το μέλλον για τα χιονοδρομικά κέντρα θα είναι… πράσινο (pics+vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα