Από τις συσκευασίες οδοντόκρεμας, τα μπουκάλια με σαμπουάν και αφρόλουτρα, μέχρι τα απορρυπαντικά με τα οποία το καθαρίζουμε, το μπάνιο είναι ένας από τους οικιακούς χώρους με σημαντικό ανθρακικό αποτύπωμα. Ποιες είναι οι εναλλακτικές για να μειωθούν οι κλιματικές επιπτώσεις;
Παρακάτω ένας οδηγός με απλά βήματα για ένα πιο φιλικό προς το περιβάλλον μπάνιο
Αντικαταστήστε το υγρό σαπούνι με μπάρες σαπουνιού
Ποιος θα φανταζόταν ότι ένα τόσο μικρό και ταπεινό όπως μία μπάρα σαπουνιού θα αποτελούσε έναν εξαιρετικό τρόπο για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή; Το σαπούνι έχει λιγότερη ή και καθόλου συσκευασία σε αντίθεση με τα υγρά προϊόντα προσωπικού καθαρισμού που κυκλοφορούν ευρέως στο εμπόριο, χρειάζεται μικρότερη χρήση νερού για την παραγωγή του, είναι πιο ελαφρύ και μικρότερο που διευκολύνει τη μεταφορά του και έχει μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα. Επιπλέον, στην αγορά διατίθενται πολλά διαφορετικά είδη στερεών σαμπουάν για κάθε τύπο μαλλιών και σώμα, είναι 100% φυσικά χωρίς να περιέχουν πλαστικό ή χημικά, μυρίζουν υπέροχα και στοιχίζουν λιγότερο.
Πείτε «αντίο» στην πλαστική οδοντόβουρτσα
Χρησιμοποιείται καθημερινά, είναι συνώνυμο της καλής στοματικής υγιεινής κι όμως επιδρά σημαντικά στην περιβαλλοντική ρύπανση. Ο λόγος για την πλαστική οδοντόβουρτσα που κατασκευάζεται από πλαστικό πολυπροπυλένιο και νάιλον, αμφότερα παράγωγα μη ανανεώσιμων ορυκτών καυσίμων. Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οδοντιατρικό Σύλλογο ένα δισεκατομμύριο από οδοντόβουρτσες πετιούνται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ καταλήγοντας σε χωματερές και ωκεανούς, ενώ ο χρόνος αποσύνθεσής τους εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσει τα 500 χρόνια. Με λίγα λόγια όλες οι πλαστικές οδοντόβουρτσες που έχουν κατασκευαστεί βρίσκονται ακόμα κάπου εκεί έξω! Σαν να μην έφτανε αυτό, οι οδοντόβουρτσες που κατά μέσο όρο ένας άνθρωπος τις αλλάζει 300 φορές στη διάρκεια της ζωής του, συχνά καταλήγουν ως -ακατάλληλη- τροφή για πτηνά, όπως τα άλμπατρος. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει εναλλακτική: Οδοντόβουρτσες από μπαμπού, από άχυρο σίτου, από πολυγαλακτικό οξύ (PLA) όλα βιοδιασπώμενα και φιλικά προς το περιβάλλον. Ανάλογες είναι και οι διαθέσιμες επιλογές για το οδοντικό νήμα.
Αντικαταστήστε τα υγρά μαντηλάκια
Από το 2024 η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει την απαγόρευση πώλησης υγρών μαντηλιών και μωρομάντηλων που κατασκευάζονται από πλαστικές ύλες. Τα υγρά μαντηλάκια που πετιούνται στις τουαλέτες προκαλούν το 93% των αποφράξεων των αποχετεύσεων, με αποτέλεσμα να δαπανώνται περίπου 100 εκατ. βρετανικών λιρών ετησίως για την αποκατάσταση των ζημιών. Παράλληλα, οι πλαστικές ύλες από τις οποίες αποτελούνται διασπώνται μολύνοντας το περιβάλλον. Αποχαιρετήστε τα, λοιπόν, και αντικαταστήστε τα με πετσέτες, ή δίσκους από μπαμπού για το ντεμακιγιάζ. Είναι επαναχρησιμοποιούμενοι, αφαιρούν αποτελεσματικά το μακιγιάζ και τους ρύπους, ενώ παράλληλα είναι φιλικοί προς το δέρμα και βιοδιασπώμενοι. Επισημαίνεται πως το μπαμπού είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο φυτό στη γη, με ορισμένα είδη να αναπτύσσονται περισσότερο από ένα μέτρο την ημέρα, δηλαδή περίπου 4 εκατοστά την ώρα.
Χαρτί υγείας με φειδώ
Περίπου 27.000 δέντρα κόβονται κάθε μέρα για την παραγωγή χαρτιού υγείας, που αντιστοιχεί στο 15% της παγκόσμιας αποψίλωσης των δασών. Αν συνυπολογιστούν τα 168 λίτρα νερού που απαιτούνται για την παραγωγή ενός μόνο ρολού και τους τόνους των σκληρών χημικών ουσιών λεύκανσης, το αποτέλεσμα είναι ανησυχητικό. Αναζητήστε χαρτί τουαλέτας που είναι 100% ανακυκλωμένο και υπεύθυνης προέλευσης ή κατασκευασμένο από ένα πιο βιώσιμο υλικό, όπως το μπαμπού. Όσο είναι δυνατό χρησιμοποιείστε το με μέτρο ή συνταχθείτε με το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού που το έχει αντικαταστήσει με τη χρήση μπιντέ.
«Ναι» στα σύντομα ντους
Η μεγαλύτερη οικιακή κατανάλωση νερού καταγράφεται στο μπάνιο: 150-200 λίτρα υπολογίζεται ότι καταναλώνονται κατά μέσο όρο στις αναπτυγμένες χώρες για ένα 10λεπτο ντους. Η πιο άμεση λύση είναι η ελάττωση χρόνου παραμονής κάτω από το ντους, ενώ αποδοτική είναι και η χρήση κεφαλή χαμηλής ροής που μειώνει τη χρήση νερού διατηρώντας ωστόσο παράλληλα την πίεσή του.
Αποθηκεύστε το νερό που χρησιμοποιείτε
Ετοιμάζεστε να απολαύσετε το ντους σας, αλλά μέχρι το νερό να φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία η αναμονή διαρκεί με αποτέλεσμα να δαπανάται αρκετή ποσότητα νερού. Αντί να καταλήξει στις σωληνώσεις μπορεί να συγκεντρωθεί και με αυτό να ποτιστούν τα φυτά ή να αξιοποιηθεί σε άλλες οικιακές χρήσεις όπως ο καθαρισμός επιφανειών. Επιπλέον, επισκευάστε τυχόν διαρροές καθώς από μία βρύση που στάζει έχει υπολογιστεί ότι μπορούν να σπαταληθούν μέχρι τέσσερα λίτρα νερού την ημέρα.
Κλείστε τη βρύση όταν πλένετε τα χέρια σας
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αφήνετε τη βρύση ανοιχτή όταν σαπουνίζετε τα χέρια σας, βουρτσίζετε τα δόντια σας ή ξυρίζεστε. Κλείστε τη βρύση: Με αυτή την πολύ απλή κίνηση μπορείτε να εξοικονομήσετε από έξι ως 15 λίτρα το λεπτό!
Εγκαταλείψτε τα ξυραφάκια μίας χρήσης
Τα ξυραφάκια μίας χρήσης με την πλαστική λαβή επιβαρύνουν το περιβάλλον και παράλληλα μπορεί να μην προσφέρουν ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Το παραδοσιακό ξυράφι του… παππού είναι η πιο εύκολη λύση για σωστό ξύρισμα και μηδενικό αποτύπωμα. Επιπλέον, αφήστε τον αφρό ξυρίσματος στην άκρη και δοκιμάστε λάδι καρύδας ή αλλά φυσικά έλαια συμβατά με το δέρμα.
Επιλέξετε οικολογικά καθαριστικά ή φτιάξτε τα μόνοι σας
Τα περισσότερα καθαριστικά για το σπίτι περιέχουν επιβλαβή χημικά και πωλούνται σε πλαστικά μπουκάλια. Επιλέξτε φιλικά προς το περιβάλλον καθαριστικά ή φτιάξτε τα μόνοι σας. Αναμείξτε 200ml νερού με 12 σταγόνες από αιθέριο έλαιο tea tree ή λεβάντας. Κατασκευάστε καθαριστικό για τα τζάμια γεμίζοντας ένα δοχείο με 130ml σόδας και το χυμό ενός λεμονιού. Για την αποφυγή μούχλας στο ντους ψεκάστε με ένα μείγμα 260ml νερού και λίγες σταγόνες tea tree oil. Το αποσταγμένο λευκό ξύδι είναι ιδανικό για την αντιμετώπιση των λεκέδων στη λεκάνη της τουαλέτας, ενώ σκοτώνει το 80% των μικροβίων.
Ανακυκλώστε, ανακυκλώστε, ανακυκλώστε
Η ανακύκλωση συσκευασιών που σχετίζονται με το μπάνιο είναι κατά 40% λιγότερη σε σχέση με αυτές που χρησιμοποιούνται στην κουζίνα. Εντούτοις, ο αριθμός ανακυκλώσιμων προϊόντων που χρησιμοποιούνται για την καθαριότητα και την προσωπική υγιεινή είναι μεγάλος. Από άδεια μπουκάλια σαμπουάν, καθαριστικών μέχρι ρολά χαρτιού υγείας πολλά μπορούν να καταλήξουν στα κέντρα ανακύκλωσης και όχι στις χωματερές. Επιλέξτε βιοδιασπώμενα προϊόντα, ανακυκλώσιμες συσκευασίες, τις οποίες αφού ξεπλύνετε προσεκτικά και αφαιρέσετε μικρά μέρη και αντλίες τα τοποθετείτε στον κάδο ανακύκλωσης. Επιπλέον, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα γεμίστε και πάλι άδειες συσκευασίες με τα αγαπημένα σας προϊόντα.
Διαβάστε ακόμη
Τα νέα επιχειρηματικά ονόματα που επενδύουν στον ελληνικό τουρισμό
Μπορεί η BlackRock να «εκτοξεύσει» τα κρυπτονομίσματα;
Κουφετοποιία Χατζηγιαννάκη: Μια γλυκιά ιστορία που κρατάει πάνω από 70 χρόνια
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ