Νέα άνοδο καταγράφει η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η οποία εξακολουθεί να απέχει παρασάγγας από τα χαμηλά επίπεδα του Ιουνίου (περίπου στα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα), δρομολογώντας νέο κύμα αυξήσεων στο κόστος παραγωγής του ηλεκτρικού ρεύματος.
Είναι ενδεικτικό ότι στο Χρηματιστήριο Ενέργειας του Άμστερνταμ τα συμβόλαια TTF αυξάνονται κατά περίπου 4% και διαμορφώνονται άνω των 165 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενόσω συνεχίζεται το μπρα-ντε-φερ Ευρώπης και Ρωσίας για τις παραδόσεις αερίου.
Ο Nord Stream 1 εξακολουθεί να λειτουργεί στο 40% της χωρητικότητάς του, κάτι που συντηρεί τις ανησυχίες για τα αποθέματα ενέργειας της Γηραιάς Ηπείρου. Μάλιστα, τα πράγματα μπορούν να καταστούν ακόμη χειρότερα για την Ευρώπη, αν οι Ρώσοι κάνουν πράξη τις απειλές τους και περιορίσουν στο 20% τη δυναμικότητα του μεγαλύτερου αγωγού της ηπείρου.
Αυτό θα μπορούσε να συμβεί, αν δεν φθάσει εγκαίρως μία τουρμπίνα, η οποία είχε σταλθεί για συντήρηση στον Καναδά. Ωστόσο, το μπαράζ των δυτικών κυρώσεων έχει καταστήσει δύσκολη την παραλαβή της, θέτοντας σε κίνδυνο τη λειτουργία του αγωγού και τις ροές αερίου προς την Ευρώπη.
Την ίδια στιγμή, υπό τον φόβο της διακοπής των ρωσικών ροών, τα κράτη – μέλη προσπαθούν να βρουν μια συμβιβαστική λύση, ώστε να διατηρήσουν ένα επαρκές απόθεμα εν όψει του δύσκολου χειμώνα, όταν και αναμένεται κορύφωση της ζήτησης σε αέριο.
Η Κομισιόν πρότεινε την προηγούμενη εβδομάδα την επιβολή «κόφτη» κατά 15% στην κατανάλωση φυσικού αερίου για τους επόμενους οκτώ μήνες. Ωστόσο, αυτό προκάλεσε την «οργή» του ευρωπαϊκού Νότου και συγκεκριμένα της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Πορτογαλίας. Πρόκειται για χώρες που δεν απειλούνται από τα «κενά αέρος» του Nord Stream, καθώς προμηθεύονται αέριο μέσω εναλλακτικών διαδρομών (TurkStream).
Αντίθετα, το ισχυρότερο μπλοκ της Ευρωζώνης –Γερμανία, Σουηδία, Φινλανδία, Ολλανδία- αποτελείται από χώρες που επηρεάζονται καταλυτικά από τα τερτίπια του Ρώσου προέδρου, από τη στιγμή που παραλαμβάνουν αέριο μέσω του Nord Stream 1. Παράλληλα, τα συγκεκριμένα κράτη δεν διαθέτουν υποδομές για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και επομένως, είναι οι πλέον ευάλωτες στην ενεργειακή κρίση.
Διαβάστε επίσης:
Σήμερα οι ανακοινώσεις για τα νέα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας
Επιδότηση καυσίμων: Νέος γύρος αιτήσεων και πληρωμών για εκατομμύρια ιδιοκτήτες ΙΧ και αγρότες