Μια νέα διάσταση στο θέμα που έχει ανακύψει με το Βουλγαρικό δασμό στην τιμή του φυσικού αερίου έδωσε χθες ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Όπως δήλωσε, η πολιτεία όχι μόνο δεν ανησυχεί για το ενδεχόμενο να κλείσει η Ρωσία τις στρόφιγγες φυσικού αερίου προς την Ελλάδα, που προβάλλουν ως κίνδυνο οι ιδιώτες προμηθευτές αερίου αλλά όπως είπε, η τακτική αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει μια λύση στο γόρδιο δεσμό που προκαλεί για τον κρατικό προϋπολογισμό το υψηλό κόστος της ρήτρας take or pay που επιβαρύνει την ΔΕΠΑ Εμπορίας για όσο συμβασιοποιημένο αέριο δεν καταναλώνει.
Ο κ. Σκυλακάκης επιβεβαίωσε χθες ότι η κρατική εταιρεία εμπορίας φυσικού αερίου είναι σε συζητήσεις με την Gazprom προκειμένου να αναθεωρηθεί η σύμβαση που είχε συναφθεί μέχρι το 2026 για την προμήθεια 2 εκατομμυρίων BCM φυσικού αερίου σε ετήσια βάση.
Όπως ανέφερε, η ρήτρα take or pay αποτελεί ένα δυσβάσταχτο κόστος για την εταιρεία αλλά και τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς για το 2022 ήταν 150 εκατομμύρια και φέτος υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 300 εκατομμύρια.
Την τιμή που πληρώνει η ΔΕΠΑ Εμπορίας στους Ρώσους καθορίζουν η τιμή πετρελαίου και φυσικού αερίου με βάση το δείκτη TTF, γεγονός που δημιουργεί κινδύνους λόγω των μεγάλων διακυμάνσεων που παρουσιάζουν οι διεθνείς τιμές.
Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος, η τιμή του φυσικού αερίου δεν μπορεί να επηρεαστεί από το βουλγαρικό δασμό βάσει της σύμβασης που έχει συναφθεί, δίνοντας προτεραιότητα στην διαπραγμάτευση μεταξύ της ΔΕΠΑ Εμπορίας και της Gazporn, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.
Το θέμα όπως είπε ο υπουργός είναι σύνθετο καθώς υπάρχει ευρωπαΐκή πολιτική η οποία επιδιώκει την μείωση της προμήθειας ρωσικού αερίου από την Ευρώπη. Η ΕΕ έχει καταφέρει να περιορίσει στο 9% την κατανάλωση του καυσίμου όμως στην Ελλάδα το ποσοστό (αέριο από αγωγούς και LNG) παραμένει πολύ υψηλό και φτάνει το 40%.
Χαρακτήρισε σημαντικής σημασίας τις συζητήσεις με τους Ρώσους καθώς όπως είπε η ρήτρα take or pay επηρεάζει άμεσα τον κρατικό προϋπολογισμό και περιορίζει τους διαθέσιμους πόρους που έχει πολιτεία για να στηρίξει τους καταναλωτές και να μετριάσει το ενεργειακό κόστος.
Διαβάστε ακόμη
Άλλες πέντε πολυεθνικές στο μικροσκόπιο των Αρχών για παραβίαση του πλαφόν κέρδους
ΥΠΕΝ: Ασπίδα προστασίας για πάνω από 3 εκατομμύρια καταναλωτές το νέο ενιαίο τιμολόγιο ρεύματος
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ