Μπορεί το ΤΑΙΠΕΔ να έχει προγραμματίσει για τις 23 Δεκεμβρίου την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την ΔΕΠΑ Εμπορίας, ωστόσο από εβδομάδα σε εβδομάδα μετακινείται η έναρξη του VDR, από το οποίο θα αντλήσουν πληροφορίες οι υποψήφιοι για να προετοιμαστούν κατάλληλα για την επόμενη φάση του διαγωνισμού.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές της ΔΕΠΑ, ο λόγος της καθυστέρησης είναι ότι δεν έχουν υπογραφεί ακόμη οι συμβάσεις εμπιστευτικότητας μεταξύ των μνηστήρων και του ΤΑΙΠΕΔ, με στόχο να προστατευθούν ευαίσθητα δεδομένα της εταιρείας που δεν θα βρεθούν σε κοινή θέα για όλους τους υποψήφιους.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να καθορίσει την ομάδα που θα αναλάβει να «ξεσκονίσει» τα στοιχεία για την ΔΕΠΑ Εμπορίας και αυτό δεν έχει γίνει από όλους τους υποψήφιους επενδυτές.
Ο σχεδιασμός προβλέπει μια διαβάθμιση στην χορήγηση των πληροφοριών. Κατά το πρώτο στάδιο θα χορηγούνται μη ευαίσθητα θέματα, στα οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι. Στο δεύτερο στάδιο, η προσκόμιση ευαίσθητων θεμάτων θα δίνεται μόνο σε συμβούλους και στο τρίτο για την χορήγηση απόρρητων στοιχείων θα απαιτείται η φυσική παρουσία των υποψηφίων στην ΔΕΠΑ και αυτό όχι για να τα πάρουν αλλά για να τα δουν.
Στο διαγωνισμό για το 65% της ΔΕΠΑ έχουν περάσει στη β΄φάση: όμιλος Κοπελούζου μέσω της εταιρίας C.G. GAS LIMITED, η εταιρεία Μυτιληναίος, η Met Holding με έδρα την Ελβετία, η Shell Gas, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ A.E., τα ΕΛΠΕ σε κοινοπραξία με την Ιταλική Edison και η κοινοπραξία της ΔΕΗ με την Μotor Oil.
Οι υποψήφιοι, βάσει των όρων του διαγωνισμού μπορούν να συμπράξουν μεταξύ τους για να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές, κάτι που δεν ισχύει για την ΔΕΠΑ Υποδομών. Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός για την «αδερφή» εταιρεία έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Ιανουαρίου και ο λόγος είναι ο καθορισμός των ρυθμιζόμενων εσόδων από την ΡΑΕ.
Ωστόσο τόσο για την ΔΕΠΑ Εμπορίας όσο και για την ΔΕΠΑ Υποδομών, το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού θα είναι σε άμεση συνάρτηση με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και κατ΄επέκταση λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος και με τους ίδιους τους υποψήφιους, οι οποίο συνηθίζουν να πιέζουν για παρατάσεις.
Να σημειωθεί ότι στο σκέλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, τα αποτελέσματα του α΄εξαμήνου για την εταιρεία «Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας» (πρώην ΕΠΑ Αττικής), που ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες μέρες ήρθαν να επιβεβαιώσουν την ελκυστικότητα της εταιρείας στην αγορά του αερίου που δικαιώνει όσους έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους σε αυτή.
Τα καθαρά κέρδη (μετά φόρων) της εταιρείας ξεπέρασαν τα 13,5 εκ. ευρώ επιτυγχάνοντας μεγάλο όγκος πωλήσεων παρά την πανδημία και υψηλά διαθέσιμα.
Η επέκταση της εταιρείας σε όλη την Ελλάδα είναι ραγδαία, διευρύνοντας συνεχώς το μερίδιό της στην αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και του φυσικού αερίου. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία μέχρι τον Ιούνιο του 2020 παρουσίασε αύξηση 25% στις αιτήσεις σύνδεσης στο φυσικό αέριο ενώ σημαντική άνοδο καταγράφεται στη διείσδυση της εταιρείας στην ηλεκτρική ενέργεια όπου το α’ εξάμηνο διπλασίασε το πελατολόγιό της πετυχαίνοντας αύξηση κατά 104% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Μάλιστα η αύξηση που σημείωσε η εταιρεία στην Κεντρική Ελλάδα, περιοχή στρατηγικού ενδιαφέροντος ανήλθε σε +41% στις νέες συνδέσεις ρεύματος.
Συνολικά η «Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας» διαθέτει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο πελατών πάνω από 420.000 οικιακούς καταναλωτές, 9.000 επαγγελματίες, 200 μεγάλους εμπορικούς πελάτες και βιομηχανίες, αλλά και περισσότερα από 1.200 σχολεία και δημοτικά κτήρια.